ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Λέει ο θυμόσοφος λαός μας, .“όταν δεν έχεις δουλειά, πάρε ένα αυγό και .. κούρεψτο”, έτσι και οι καλοί μας μαθητές, αφού οι καθηγητές τους πραγματοποιούσαν απεργία μεγάλης διάρκειας, αναγκάστηκαν, για να περάσουν τις ώρες αδράνειάς τους χωρίς να κουράσουν τον εγκέφαλο τους με διαβάσματα του .. αέρα (η πολύ μελέτη τον .. βλάπτει), να απασχοληθούν με άλλου είδους πράγματα που και αυτά είναι ωφέλημα για την ηλικία τους και όχι …μόνο.
Αλλά, ας αφήσουμε τον καλό μας φίλο, Γιώργο Πέκο, να μας τα περιγράψει, όπως τα έζησε ο ίδιος, σαν μαθητής της τελευταίας τάξης του Λυκείου Πτολεμαϊδος.
-Το 1963 συνέβησαν στην Πτολεμαϊδα πολλά σημαντικά ..ρεκόρ.
* Το πρώτο ήταν, οι -28 βαθμοί C κάτω από το 0 τον μήνα Φεβρουάριο.
* Το δεύτερο, οι επί 34 ημέρες απεργία των καθηγητών, τον ίδιο μήνα.
* Το τρίτο, οι επί δεκαήμερο συνεχής χιονόπτωση και τέλος,
* Το τέταρτο, οι επί 35 ημέρες χωρίς διδασκαλία, έστω και ενός μαθήματος στο Λύκειο.
Έτσι, σε δύο συνεχής ημέρες οι μαθητές, μια και βρήκαν κλειστές τις πόρτες του Γυμνασίου, στον δρόμο της επιστροφής για τον “Σάμαλη”, ποδοσφαιράκια και μπιλιάρδο, επί της οδού της 25ης Μαρτίου, επιδόθηκαν και στις τσουλήθρες στο άφθονο χιόνι και το τσουχτερό κρύο..
Στη Φώτο μας, σειρά 1η, από πάνω αριστερά, διακρίνουμε, τους: Καραγιαννάκη Βασίλη, Χατζόπουλο Απόστολο (Λάκη), ο γνωστός μας άγνωστος Χ;, Γαβριηλίδη Ματθαίο (;)-Πολωνική αγορά-, Βαρβαρούση Πάρη, Αργυρόπουλο Κώστα, Παπουλίδη Παύλο, Γεωργίου Πέτρο (στραγαλά), Παπαδόπουλο Σωτήρη, Πέκο Γιώργο, Βάσο Νίκο και ο γνωστός –άγνωστος Χ; .
Σειρά 2η, κάτω: Χατζόπουλος Νίκος, Τσαβδαρίδης Θωμάς (Μάκης), Μεντεκίδης Σάββας και ο παρείσακτος μικρός : .
Ελπίζουμε, πως, οι μη αναγνωρισθέντες, θα ενημερώσουν το συντάκτη, την επώνυμη παρουσία τους, στο τηλέφωνο, 2463025234 ή 6936703308, για τη συμπλήρωση του αρχείου του.
Φώτο Νο 2. Μαθήτριες και μαθητές της Ζ΄τάξης Γυμνασίου σε εκδρομή στο νερόμυλο ΠΙΛΙΤΣ, το 1956.
Και άλλες φορές, φίλες και φίλοι, μιλήσαμε για την υπέροχη δροσόλουστη περιοχή του νερόμυλου του Πιλίτς, όπου η σημερινή φώτο μας, με επισκέπτες, τις μαθήτριες και τους μαθητές 7ης τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, σε μία από τις προκαθορισμένες ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές του σχολείου.
Η πορεία των 3,5 χιλιομέτρων (Σχολείο-νερόμυλο) και τα παιχνίδια της εξοχής, ήταν η αιτία για να στρωθεί, κάπως πρόωρα, το υπαίθριο τραπέζι για το γεύμα.
Όχι, όχι, φίλες και φίλοι, το τραπέζι δεν συμπεριλάμβανε τοπικά εδέσματα (καραβίδες και ψαράκια), γιατί δεν διέθεταν τον ανάλογο χρόνο για την αλιεία και το μαγείρεμα τους και έτσι αρκέστηκαν σε ότι καλλίτερο είχε βάλει, στο σάκο τους, η καλή τους Μανούλα.
Στο ορεξάτο γεύμα, όπως δείχνει η φώτο μας, παρακάθισαν, από αριστερά :
Σειρά 1η, στο κέντρο και κοντά στο φαγητό: Παληός Μιχάλης, Μιχαηλίδου Μαίρη, Φωτιάδου Αγάπη, η τιμητική συμμετοχή-παρουσία της φιλολόγου καθηγήτριάς τους, Αυγεροπούλου Αννας, Δημητρακούδη Ειρήνη, Παυλίδου Εύα και Γαβριηλίδου Ρίτσα.
Σειρά 2η: Μπαλτινάνης Νίκος, Σαββουλίδης Βασίλης, Καπλανίδης Στράτος, Κυριάκου Χρήστος, Ροδάκης Δημήτρης, Λίττας Νίκος, Χατζηκακίδου Κική, Τανίδου Σοφία και μπροστά της η, Ιωακειμίδου Ανθούλα και κλείνει ο κύκλος των συνδαιτυμόνων με την, Χατζοπούλου Δέσποινα.
Φώτο Νο 3. Φιλική-μαθητική παρέα στην Ιστορική βρυσούλα της άνω Πτολεμαϊδος το 1947.
Η παλιότερη βρυσούλα με το λιγοστό, αλλά, αστείρευτο και πεντακάθαρο νεράκι της εξυπηρετούσε τους κατοίκους των άνω Καϊλαρίων και όχι μόνο, τη στιγμή που η υπόλοιπη πόλης έλεγε το νερό, νεράκι.
Για την αποκατάσταση της ροής της, αλλά και για βελτίωση της ποσότητας ροής, ο πάλαι ποτέ, Γερμανός φρούραρχος, Φριτς, κάλεσε σε προσωπική εργασία όλους τους άρρενες κατοίκους, χωρίς εξαίρεση κανενός, με φτυάρια και κασμάδες να παραταχθούν κατά μήκος της πορείας της εργαζόμενοι. Έτσι, αυξήθηκε η παροχή της και βελτιώθηκε, κάπως, η κατάσταση της λειψυδρίας των Καϊλαρίων.
Αυτήν την βρυσούλα επισκέφτηκαν χειμωνιάτικα, οι καλοί μας φίλοι, για να αποτίσουν, προφανώς, το ύστατο ευχαριστώ και να την αποχαιρετίσουν, μια και αποφοιτούσαν από το Γυμνάσιο και ποιος ξέρει, λόγω σπουδών, αν την ξανάβλεπαν.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, ο Γιάννης Παγκούτσος, ο Ζήνων Κυδώνας και Γιώτης Συμεωνίδης.Λίγο πιο πάνω, 3-4 συμπαθεί γαϊδουράκια., ή, αν θέλετε, ταξί της εποχής, αφού δούλεψαν καλά το καλοκαίρι και προσέφεραν στα αφεντικά τους, που, για να τα ευχαριστήσουν τα έβγαλαν στο χιόνι να “ βο-σχίσουν” παρέα με τους λύκους, που τη χειμωνιάτικη εποχή εκείνη, τριγύριζαν γύρο από τα μαντριά των προβάτων, τόσο εκτός, όσο και εντός της πόλης μας!!.
Φώτο Νο 4. Νεαροί της εποχής στην Σαββατοκυριακάτική τους βόλτα στον κεντρικό δρόμο το 1951.
Και άλλες φορές, φίλες και φίλοι, αναφερθήκαμε στην καθιερωμένη βόλτα του Σαββατοκύριακο, στον κεντρικό δρόμο (25ης Μαρτίου), ήταν ίσως, η μοναδική διέξοδος στη σκληρή βιοποριστική πραγματικότητα, κυρίως, για τους νέους της γεωργό- κτηνοτροφικής Πτολεμαϊδος της εποχής.
Στη φώτο μας, τέσσερα καλά φιλαράκια του κέντρου ή της πιάτσας, όπως συνηθίζεται, από νωρίς την Κυριακή (19-4-1951), ντύθηκαν, στολίστηκαν, αρωματίστηκαν και βγήκαν στη.. βόλτα, ο καθένας με τις δικές του προσδοκίες …
Πρόκειται για, το Μεθόδιο Παπαδόπουλο, το Στέλιο Τελίδη, το Νίκο Μιχαηλίδη, το Θωμά η Μάκη Καρυπίδη – ο μικρότερος της παρέας- και ο άγνωστος χαμογελαστός λαθρομετανάστης του φωτογραφικού φακού.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1219 / 19 Μαΐου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 20 / 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου