ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.Blogspot.com
Giorgoskaza.Blogspot.com
Φώτο Νο 1. Περιφορά της εικόνας, Ύψωση Τιμίου Σταυρού, στο Ανατολικό, την 14η Σεπτεμβρίου 1965.
Τη μεγάλη γιορτή της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης, γιορτάζουν οι κάτοικοι του γειτονικού μας χωριού. Ανατολικό και της γύρο περιοχής μας, τιμώντας τον ομώνυμο Ιερό Ναού της Κοινότητας, “ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ”.
Είναι η εικόνα, που οι ευσεβείς πρόσφυγες Μικρασιάτες μετέφεραν, από τις πατρογονικές εστίες των αλησμόνητων Πατρίδων, με την προσδοκία πως, γρήγορα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους για να τις εναποθέσουν στον Ιερό χώρο τους, όμως,… “άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε .. όχλος (μεταφορικά= οι μεγάλοι των εποχών) κελεύει”
Στη φώτο μας, η Ιερή Εικόνα, μετά την περιφορά της στους δρόμους του χωριού, μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της, “Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού”, για το προσκύνημα των πιστών που την συνοδεύουν και όχι μόνο..
Σειρά 1η. Την εικόνα μεταφέρουν οι, Θεοφανίδης Απόστολος, γαμπρός του χωριού, από τη Δράμα, και Ελευθεριάδης Λευτέρης.
Σειρά 2η: Παυλίδης Θεόδωρος, ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου-συμπολίτης μας-, Θεοδουλίδης Δημήτρης, ο Ιερέας του χωριού, Παπα-Κλεάνθης Φωτιάδης, από το γειτονικό Φιλώτα, ο Ιεροψάλτης του Ναού, Καράκος Ευστάθιος, Παπαδόπουλος Θανάσης με τη μικρή εγγονούλα του, Παπαδοπούλου Κυριακή (Κουλίτσα).
Σειρά 3η: Ο συμπολίτης μας, Σαββουλίδης Ευθύμιος-δάσκαλος στο χωριό, Ζαφειρίδης Ευστράτιος (Στρατής), Κωνσταντινίδης Θόδωρος, Στεφανίδης Περικλής και Μιμικάρας Γιάννης (Γιάγγος).
Διακρίνονται ακόμα, οι: Κουσουντίδης Φώτης, Βασιλειάδου Χ; -από την Πτολεμαϊδα, Στεφανίδης Γιάννης, Αραμπατζή Μαρία (Μαριγώ), Ιωσηφίδης Γρηγόρης, Ελευθεριάδου Παρέσα, Τσακιράκου- Ιωσηφίδου Σούλα και ακολουθεί το πλήθος των μη αναγνωρισθέντων προσκυνητών.
Φώτο Νο 2. Μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Πτολεμαϊδος σε ημερήσια εκδρομή το 1954.
Σε μια από τις ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές του Γυμνασίου μας, ήταν και αυτή της επίσκεψης στο ποτάμι, Αρδασσας που καταλήγει στο Σουλού ή Εορδαϊκό ποταμό, όπου, εκτελούνται έργα βασικής σημασίας, τόσο, για τον καθαρισμό και τη ροή του, όσο και για την εκβάθυνσή του με σκοπό να ενεργεί και αποστραγγιστικά για τη βαλτώδη περιοχή, από πλευράς Πτολεμαϊδος και Προαστίου.
Ένα σημαντικό έργο για την, τότε, αγροτική περιοχή μας, όπως επεσήμανε και ο καλός τους, συμπολίτης μας καθηγητής, Νίκος Κεφαλίδης(για να καλύψουμε και τον τύπο, γιατί όχι και της ουσίας, της ονομασίας και πραγματοποίησης των, ως εκπαιδευτικών εκδρομών).-
Στη φώτο μας, οι μαθητές μέσα στο κανάλι, ενώ τα μηχανήματα εργάζονται για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών τοιχωμάτων της κοίτης του ποταμού.
Διακρίνουμε, στο πρώτο τμήμα των μαθητριών: Μποσνακίδου Ζένια, Ζεϊμπέκη Αναστασία (Στάσα), Παρτσαλίδου Σόνια, Ιορδανίδου Πηνελόπη (Πόπη), Χατζηευστρατίου Αμαλία, Νιανιούρη Αικατερίνη (Καίτη), Μιχαγιάννη Μαίρη, Δήμτσα Καλλιόπη (Πόπη), Καπασακάλη Παρασκευή (Βούλα), Χατζζηαποστόλου Αμαλία, Γέροντα Ελλη, Ξυνού Ερμιόνη, Παπουλίδου Ελπίδα, Παπαδοπούλου Θοδώρα, Τσέτση Αναστασία (Σούλα), Γούλα Μαρία, Κούση Ζαφειρούλα (Ρούλα), Χιντίρίδου Νίκη, Μισανδρέου Ελένη, Τσαβδαρίδου Ελισάβετ (Ελλη), Αργυριάδου Θεοδοσία, Σακαρίδου Κασσιανή, Δάλλα Ανδρονίκη, Καρακασίδου Εύχαρις, Μεντεκίδου Δέσποινα, Παπαδοπούλου Σημέλα, Τιτοπούλου Βαρβάρα, Ανεμοζάλη Χαρίκλεια, Δήμου Ερμιόνη, Κεβρεκίδου Παρασκευή, Κούρτη Σοφία, Γκουντέλα Μαριέτα, Κατάκη Ελένη, Σιόλιου Αθηνούλα, Φωτεινού Μερσίνη, το συμπολίτη μας καθηγητή φιλόλογο, Κεφαλίδη Νίκο, τη φιλόλογο καθηγήτρια, Χατζηγιάννη Ευδοξία, Μουλάκη Αγγελικούλα, Βασιλειάδου Αγάπη, Δέτση Ελλη, Παπουλίδου Αγάπη, Καπασακάλη Παρασκευή (Βούλα), Θεοδωρίδου Άννα, Εσπερίδου Μαργαρίτα (Ρίτα), Χατζηπαναγιωτίδου Σουλτάνα (Σούλα), Μούρα Ελένη, Μουρατίδου Κλεονίκη (Νίκη), Τσαφαρίδου Ζαχάρω, Αντωνιάδου Διαμαντούλα, Τσαχουρίδου Αλίκη, Φεϊζίδου Σόνια και τους Ιππότες μαθητές της 2ης σειράς, που εκπροσωπούνται, από τον ένα και μοναδικό, καλό μας κίλο, Κρυσταλίδη Νέστορα,.
Περιμένουμε την… αντίδραση των μαθητών με τα ονόματά τους.
Φώτο Νο 3.Φιλική παρέα του Ανατολικού στο πανηγύρι του χωριού το 1958.
14 Σεπτεμβρίου 1958 και η καμπάνα του Ιερού Ναού “Υψώσεως Του Τιμίου Σταυρού ” του χωριού, από νωρίς το πρωί, άρχισε να σημάνει, υπενθυμίζοντας και καλώντας τους κατοίκους στην Εκκλησία για να γιορτάσουν την μεγάλη γιορτή της Χριστιανικής μας ΠΙΣΤΗΣ.
Έτσι, οι καλοί μας φίλοι της παρέας, ξεκίνησαν για να εκπληρώσουν το Θρησκευτικό τους καθήκον και να συνεορτάσουν τη μεγάλη Χριστιανική ΝΙΚΗ, της υψώσεως του Τίμιου Σταυρού.
Αφού άναψαν το ταπεινό τους κεράκι και παρακολούθησαν, τη Θεία Μυσταγωγία, το εμπνευσμένο κήρυγμα για τη μεγάλη Εορτάζουσα Ημέρα και προσκύνησαν Τον “Τίμιο Σταυρό”, θεώρησαν, την αναμνηστική αυτή φωτογραφία, σαν συμπλήρωμα και την δικής τους φιλική αποθανάτιση.
Στη φώτο μας, η φιλική παρέα, από αριστερά: Μιμιλίδης Λεωνίδας, Κασαμπαλής Θανάσης, Ατζέμογλου Γρηγόρης, Γκούμας Σταύρος και Αθανασιάδης Χαράλαμπος, από τα Κομνηνά.
Φώτο Νο 4. Το σποτάκι μας. Προκοπίδης Κοσμάς, από την Αρδασσα..
Σημειώσεις- Διορθώσεις- Συμπληρώσεις, σύνταξης.
Για μια ακόμα φορά, ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο, από το Ανατολικό, Κασαμπαλή Θανάση, όχι μόνο για τις φωτογραφίες που μας διαθέτει, αλλά και επιμελείται της αναγνώρισής των προσώπων και το χρόνο φωτογράφησής των.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1236 / 15 Σεπτεμβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 36 / 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου