Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 12 /21-3-2007.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
    ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Φώτο Νο1. Πτολεμαϊδα 26-7-1956. Η Α.Μ. Βασιλεύς Παύλος και ο πρόεδρος της Α.Ε. ΛΙΠΤΟΛ, Πρόδρομος Αθανασιάδης-Μποδοσάκης θεμελιώνουν  τα πρώτα έργα.
Χαράς Ευαγγέλιο για την Πτολεμαϊδα, την Επαρχία Εορδαίας και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα με τη θεμελίωση των πρώτων βιομηχανικών συγκροτημάτων της εταιρείας ΛΙΠΤΟΛ του Αείμνηστου Πρόδρομου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη.
Στην παρουσία της μεγάλης οικονομικής γιορτής του Έθνους, δίνουν το παρόν  τους: Ο Αρχηγός του Κράτους, η Α.Μ. ο Βασιλεύς Παύλος, το σύνολο, σχεδόν, του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή και πληθώρα βουλευτών με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής  συντοπίτη μας Βασίλη Βύζα, οι Μητροπολίτες, Φλωρίνης Βασίλειος, Κοζάνης Κωνσταντίνος και Σιατίστης Ιάκωβος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και της Χωροφυλακής, οι πρέσβεις, των Η.Π. Άλεν και της Γερμανίας Κορντ, οι Δήμαρχοι Πτολεμαϊδος Χατζηευστρατίου Βασίλης, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Αμυνταίου, Γρεβενών και πολλοί άλλοι, οικονομικοί παράγοντες της χώρας και χιλιάδες λαού του Νομού και της γύρο περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Μετά την σχετική Ιεροτελεστία από τον Μητροπολίτη Φλώρινας κ κ Βασίλειο, η Α.Μ. ο Βασιλεύς Παύλος, βοηθούμενος και από τον  Επιχειρηματία και Πρόεδρο της Α.Ε.ΛΙΠΤΟΛ, Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, έθεσε το θεμέλιο λίθο - με το ασημένιο μυστρί (μαλάς) -των υπό ανέγερση κτιρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ (Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαϊδος), υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του πλήθους.
 Διακρίνουμε, ακόμα, στη φώτο μας, το Γενικό Διευθυντή ορυχείων τον μηχανικό doctor Γεώργιο Γκρος.

Φώτο Νο 2. Ο Βασιλεύς και οι επίσημοι στο χώρο του ορυχείου του κυρίου πεδίου Κομάνου.


Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και οι επίσημοι, ενημερώνονται από το Γενικό Διευθυντή της Α.Ε. ΛΙΠΤΟΛ, κ. Γιωργαντά , για την πορεία των έργων και την τεράστια σημασία τους για την Εθνική μας οικονομία, με την εξασφάλιση της αυτοτέλειας της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και όχι μόνο…


Φώτο Νο 3. Απόφοιτοι 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος 1959, τμήμα Β΄.
 Στη φώτο μας καθήμενοι, από αριστερά οι καθηγητές: Μαβής Μελέτιος-Θεολόγος, Γιαννούτσος Λουκάς-Γυμνασιάρχης- φιλόλογος, Ευαγγέλου Άννα- φιλόλογος, Γεωργιάδης Θεολόγος-Μαθηματικός και Τσιτουρίδης Ιωάννης- Φυσικός.
Μαθήτριες-μαθητές, από αριστερά:
Σειρά 1η. Παναγιωτίδου Μαίρη (Μαιρούλα), Σπυριάδου Πηνελόπη, Ναθαναηλίδου Θαλασσινή, Ξενιτίδου Μαργαρίτα, Λεονταρίδου Ελλη, Χατζηπαναγιωτίδου Στεργία, Λούσιου Μαίρη, Τοκμακίδου Ελένη, Τσιόπσιας Ζήσης, Τσέτση Βαρβάρα και Τσιαχτσίρα Πολυτίμη.
Σειρά 2η : Σωτηριάδου Ευανθία, Τουρνά Σοφία, Τανίδου Μαρία, Ναούμ Χρήστος, Σακαρίδης Γιάννης, Ψωμιάδης Δημήτρης, Χατζηκώνστας Δημήτρης, Παπαδημητρίου Γιώργος, Μητακάκης Δημήτρης, Σωτηριάδης Κώστας, Τσαλιγκόπουλος Δημήτρης και Τουρνάς Δημήτρης.
Σειρά 3η: Λεονταρίδης Κώστας, Σαπανίδης Θόδωρος, Χαλυβόπουλος Σπύρος, Ποζίδης Νίκος, Σαντουρίδης Γιώργος, Σαντουρίδης Δημήτρης, Σπυρίδης Γιάννης, Μαλιτσίδης Σαράντης και Πλακεντάς Νίκος,
Σειρά 4η: Παναγιωτίδης Ισαάκ, Ξενόπουλος Δημήτρης, Μπατιάνης Νίκος, Παπαδόπουλος Γιάννης, Χατζαρίδης Γιάννης, Παναγιωτίδης Αντώνης, Χρυσόπουλος Γιώργος, Μιχαηλίδης Παναγιώτης, Μιχαηλίδης Ηλίας, Μωϋσιάδης Χρήστος, Ταραμπουλίδης Παναγιώτης και Πετρίδης Στέφανος.

Φώτο Νο 4. Εθνικοκοινωνική συνεργασία, Ελληνικής Μέριμνας και Μουσικής Σχολής Γεωργίου Πατρικίδη.
Πολλές φορές, φίλες και φίλοι, αναφερθήκαμε στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελληνική μέριμνα, τόσο κατά τη διάρκεια του "εμφύλιου" πόλεμου, ή, αν θέλετε, της Κομμουνιστικής ανταρσία, με την βοήθειά της στις αγωνιζόμενες
ένοπλες δυνάμεις, όσο και  μετά τη λήξη του πολέμου με τη βοήθειά της στον επαναπατρισμό των χιλιάδων προσφύγων, στα χωριά τους, που δημιούργησε η εμπόλεμη κατάσταση του 1945-1949.
Η προσωπική εργασία και η προσφορά όλων των μελών της δεν μπορούσε να καλύψει τον τεράστιο όγκο των απαιτουμένων δαπανών της προσφοράς γ’ αυτό και οργάνωνε διάφορες εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις-μουσικές συναυλίες , ενίοτε και κανένα έρανο) για να ανταποκριθεί, όσο μπορούσε καλλίτερα, στο έργο της.
Στην προσπάθειά της αυτή, βρήκε αρωγό και συμπαραστάτη τη σχολή μουσικής του Γιώργου Πατρικίδη που, με τους τους μικρούς μαθητές, αναλάμβανε τις εκδηλώσεις του είδους αυτού.
Στη φώτο μας του 1951, τα μέλη της Διοίκησης της Ελληνικής Μέριμνας με την αεικίνητη πρόεδρό της, Τσουκαλά Ραλλού και η παιδική ορχήστρα με τον φιλάνθρωπο αθλητή και δάσκαλό της, Γιώργο Πατρικίδη.
Σειρά 1η: Γονατιστοί οι μικρές-μικροί καλλιτέχνες μας: Τσαχτσίρα Πολυτίμη και Βουνοτρυπίδης Νίκος με το ακορντεόν τους, Πατρικίδης Φειδίας με την κιθάρα του, Παληός Μιχάλης (Λάκης) και Πατρικίδης Ροβέρτος  με το ακορντεόν τους.
Σειρά 2η : Ο μουσικοδιδάσκαλος Γιώργος Πατρικίδης εν μέσω δύο βιολιών, του Κούση Αντ. Κώστα και του Κούση Νικ. Θοδωρή.
Σειρά 3η : Η Τορνικίδου Αθανασία με το ακορντεόν της και ακολουθούν τα μέλη της Διοίκησης του παραρτήματος της, “Ελληνικής Μέριμνας”, Κουρτίδου Καίτη, Καρυοφυλλίδου Ελλη, Φραγκούδη Μαριάνθη, η Πρόεδρος Τσουκαλά Ραλλού, Ακριτίδου Εύα, Βαϊκατάρη Μαρίκα, Χατζημίχου Ελένη, Δασκαλοπούλου Ελπινίνη και με το ακορντεόν το αηδόνι της σχολής και της πόλης και όχι μόνο, Φρίντα Πολιτίδου- Steudel, ή, όπως την μετονόμασαν, γνώστες της τέχνης,  “ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ η B΄”. 

 Δημοσιεύτηκε στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1055 / 21 Μαρτίου 2007, σελίδα 23, ημέρα Τετάρτη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου