ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Φώτο Νο 1. Μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου συμμετέχουν, στον ετήσιο έρανο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Μάρτιο του 1949.
Πρέπει να τονίσουμε, φίλες και φίλοι αναγνώστες και όχι μόνο, πως, ο έρανος του Ε.Ε. Σταυρού γίνονταν κάθε χρόνο, με ευθύνη του Δήμου και με τη βοήθεια των μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου μας μέχρι το 1977.
Το 1977, όπως γράψαμε σε παλιότερο δημοσίευμά μας, ιδρύεται, στην πόλη μας, το πρώτο τμήμα των εθελοντριών αδελφών νοσοκόμων που, μετά την ετήσια παρακολούθηση των σχετικών μαθημάτων, σε αντίστοιχη τελετή το Σεπτέμβριο του 1977, απονέμονται στις μαθήτριες, της 1ης σειράς, τα σχετικά διπλώματα από την κεντρική ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ελλάδος.
Έτσι, από το 1978, το ιδρυθέν τμήμα αναλαμβάνει την ευθύνη της διενέργειας του ετήσιου εράνου με τη βοήθεια και πάλι των μαθητών του γυμνασίου μας με συνεχή μείωση της συμμετοχής των, λόγο συνεχούς αυξήσεων των μελών του τμήματος Πτολεμαϊδος.
Στη φώτο μας, με φόντο το πυρπολημένο, από την Κομμουνιστική ανταρσία το 1948, Δημαρχιακό κατάστημα Πτολεμαϊδος με τις μαθήτριες και μαθητές που ήρθαν για να συμμετάσχουν στον έρανο του 1949.
Διακρίνουμε, από αριστερά τους, τους μαθητές: Παπαδόπουλο Θόδωρο, Τριανταφύλλου Γιώργο, Πασαλίδη Μιχάλη, Ηλιάδη Πρόδρομο, Βασιλακάκη Χρήστο, Κοτρίδη Αναστάσιο (Τάσο), Γιουβανάκο Γιώργο, Πατσινακίδη Γιάννη, Σαπαλίδη Αναστάσιο (Τάσο) και τις μαθήτριες: Κυριακίδου Φωτούλα, Συμεωνίδου Σοφία (Σόφη), Ζεϊμπέκη Ελένη (Νίνα), Γιαννοπούλου Ασημίνα (Μήνα), Αξαρλή Ελευθερία, Παπουλίδου Όλγα, Σαμαρά Πηνελόπη ( Νιο), Τσαχουρίδου Ευθυμία (Θύμισα) και Χαλαϊδοπούλου Παρθένα
Σημειώνουμε, πως, στο μικρό οίκημα που διακρίνεται, δεξιά, στεγάζεται το προσωπικό του Δημαρχείου, μέχρι αποπεράτωσης των ζημιών του πυρπολημένου Δημαρχείου.
Φώτο Νο 2. Άρης Πτολεμαϊδος – Καστοριά ισόπαλοι με 0-0 το 1971.
Ο αγώνας, του πρωτάθλημα Β΄ εθνικής κατηγορίας, μεταξύ του τοπικού ΑΡΗ και της ΚΑΣΤΟΡΙΑ, έληξε ισόπαλος με σκορ 0-0.
Το σκορ αδικεί την ανανεωθείσα τοπική ομάδα η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα διατήρησε εμφανή υπέροχή, όμως τόσο, η καλή άμυνα, της γειτονικής μας Καστοριάς, όσο και η απειρία των νεαρών παικτών της τοπικής μας ομάδας, συνετέλεσαν στη μοιρασιά των βαθμών της ισοπαλίας.
Οι φιλοξενούμενοι, είχαν και αυτοί τις δικές τους ορισμένες επικίνδυνες εξάρσεις, χωρίς όμως συνέπειες για την τοπική ομάδα..
Στη φώτο μας, από αριστερά, ο τοπικός Άρης, όπως αγωνίστηκε με τους:
Σειρά 1η, ημικαθήμενοι: Νικολαϊδης Χρήστος, Κακουλίδης Ηλίας, Τσαχουρίδης Δημήτρης, Πουλασουχίδης Στέλιος και Ιωαννίδης Λευτέρης (Λευτεράκης).
Σειρά 2η , όρθιοι: Κακανάς Ανέστης, Μανώλας Μιχάλης, Κονδυλίδης Βαγγέλης, Ταργουντσίδης Αρχιμήδης, Γεωργιάδης Παύλος (Λάκης) και Βουνοτρυπίδης Αβραάμ (Μάκης).
Φώτο Νο 3. Η ανανεωμένη ομάδα του “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ” Πτολεμαϊδος το 1958.
Όπως γράψαμε και άλλη φορά, η 2η ομάδα της πόλης μας, “ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ”, ήταν μια συμπαθητική και αξιόλογη ομάδα με σημαντικές επιτυχίες στο πρωτάθλημα Βορειοδυτικής Μακεδονίας, που την εποχή εκείνη διοργανώνονταν από την ποδοσφαιρική ένωση Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Όπως όλα τα τοπικά ντέρμπι, οι σχέσεις των ομάδων δεν ήταν και τόσο φιλικές και ιδιαίτερα στους αγώνες μεταξύ τους.
Δυστυχώς, η συνένωσή των δύο ομάδων δεν επέφερε τα αναμενόμενα ευνοϊκά αποτελέσματα καίτοι στον κορμό του ΑΡΗ προστέθηκαν ορισμένα αξιόλογα στελέχη του που διακρίθηκαν στην πορεία της νέας ομάδας.
Στη φώτο μας, από αριστερά, η ομάδα του “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ” λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με τον Ερμή Αμυνταίου το 1958-1959(;), με τους: Μπισκιτσή Ηλία, τον τερματοφύλακα, Αρναουτίδη Γιώργο, Κωνσταντινίδη Αριστείδη, Θεοδωρίδη Νίκο (Μπονίνα,), Εφραιμίδη Μιχάλη, Θεοδωρίδη Θόδωρο, Γεωργίου Πέτρο (Στραγαλά), Δαβιδόπουλο Θόδωρο (Τοτό), το γνωστό μας- άγνωστο Χ; ,Κακαράντζα Κώστα (Ντίνο) και Σαπανίδη Νικόλαο (Νίκης (;) από τα Κομνηνά).
Προπονητής της ομάδας και παίκτης της, ήταν ο γνωστός στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της εποχής, ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Ζαχαριάδης Θωμάς, παλιός συμπαίκτης, στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, του συμπολίτη μας, Χατζηγιαννίδη Γιώργου.
Φώτο Νο 4. Μαθητές της Ζ΄τάξης στο δρόμο για την Κέρκυρα, το 1956.
Ο μήνας των μαθητικών εκπαιδευτικών εκδρομών πέραν των συνόρων του Νομού μας και οι μαθητές σε μια ανάπαυλα της διαδρομής στην μαγευτική περιοχή του Μετσόβου, το έριξαν στον εκπαιδευτικό χορό, Καλαματιανό, υπό τα χειροκροτήματα των συμμαθητριών και συμμαθητών τους που περιεργάζονται την άλλη πλευρά του μαγευτικού… τοπίου (γ΄ αυτό και δεν φαίνονται).
Στη φώτο μας και στο χορό μπροστάρης, ο Αγγελίδης Παναγιώτης και ακολουθούν οι, Βέργος Γιάννης, Καλπακίδης Σταύρος, Στεργίου Γιάννης ο γνωστός μας-άγνωστος, Χ; , Μαυρικάκης Παρμενίων (ων) και ο Καρυιοφυλλίδης Φρίξος με το.. Μπεγλέρι του (μαντολίνο)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1245 / 17 Νοεμβρίου 2010, σελίδα 31, ημέρα Τετάρτη,
Νο 46 / 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου