ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Φώτο Νο 1 & 2. Η ίδρυση του Προσκοπισμού στα Καϊλάρια(Πτολεμαϊδα) το 1922.
Πολλές φορές, φίλες και φίλοι, αναφερθήκαμε στην επανίδρυση του μεταπολεμικού Προσκοπισμού στην Πτολεμαϊδα, από τον Γιάννη Παληό, τον δάσκαλο Βασίλη Βλαδενίδη, τον Κώστα Βελονίδη και άλλους συμπολίτες, το 1945.
Ο Προσκοπισμούς, στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη και το 1922 ιδρύεται στα Καϊλάρια (Πτολεμαϊδα) από τον διευθυντή του μοναδικού μικτού, με Ελληνόπουλα και Τουρκόπουλα, 1ου Δημοτικού σχολείου (φώτο Νο 2) με το επώνυμο Ασβεστάς (στο μέσον της φώτο μας Νο 1), την καταγωγή του οποίου δεν καταφέραμε να μάθουμε, τουλάχιστο, μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν δημοσίευμά μας.
Ο ιδρυτής, Ασβεστάς, είχε αναλάβει και την γενική αρχηγία των Προσκόπων, όχι μόνο των Καϊλαρίων, αλλά και των γύρο χωριών.
Τα αναφερόμενα, παραπάνω, στοιχεία προκύπτουν από το χειρόγραφο, στο πίσω μέρος, της μοναδικής (για την ώρα) φωτογραφίας του αρχείου μας, για την εποχή εκείνη, που είχε την καλοσύνη να μας παραχώρησε, από το φωτογραφικό αρχείο του αείμνηστου πατέρα του, ο Μιχάλης (Λάκης) Ι. Παληός.
Αν, λέμε αν, λάβουμε υπόψη μας, πως, ο δρόμος, πίσω από το 1ο δημοτικό σχολείο της εποχής, ονομάζεται “Ξενοφώντος Ασβεστά”, σημαίνει πως επρόκειτο για έναν δραστήριο και παραγωγικό Παιδαγωγό νέο, που η Κοινότητα Καϊλαρίων, ή, το ποιο πιθανό, ο Δήμος τον τίμησε για την προσφορά του, δίνοντας το όνομά του στον πλησιέστερο δρόμο του σχολείου που υπηρέτησε.
Στη φώτο μας διακρίναμε, από την 1η σειρά, τον 3ο και 4ο που είναι οι αδελφοί, Νίκος (Κουλούσιας) και Γιάννης Παληός με τη σάλπιγγα ( την οποία κληρονόμησε ο κουνιάδος του Γιώργος Ορφανίδης-Πρόσκοπος σαλπιγκτής το 1945).
Στη 2η σειρά, ο τελευταίος είναι ο ,Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο γνωστός στην κοινωνία μας νεωκόρος (καντηλανάφτης) της Αγίας Τριάδος για πολλά χρόνια.
Στην κορυφή, με το μαύρο σακάκι, ο Νίκος Ιτσκος (Πιλίτς) από το Προάστιο και συμπερασματικά στο μέσον με το μικρό ο ιδρυτής και αρχηγός, Ασβεστάς και δίπλα του ο άγνωστός μας υπαρχηγός.
Φώτο Νο 2. Το 1ο μικτό ( Ελληνόπουλα+Τουρκούλια) εξατάξιο Δημοτικό σχολείο των Καϊλαρίων (Πτολεμαϊδας).
Τα νεότερα στοιχεία μας, για το δάσκαλο και ιδρυτή του Προσκοπισμού στα Καϊλάρια, αναφέρουν:
Ο Δημήτρης Κων. Ασβεστάς κατάγετο από τη Βλάστη, ήταν δάσκαλος και πολύ καλός ψάλτης.
Σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, μαζί με τους συμπατριώτες του Βλατσιώτες, Αντώνη Κεραμόπουλο και Μιχάλη Ιωαννίδη.
Μετά τις σπουδές του εργάστηκε, ως δάσκαλος, για μικρό χρονικό διάστημα στη Βλάστη και περί το 1920 κατέβηκε στα Καϊλάρια (Πτολεμαϊδα), στο μοναδικό μικτό σχολείο (Ελληνόπουλα –Τουρκόπουλα) επειδή γνώριζε την Τούρκικη. Γλώσσα.
Με την κάθοδό του στα Καϊλάρια, βασικός του στόχος ήταν και η διαμόρφωση Τούρκικου κτίσματος σε Εκκλησία (την Αγία Τριάδα) καίτοι η κατεύθυνση του κτίσματος είχε βόρειο προσανατολισμό.
Στη Εκκλησία της Αγίας Τριάδος έψαλε μέχρι της αναχώρησής του για Θεσσαλονίκη το 1929-30.
Τον αείμνηστο Δημήτρη Ασβεστά αντικατέστησε στο σχολείο και στην Εκκλησία ο γνωστός στους παλιούς υπέροχος παιδαγωγός και ψάλτης, Κοτζαμάνης.-
Φώτο Νο 3. Ένα πανέμορφο μπουκέτο, με 4 υπέροχα μικρά λουλουδάκια, στο βάζο του φωτογραφικού φακού του 1942.
*. Ποια, ή, ποιος, φίλες και φίλοι παλιοί, δεν γνώριζε τα θαυμάσια αυτά κοριτσάκια, κυρίως, κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, αλλά και ..μετέπειτα;
*Ποιες, ποιοι, δεν γνώριζαν το καθιστό κοριτσάκι της φώτο μας, με, το γλυκό χαμόγελό, τα σπινθηροβόλα μάτια , την μαθήτρια του ΑΡΙΣΤΑ, την ηθοποιό- “θεατρίνα”- του Γυμνασίου, με τη μεγάλη συμμετοχή της σε θεατρικές παραστάσεις του Γυμνασίου μας, που αποτελούσαν και τη μοναδική ψυχαγωγία των μαθητών, αλλά και των κατοίκων της πόλης και όχι μόνο, στα δύσκολα χρόνια της 10ετίας του 1940-1949, αλλά και την μετέπειτα οδοντίατρο;
Ποιος δε γνώριζε τη Σοφία Παύλου Συμεωνίδη και Ιεροδιακόνου για τους θεσσαλονικείς;;
Ποιος ή ποια δε θα σταματούσε για να χαζέψει τις τρεις όρθιες κουκλίτσες της φώτο μας;
*. Τη σοβαρή κατ΄ εμφάνιση, αλλά πανέξυπνη Γλύκα (όρθια από αριστερά);
*. Τη Σοφούλα Χαριλ. Πεϊτσίνη-Κυριακίδη, τη δασκάλα με, το πλατύ χαμόγελό, τα σπινθηροβόλα μάτια Γύπα, τον ήπιο χαρακτήρα και τη γεμάτη, ανθρωπιά και καλοσύνη καρδιά της;
*. Τη φιλοξενούμενη στην πόλη μας (κόρη του Διευθυντή Δημοσίου Ταμείου) σπιρτόζα, καλλίγραμμη, Ηλέκτρα Γιωργοσοπούλου, το ξανθό κορίτσι (σπάνιο φαινόμενο για την πόλης μας) με τα μάτια Αλώπεκας και με τα πολλά ψυχικά της χαρίσματα;
Φώτο Νο 4. Ο συνδυασμός του Γ. Λαζαρίδη στη Νομαρχία Κοζάνης το 1948.
Όπως θα θυμούνται οι παλιοί, το 1958 είχαμε τις Δημοτικές εκλογές για την τετραετία 1959-1962.
Ο συνδυασμός του Γιώργου Λαζαρίδη (οδοντίατρου) κέρδισε τις εκλογές και εξέλεξε 8 δημοτικούς συμβούλους έναντι 7 των αντιπάλων δύο συνδυασμών.
Η εκλογή του Γιώργου Λαζαρίδη, ως του νέου δημάρχου, εθεωρείτο, όχι απλά βέβαια, αλλά σίγουρη, δεδομένου ότι, με το Νόμο της εποχής, ο Δήμαρχος εκλέγονταν με την ψήφο των συμβούλων και ως εκ τούτου ο συνδυασμός του Γιώργου Λαζαρίδη είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σύνολο των 15 εκλεγόμενων συμβούλων (8 με 7).
Στη φώτο μας, ο “ΝΙΚΗΤΗΣ” συνδυασμός (λείπουν 2), μετά την εκλογή του, με τους, Σταγάκη Μανώλη, Τσεχελίδη Γιάννη, Λαζαρίδη Γιώργο, Καραφουλίδη Φίλιππα, Κανιατσάκη Άγγελο και Παληό Γιάννη, επισκέπτεται το Νομαρχιακό κατάστημα, στην Κοζάνη, για την πρώτη γνωριμία του με το Νομάρχη και τους λοιπούς νομαρχιακούς παράγοντες για τη μελλοντική τους συνεργασία , όμως, όπως δείχνει η φώτο μας, βρήκε την πόρτα κλειστή (σημάδι του επερχόμενου, ή σύμπτωση;)
Στην πολιτική όμως, “ο κουμπαράς” πολλές φορές, δεν περιέχει τα αναμενόμενα γιατί υπάρχουν και.. αετονύχηδες, ή, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας “ο λύκος από τα μετρημένα τρώει”.
Το αποτέλεσμα: Για τους 7, από τους 8, η πόρτα της Νομαρχίας παρέμεινε κλειστή για τα 4 χρόνια της δημαρχιακής τους θητείας, γιατί στις 7 ψήφους της μειοψηφίας στο όνομα Κανιατσάκης Άγγελος, προσέθεσε και ο ίδιος το δικό του με συνέπεια το Λαζαρίδης-Χατζηευστρατίου 8-7, να ανατραπεί σε Λαζαρίδης-Κανιατσάκης 7-8 και Δήμαρχος να εκλεγεί ο Κανιατσάκης Άγγελος για 4 χρόνια και.. κάτι.
Επακολούθησαν διάφορα θλιβερά γεγονότα που μόνο κακό προκάλεσαν στην πόλη δεδομένου ότι, την εποχή εκείνη άρχισαν οι κατασκευές των έργων και η πόλης δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσουν την τεράστια κοσμογονία που πραγματοποιούταν
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και να εξάρουμε την τεράστια ιδιωτική πρωτοβουλία, που κράτησε, όσο της ήταν δυνατόν, σε σημαντικό ανοδικό επίπεδο τη νέα βιομηχανική εποχή που άρχιζε στην πόλη και την περιοχή μας γενικότερα.
Σημειώσεις-Συμπληρώσεις και Διορθώσεις σύνταξης:
Στο φύλλο 1057 / 4 Απριλίου, στη φωτογραφία Νο 2,από κακή πληροφόρηση μας, αναγράφηκε η Γ΄ τάξης, αντί του ορθού ΣΤ΄ τάξης.
Ομοίως στη σειρά 2, η άγνωστή μας Χ; είναι η αείμνηστη Ελένη Κεφαλίδου-Καλαϊτζοπούλου και στο τέλος της προσθέτουμε το όνομα της Ιορδανίδου που λέγεται, Ευτέρπη και στην 5η σειρά, ο άγνωστός μας Χ;, είναι ο Ευσταθιάδης Νίκος του Κων/νου (ΗΠΑ).
Παράκληση στις φίλες και φίλους να μας ενημερώνουν για παραλήψεις και λανθασμένα δημοσιεύματά μας.
Θερμή παράκληση μας, ψάξτε τα σεντούκια για φωτογραφίες οικογενειακές, φιλικές (σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται), δεν θα τις χάσετε, θα σας επιστραφούν τόσο οι ίδιες, όσο και άλλες καλλίτερες και μεγαλύτερες με το κείμενο του δημοσιεύματός μας στην πίσω σελίδα και πλαστικοποιημένες για να αντέξουν στο γρήγορο πέρασμα των χρόνων.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1060 / 25 Απριλίου 2007, σελίδα 23, ημέρα Τετάρτη.
Νο 17 / 2007.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου