ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Φώτο Νο 1. Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ στην Πτολεμαϊδα του 1946.
Κλήρος και λαός της πόλης μας, γιορτάζει τη διπλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ των Ελλήνων, την Ανάσταση Του Κυρίου μας και την Ανάσταση της Ελλάδος΄, από τη Γερμανική κατοχή.
Η σχετική Ιερή τελετή, του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη, από κόσμο, κεντρική πλατεία της πόλης μας, από τον πρόσφυγα γέροντα Αιδεσιμότατο, πατέρα, Παπαβασίλη Παναγιωτίδη, το 1945.
Στη φώτο μας, η πομπή της Ανάστασης επιστρέφει, στο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, για τη συνέχεια της Ιεροτελεστίας.
Στην 1η σειρά διακρίνουμε, το Γιάννη Παληό-επίτροπο της Εκκλησίας-, το Δημήτρη (Τάκη) Βάνη, ή Βανόπουλου, το Νίκο Κοτζαμάνη, τον Παναγιώτη Κοτζαγιώργη, πιο πίσω τον Ιωακείμ Ορφανίδη-επίτροπο της Εκκλησίας-, τον Ιερέα, τους επισήμους και το πλήθος του λαού που μη διακρινόμενου λαού που ακολουθεί και δεν μπορεί να το συλλάβει ο φακός της εποχής.
Φώτο Νο 2. Έρανος μαθητών του Γυμνασίου για ενίσχυση του φιλόπτωχου ταμείου της πόλης το 1956.
Τα αλτρουιστικά αισθήματα των μαθητών του Γυμνασίου μας, εγείρονται στη θέα της οικονομικής αδυναμίας, αρκετών συμμαθητών τους και κατ΄ επέκταση οικογενειών συμπολιτών για την επιβίωσή τους-λόγο της εμπόλεμης κατάστασης της χώρας, προσπαθούν να βρουν κάποιο τρόπο για να βοηθήσουν τους πάσχοντες.
Στη θέλησή τους αυτή, βρήκαν αρωγό τον καλό τους καθηγητή Θεολογίας και μουσικό, Βλιαγκόφτη Θωμάς, που ανέλαβε-πέρα από το ωράριο του σχολίου, να δημιουργήσει, από μαθητές των δύο μεγάλων, η και εθελοντών των μικρότερων τάξεων, μια υπέροχη χορωδία, ώστε, χορωδιακός να ζητήσουν τη βοήθεια των συμπολιτών τους για την ενίσχυση του φιλόπτωχου ταμείου.
Η Ιερά αποστολή των αλτρουιστών μαθητών στέφθηκε από επιτυχία και πολλοί συμπολίτες μας ένοιωσαν κάποια ανακούφιση.
Τα δικά μας σχόλιά μας περιττεύουν!!!
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, καθιστοί: Κυριάκου Χρήστος, Πολιτίδου Φρειδερίκη (Φρίντα), οι δύο γνωστές μας-άγνωστες Χ; ,Χ; , Καζαντζής-Κεφαλίδης Πτολεμαίος και Χάιτας Γιώργος.
Σειρά 2η, από αριστερά: Χατζηπαναγιωτίδου Σούλα, Χατζηκακίδου Κική, Χ; , Βλαδενοπούλου Σοφία, Χατζοπούλου Ροδή, Χ; . Χ; και Κούση Ιωάννα (;).
Σειρά 3η, από αριστερά: Παληός Μιχάλης (Λάκης) με το ακορντεόν του σε χρήση, Πουλασουχίδης Βασίλης, Χ; , Χ; , Χ; , Τσαλιγκόπουλος Ηλ. Γιώργος, ο καθηγητής και χορωδός, Βλιαγκόφτης Θωμάς, Χ; , Βαρβαρούση Σουλτάνα, Ελευθεριάδης Ανέστης, Βουνοτρυπίδης Γιάννης, Κυδώνας Δημήτρης (Τάκης), Λαζαρίδης Χρήστος, Κούσης Αντ. Κώστας και Μαυρικάκης Παρμενίων (Ιων).
Φώτο Νο 3. Τιμητική διάκριση, στο χορευτικό συγκρότημα Αρδασσας, στις Γιορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, Βερμίου, το 15νταύγουστο του 1978.
Είναι γεγονός, φίλες και φίλοι, πως, το σύνολο, σχεδόν, των κατοίκων της Αρδασσας, είναι πρόσφυγες του Πόντου και ως εκ τούτο, οι παραδόσεις και τα έθιμα της αξέχαστης πατρικής γης, είναι ταυτισμένα με αυτήν την ίδια τους τη ζωή, με την ύπαρξή τους, θα λέγαμε, εμείς και η ενασχόλησή τους, με τα αγαθά αυτά, αποτελεί το ζωογόνο κύτταρο της ύπαρξής τους.
Να αναφέρουμε την υπέροχη λέσχη- Βιβλιοθήκη- αναγνωστήριο-θεατρική ομάδα, την αίθουσα διαλέξεων και την πληθώρα των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν, από εξέχουσες προσωπικότητες της Ιστορίας και των γραμμάτων, η, τα χορευτικά της συγκροτήματα και το καθιερωμένο πλέον, από το 1978, ετήσιο φεστιβάλ Ποντιακών-παραδοσιακών χορών που τελείται παράλληλα με τις Θρησκευτικέ εκδηλώσεις του εορτάζοντα Ιερού Ναού το χωριού, “ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ”, που, για φέτος, τελείται την προσεχή Παρασκευή 6η Αυγούστου 2010.
Είναι γεγονός, πως, το χορευτικό συγκρότημα των Ποντίων της Αρδασσας στη μακρόχρονη πορεία του έχει πάρει πολλές τιμητικές διακρίσεις, όμως, μια τιμητική διάκριση, από τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, Βερμίου, πάντα έχει τη δική της αίγλη, την ξεχωριστή λαμπρότητα της, το δικό της ξεχωριστό βάρος, τη δική της ανυπολόγιστη ΑΞΙΑ και αυτό το βραβείο, αυτήν τη διάκριση κατάφερε να την αποσπάσει από την αρμόδια επιτροπή των εκδηλώσεων, Παναγίας Σουμελά, την 15η Αυγούστου 1978, με το εικονιζόμενο χορευτικό συγκρότημα της, που κατέλαβε επάξια τη 2η θέση, μεταξύ πολλών συγκροτημάτων.
Στη φώτο μας, από αριστερά::
Σειρά 1η καθιστές: :Σαββίδου Άννα,, Εξακουστίδου Τασία, Λυκίδου Ευθυμία, Καρυπίδου Χαρίκλεια και Λυκίδου Μέλη.
Σειρά 2η, όρθιοι: Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και βασικό ιδρυτικό μέλος του, Αντωνιάδης Γιώργος, Αφεντουλίδης Σπύρος, Καρακασίδης Παντελής, Σιδηρόπουλος Γιάννης, Καραλευθέρης Παντελής και Σαββίδης Χαράλαμπος-μέλος του Δ.Σ. για πολλά χρόνια.
Θα ήταν παράληψή μας, αν δεν αναφέραμε, το Δημιουργό πυρήνα του σύλλογο και τις Διοικήσεις του που πέρασαν, την Κοινότητα και την Εκκλησία του χωριού, την τοπική κοινωνία που αγκάλιασε και βοήθησε την προσπάθεια των νέων παιδιών που επωμίσθηκαν την ευθύνη και το βάρος της ίδρυσης και επιτυχούς πορείας του.
Φώτο Νο 4. Οι αδελφοί Μιχάλη Παληού πρωτοπόροι του Προσκοπισμού το 1922.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910, από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη.
Στην περιοχή μας την πρωτοπορία έχει η Κωμόπολης της Βλάστης το 1915 και ακολουθούν τα Καϊλάρια (Πτολεμαϊδα) το 1922, από τον εκ Βλάστης καταγόμενο δάσκαλο-Διευθυντή του μικτού (Ελληνόπουλα και Τουρκάκια) 1ου Δημοτικού σχολείου, Ασβεστά Δημήτρη (;), το 1922.
Οι εικονιζόμενοι στη φώτο μας, αδελφοί Μιχ .Παληού, Νίκος (Κουλούσιας και Γιάννης, είναι από τους πρώτους που πλαισίωσαν τον Προσκοπισμό, ενστερνίστηκαν τις αρχές του και δούλεψαν γι αυτές από διάφορα πόστα που κατείχαν κατά καιρούς.
Τη σάλπιγγα που κρατάει ο Γιάννης παλιός την δώρισε στον κουνιάδο του, Γιώργο Ορφανίδη, το 1945 που συμμετείχε στον Προσκοπισμό που επανιδρύθηκε το 1945 στην πόλη μας και χρησίμευε, τόσο, για βηματισμό κατά τις παρελάσεις, όσο και στις κατασκηνώσεις και επάρσεις και υποστολές της σημαίας, που πραγματοποιούσαν οι πρόσκοποι στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο.
Σημειώσεις, Διορθώσεις, Συμπληρώσεις, σύνταξης.
Στη σημερινή μας φώτο Νο 2. Λόγο συμμετοχής των διαφόρων τάξεων, ζητάμε συγνώμη, για τις όποιες παραλήψεις στα ονόματα, όμως, με ξεχωριστή χαρά θα δεχθούμε τις όποιες, διορθώσεις και συμπληρώσεις σας μας τηλεφωνήσετε, όπως και σε όλες τις φώτο μας που δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν η, θα δημοσιευθούν στο μέλλον. Τα τηλέφωνά μας είναι: Κινητό, 69367033008 ή 2463024884
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο. 04-08-2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 31 / 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου