ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΎΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΊ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΊΝΟΥΝ ΟΙ ΝΈΟΙ.
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΊΝΟΥΝ ΟΙ ΝΈΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Φίλες και φίλοι αναγνώστες, εντός και εκτός των τοίχων της Πατρίδας, η σελίδα μας σας εύχεται, ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ, ο καινούργιος χρόνος 2011 να είναι ευτυχισμένος, γεμάτος υγεία, ειρηνικός και χωρίς μνημόνια και απορροφητικές πεταλουδίτσες που απορροφούν τη ΓΎΡΗ της ….εργασίας μας.
ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ
Φώτο Νο 1. Απόφοιτοι του Ιδιωτικού Γυμνασίου “Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΊΟΥ- Κ. ΛΕΣΓΙΔΟΥ- ΔΑΓΛΑΣ” το 1968.
Δεν ήταν δυνατό, φίλες και φίλοι, οι καθηγητές και μαθητές του ιδιωτικού Γυμνασίου της πόλης μας, να μη ακολουθήσουν την καθιερωμένη τακτική, η, καλλίτερα το καθιερωμένο έθιμο, της τελευταίας Γυμνασιακής αναμνηστικής φωτογραφίας, που ακολουθούν, από το 1945, καθηγητές και μαθητές του Κρατικού Γυμνασίου, έτσι:
Στη φώτο μας, από αριστερά, καθηγητές και μαθητές του ιδιωτικού Γυμνασίου, “ Κ. Παπαγεωργίου- Κ. Λεσγίδου και Δάγλα”.
Σειρά 1η. Οι κ.κ. καθηγητές: Κωνσταντινίδης Θεοχάρης- μαθηματικός, Κουρκούτας Μιχάλης- φιλόλογος, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος- φιλόλογος, Ρούση Μαρία-Κυδώνα –φιλόλογος, ο Γυμνασιάρχης, Πνευματικός Νικόλαος-μαθηματικός, ο Γνωστός μας-άγνωστος Χ; , Αυγεροπούλου Άννα-φιλόλογος και Πατσινακίδης Ιωάννης-Φιλόλογος.
Σειρά 2η., Οι μαθητές και μαθήτριες: Βεράνης Τάσος, Παναγιωτίδης Τάσος, Χαρτοματσίδης Κώστας, Χάϊτας Κώστας, Φιλίππου Ειρήνη, Καγιογλίδου Κυριακή (Κούλα), Γρηγοριανού Δέσποινα Νούλα), Ζηνοβία Χ:, Λεβεντίδου Ελένη και Δήμτσα Παρασκευή (;).
Σειρά 3η. Οι μαθητές και μαθήτριες: Παπαδόπουλος Χαράλαμπος (Μπάμπης), Κεχαγιάς Τάκης, Παπαδόπουλος Στέφανος, Μαυρικάκη Δέσποινα, Σαράνη (;), Χατζηπέτρου Ευαγγελίτσα, Σαμαράς Αντώνης, Θεοφράστου Χαράλαμπος (Μπάμπης), Παπαδόπουλος Κώστας, Μυλή Βασιλική (Κουλίτσα)-Καζαντζή, Λιάπτσης Φιλάρετος, Λεβεντίδου Μαρία, Μωυσιάδου Ανδρομάχη, Ιουλία X; Και Καράτζας Αστέριος (Στέργιος) εκ Κοζάνης.
Σειρά 4η. Οι μαθητές και μαθήτριες: Κοϊμτσίδης Αλέκος, Μπελίδης Απόστολος, Μαυρικάκη Δέσποινα, Γρηγοριάδου Μαρία, Ιωσηφίδης Θεοχάρης (Χάρης), Καλμπουρτζίδης Αντώνης, Καπουκαρτσίδης Γιώργος, Λαλόπουλος Δημήτρης, Σαββίδης Θεοχάρης, Κυριμλίδης Χ΄, Παπαδοπούλου Μαρία, Φωτιάδης Λάζαρος, Γκόγκος Ηλίας και Τσιρνάρης Νίκος.
Επειδή, ενδεχομένως, η συνύπαρξη καθηγητών, στη φώτο μας, κρατικού και ιδιωτικού Γυμνασίου, να σας δημιούργησε ορισμένα ερωτηματικά, διευκρινίζουμε, πως, οι απολυτήριες εξετάσεις, στα ιδιωτικά Γυμνάσια, διενεργούνταν, για το.. αδιάβλητο, από καθηγητές του κρατικού φορέα.
Σημείωση σύνταξης : Στα σημερινά λεξικά, η λέξη “στάσιμος” (με τη συγκεκριμένη σχολική έννοια) αφαιρέθηκε από τα λεξικά, δεδομένου ότι, εξέλειπε ο …λόγος ύπαρξης της!!
Φώτο Νο 2. Η βρύση του Εποικισμού στην Κοινότητα Ινελι (Ανατολικό) το 1925.
1924 και το πλήθος των προσφύγων Ελλήνων, από την Τουρκία, κατέκλεισε την μητέρα Πατρίδα με την προσδοκία της προσωρινότητας και της σύντομης επιστροφής τους στις πατρογονικές εστίες, μια προσδοκία που ποτέ δεν φάνηκε , όμως τους συνοδεύει, γιατί την πήραν μαζί τους στην “ αιωνιότητα ”, όπου και οι περισσότεροι, από αυτούς, μετοίκησαν …
Ένα από τα χωριά της περιοχής μας, που δέχτηκαν σημαντική μάζα προσφύγων, κυρίως, Μικρασιάτες, ήταν και χωρίο, Ινελι ( Ανατολικό).
Η εξουθενωμένη, από τους πολέμους, Ελληνική Πολιτεία, για να αντιμετωπίσει , όσο οι οικονομικές δυνάμεις της το επιτρέπουν, τα πρώτα βασικά προβλήματα των προσφύγων (Τροφή-Νερό- Στέγη), δημιούργησε τα εποικιστικά γραφεία με τη συμμετοχή και προσφύγων.
Το Ινελι, είχε την τύχη, μεταξύ των προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν στο χωριό, να συμπεριλαμβάνεται και το πεπειραμένο συνεργείο ΛΙΘΟΞΟΩΝ του, Πετρίδη Σταύρου, από το Γαριστουράν του Κεσκίν Μετίν της Άγκυρας, με τους, Αμανατίδη Αλκη, Ιωσηφίδη Κοσμά, Ιωσηφίδη Ιωσήφ, Ιωσηφίδη Κυριάκο, Μωυσιάδη Ιάκωβο- και Κατσίδη Κυριάκο, από το Γενίκιοϊ- και Μουρουζίδη Κώστα, από το Λερί, με αποτέλεσμα να αναλάβουν την κατασκευή τέσσερις η πέντε βρύσες που κοσμούσαν το χωριό από το 1925 μέχρι το 1956 που, δυστυχώς, κατεδαφίστηκαν από την Κοινότητα ελέω …πολιτισμού.
Στη φώτο μας το αξιοθαύμαστο καλλιτέχνημα της κεντρικής πλατείας να περιεργάζονται την μπροστινή όψη οι νεαροί του χωριού , Μουρατίδης Βασίλης και Γρηγοριάδης Νίκος και από πίσω ο ρεπουμπλικάνος Ιλαρέτες, Ελευθεριάδης Ευθύμης.
Σημειώνουμε, πως, το παραπάνω συνεργείο λιθοξόων του, Πετρίδη Σταύρου, συμμετείχε στην κατασκευή του Υδραγωγείου Πτολεμαϊδος.
Φώτο Νο 3. Το προσφυγόπουλο του Πόντου, Γιώργος Πατρικίδης, στα Καϊλάρια του 1925ή 1926.
Για το νεαρό εικονιζόμενου, προσφυγόπουλο του Πόντου, αναφερθήκαμε πολλές φορές σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, τόσο, σαν αθλητή της πάλης και μουσικοχοροδιδάσκαλο , όσο και για την τεράστια κοινωνική του προσφορά στα δύσκολα εμπόλεμα χρόνια που περνούσε η χώρα μας, αλλά και στην ανύψωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της περιοχής μας.
Ο σκοπός της σημερινής μας παρουσίας του έχει σχέση με το κοινό αντικείμενο της φώτο μας Νο 2, την ίδια χρονολογική εποχή και τον ίδιο φόντο, της αναμνηστικής του φωτογραφίας, όμως, διαφορετικής αρχιτεκτονικής κατασκευής, απλά, θέλαμε να σημειώσουμε τη σημασία και την αναγκαιότητα που έδινε η πολιτεία και η επιτροπή Εποικισμού στην προτεραιότητα ύπαρξης του νερού , όσο για την καλλιτεχνική σύγκρισή, την παραδίνουμε, φίλες και φίλοι, στη δική σας … κρίση.
Βρύσες, του στυλ της φώτο μας, κατασκευάστηκαν στα Καϊλάρια το 1925 -1926, περίπου, 12 με 15 και ήταν διάσπαρτες σε όλη την Κοινότητά μας, τα Καϊλάρια και είχαν όλες την ίδια μοίρα με αυτές του Ινελι (Ανατολικό) ….
Στη φώτο μας, ποιος άλλος από τον πολυπράγμονα αείμνηστο συμπολίτη μας, Γιώργο Πατρικίδη.
Φώτο Νο 4. Το σποτάκι μας. Νικόλαος Παπάνας ή Παπακώστας.
Σημειώσεις- Διορθώσεις-Συμπληρώσεις σύνταξης.* Ζητάμε συγνώμη από τους φίλους μας, γιατί δεν καταφέραμε να προσδιορίσουμε την ακριβή περιοχή της φώτο μας Νο 3, με ενδοιασμούς λέμε, το χώρο του ανύπαρκτου, τότε, παλιού πάρκου με φόντο το μοναδικό διώροφο κτίσμα, της λανάρας του, Σίμου Μιχαηλίδη.
* Οσες καλές φίλες και φίλοι γνωρίζουν κάτι , παρακαλούμε να μας ενημερώσουν, όπως και για την συμπλήρωση των στοιχείων της Φώτο μας Νο 1.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1251 / 29 Δεκεμβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 52 / 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου