ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Φώτο Νο 1. Πρόσκοποι Πτολεμαϊδος στα Ελευθέρια Περδίκα το 1947.
Πριν από 64 χρόνια, ο αναγεννηθείς Προσκοπισμός των Καϊλαρίων (Πτολεμαϊδος)το 1945, συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων, του 1912, της γειτονικής μας Κοινότητας Περδίκα.
Έτσι και το 1947, παρίστατο, τόσο, στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου, στο χώρο του μνημείου, όσο και στην παρέλαση που ακολούθησε.
Στη φώτο μας, η ομάδα Προσκόπων σε αναμνηστική φωτογραφία στο χώρο προ του μνημείου.
Σειρά 1η, από αριστερά: Πισκιλίδης Γιορδάνης, Πούγκουρας Μιχάλης, Βάννης ή Βανόπουλος Τάσος, Παγκούτσος Θανάσης, Ο αρχηγός, Τζιούφας Μιχάλης (ξάπλα), το μικρότερο Λυκοπουλάκι(ονομαζόμενο Μόγλης), Κυδώνας Δημητράκης, ο αρχηγός, Κυδώνας Ζήνων, Χρηστίδης Κώστας, Γιαννόπουλος Ηλίας, Θεοφυλάκτου Λάζαρος (ξάπλα), Μουρατίδης Ηλίας, ο υπαρχηγός, Ζελελίδης Παύλος (ξάπλα) και ο αρχηγός Λυκόπουλων και κατά την προσκοπική Ιεραρχία, Ακέλας, Παναγιωτίδης Μιχάλης.
Σειρά 2η, από αριστερά: Κοτζαμάνης Νίκος, Βάννης ή Βανόπουλος Δημήτρης (Τάκης), Παγκούτσος Χρήστος, Τελίδης Στέλιος, Βαβούρας Στέλιος, Λαζαρίδης Παύλος, Γιαννόπουλος Γιώργος, ο σαλπιγκτής, Ορφανίδης Γιώργος, Γρηγοριάδης Δημήτρης (Μπιζίμ), Χατζηγιαννίδης Γιώργος, Φραγκούδης Θύμιος, ο ένστολος αξιωματικός και αρχηγός Προσκόπων, ο συμπατριώτης μας Δάσκαλος, Χατζόπουλος Στέφανος (στρατευμένος λόγο της εμπόλεμης κατάστασης), ο Συμεωνίδης Δημήτρης (Τάκης), υπαρχηγός Λυκόπουλων (Μπακίρας), Τσίρος Περικλής, Γραμματικός Δημήτρης, Καρυπίδης Δαμιανός και ο αρχηγός Μελανοφρύδης Κίμων.
Φώτο Νο 2. Μαθήτριες και μαθητές της Ε΄τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Καϊλαρίων σε αναμνηστική φωτογραφία το 1941.
Όπως γράψαμε σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, στα Καϊλάρια (Πτολεμαϊδα) λειτουργούσε, μέχρι το 1939, Ημιγυμνάσιο τριετούς φοίτησης με συνέπεια η ολοκλήρωσή του να, οι μαθητές, όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και θέληση της μάθησης για ολοκλήρωση των γυμνασιακών τους σπουδών μπορούσαν να συνεχίσουν στη Κοζάνη ή στο Τσοτύλι.
Έτσι, πολλές μαθήτριες και μαθητές, της φώτο μας, φοίτησαν και άλλοι ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους στο ημιγυμνάσιο και ελάχιστοι συνέχισαν στα προαναφερόμενα Γυμνάσια Κοζάνης και Τσοτυλίου.
Με την αναβάθμιση του Γυμνασίου μας σε 8τατάξιου, όλοι επέστρεψαν και συνέχισαν την φοίτησή τους στο Γυμνάσιο μας.
Όπως ήταν φυσικό, πολλές μαθήτριες και μαθητές, που δεν είχαν την δυνατότητα να συνεχίσουν εκτός Καϊλαρίων, έχασαν δυο-τρία χρονάκια, γι αυτό και στη φώτο μας θα δείτε διάφορες ηλικίες, στα πρώτα αυτά χρόνια, να είναι στην ίδια τάξη, δεν πρόκειται για αδιάφορους μαθητές, αλλά για αδιάφορη Πολιτεία που άργησε να αναβαθμίσει το Γυμνάσιο μας.
Στη Φώτο μας, μαθητές του ημιγυμνάσιου, στην Ε΄ τάξη του αναβαθμισμένου 8τατάξιου Γυμνασίου μας.
Σειρά, 1η, από αριστερά, οι κ.κ. Καθηγητές καθήμενοι: Δημόπουλος-Γυμναστής-, Βαλαούρης-Γαλλικών-, Λυκίδης- φιλόλογος-, Σουρβίνος Νικόλαος-φιλόλογος-, ο Γυμνασιάρχης, Γκανούλης-φιλόλογος-, Μπαρμπατσέας-μαθηματικός-, ο συμπολίτης μας, Αθανασιάδης Ηλίας-φιλόλογος και Βλούχος- μαθηματικός-. .
Σειρά 2η, μαθήτριες, από αριστερά, κάτω-πάνω: Κοτζαμάνη Μαρία, Χρηστίδου Ευαγγελία, Αυγεροπούλου Άννα, Παναγιωτίδου Άννα, Δασκαλοπούλου Μαρία, Αδαμοπούλου Ευαγγελία, Χατζηαλέξη Αρίστη, Παντελείου Μαρία, Πανσελινά Αναστασία, η γνωστή μας -άγνωστη X;
Αθανασιάδου Σοφία, Συμεωνίδου Μαίρη, Κουρτίδου Αικατερίνη (Καίτη), Ιωακειμίδου Θεοδώρα, Χατζινίκου Ελισάβετ (Λίζα), το κεφαλάκι της, Παγκούτσου Ασπασίας, Στεφάνου Ελένη και Καρυοφυλλίδου Ελλη.
Σειρά 3η, μαθητές, κάτω-πάνω, από αριστερά: Δαρδαμανέλης Ιωάννης, Παγκούτσος Γεωργίου Σπύρος, Κεβρεκίδης Ευστάθιος, Παγκούτσος Τρύφωνα Σπύρος, Παπουτσής Αναστάσιος (Ανέστης), Γουρουνάκης Γιώργος (και σήμερα Ασιανός), Πετρίδης Πέτρος, από το Ανατολικό, Λευκόπουλος Ηλίας, Αθανασιάδης Σταύρος, Βίττης Στέργιος, Χατζηγρηγοριάδης Χαράλαμπος (Μπάμπης), Δημητριάδης Ιορδάνης, Βελονίδης Παναγιώτης, Λεσγίδης Νικόλαος (Νικούς), Σακελάρης Ιπποκράτης και Καπνόπουλος Παναγιώτης.
Σημειώνουμε, πως η Φώτο μας είναι στην είσοδο του παλιού 2ου Δημοτικού σχολείου (σημερινό πάρκο Μπομπαρά, άνω Πτολεμαϊδα), λόγο επίταξης του Γυμνασίου κτιρίου από τους κατοχικούς Γερμανούς.
Φώτο Νο 3, Μαθητική ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στα καβάκια Αρδασσας το 8-5-1958.
Ένα από τα εκπαιδευτικά δρώμενα, της καθιέρωσης των ημερήσιων Γυμνασιακών εκδρομών, είναι, πέρα από όλα τα άλλα και η σύσφιξη των φιλικών δεσμών μεταξύ των μαθητών.
Ένα υπέροχο και χαρούμενο οφθαλμοπιαστώ στιγμιότυπο αποτελεί και η φώτο μας, που είχαν την καλοσύνη να μας δώσουν οι καλοί μας εικονιζόμενοι φίλοι και μη πάει το μυαλό σας στο πονηρό , φίλες και φίλοι και όχι μόνο, γιατί όπως γράψαμε και άλλη φορά , η μαθητική φιλία είναι ανεξάντλητη και .. πέρα από όποιες…πονηριές μας.
Η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, όλων των τάξεων του Γυμνασίου μας, πραγματοποιήθηκε στον τεράστιο και διαφανή χώρο, “ΚΑΒΑΚΙΑ”, ¨Αρδασσας, στις 8-5-1958, δηλαδή είχε και λίγο πρωτομαγιάτικη ..γεύση.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι καλοί μας φίλοι της Ζ΄τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου: Κεφαλίδης Χαράλαμπος (Λάμπης), Κομήνια Ελένη και χαμογελαστοί, ο Γκόγκας Χαράλαμπος και κατά το Βλατσιώτικο, Λάμπρος και καθιστή , η Κατακαλίδου Τατιανή.
Φώτο Νο 4. Τα σποτάκια μας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1240 / 13 Οκτωβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 41 / 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου