ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Φώτο Νο 1. Οδηγοί (Προσκοπίνες) στα στρατιωτικά φυλάκια της Αμμούδας το 1948.
Πολλές φορές, φίλες και φίλοι, αναφερθήκαμε στη συμβολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων-Οδηγών, κατά τη διάρκεια της εμπόλεμης περιόδου 1946-1949 που δημιούργησε η Κομμουνιστική ανταρσία με τις θλιβερές συνέπειες τους, τόσο σε απώλειες ανθρώπινων ζωών Ελληνοπαίδων, όσο και σε υλικές καταστροφές που κόστισαν πανάκριβα στο λαό και στη ν πρόοδο της χώρα μας.
Αναφερόμαστε συνοπτικά στα γεγονότα, όταν προκύπτει από κάποια φώτο μας, όχι για να ξύσουμε παλιές πληγές και αμαρτίες της φυλής μας, αλλά, για να τις υπενθυμίσουμε προς αποφυγή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον…
Ο ρόλος του Προσκοπισμού, κατά τη θλιβερή περίοδο, συνίστατο στην επίσκεψη των στρατιωτικών φυλακίων της πρώτης γραμμής με σκοπό:
* Την εμψύχωση και ανύψωση του ηθικού των γενναίων υπερασπιστών της διαφύλαξης των συνόρων της χώρας μας. την ψυχαγωγία, που τόσο την είχαν ανάγκή και τη διανομή διαφόρων ειδών πρώτης ανάγκης απαραιτήτων που επέβαλαν οι συνθήκες του αγώνα.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι προσκοπίνες, στη εμπόλεμη περιοχή της Αμμούδας: Σαμαρά Πηνελόπη (Νιο) και οι αδελφές, Αφροδίτη και Αλίκη Κωστόπουλου.
Των .λόγων μας τω “αληθές” μαρτυρεί και η φώτο μας, όπου, οι προσκοπίνες μας, με την άφιξή τους, ανέλαβαν τη σκοπιά, για να “ξεκουράσουν” τους στρατιώτες, έστω και με τα όπλα … παρά… πόδα και το βλέμμα στο.. πουλάκι του φακού μας.
Φώτο Νο 2. Μαθήτριες και μαθητές της Ζ΄τάξης του Γυμνασίου σε αναμνηστική φώτο το 1946.
Μια ομάδα, για να μη πούμε το σύνολο, σχεδόν, της Ζ΄τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, σε αναμνηστική φωτογραφία, αφού ξέρουν, πως, σε λίγο καιρό δεν θα έχουν τη δυνατότητα της μαζικής συνάντησης στο αόρατο μέλλον.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, από κάτω: Κουντουρά Ελένη, Χαραλαμπίδου Ελένη και Βούλγαρη Παναγιώτα,
Σειρά 2η: Ευσταθιάδου Παρθένα, Γεωργιάδου Χαρίκλεια, Γκίνου Σουλτάνα, Θεοδωρίδου Αναστασία (Τασούλα), Θεοφανίδης Σταύρος, Χατζηκωνσταντίνου Καίτη και Γρηγοριάδου Δόμνα.
Σειρά 3η: Παγκούτσος Γιάννης, Εσπερίδης Ηλίας, Χατζηαθανασιάδης Γιώργος, Κρακράς Σωκράτης, Σπανίδης Ανέστης, Καζαντζής Λάζαρος, Κουλουμπρίδης Πλάτων, Τσαχουρίδης Ιεροκλής, Παναγιωτίδης Μιχάλης και Κυδώνας Ζήνων.
Σειρά 4η: Ραφαηλίδης Ιάκωβος, Μιχιώτης Νίκος, Συμεωνίδης Παναγιώτης (Γιώτης), Θεοφανίδης Σταύρος, Βασιλειάδης Νίκος, Βίττης Γιώργος και 1-2, γνωστοί μας-άγνωστοι και πίσω δεξιά ο φιλόλογος καθηγητής και μετέπειτα Γυμνασιάρχη, Σουρβίνος Νικόλαος.
Φώτο Νο 3. Φιλική παρέα στην κλασική Σάββατο-Κυριακάτικη τους βόλτα το 1950.
Η βόλτα στον κεντρικό δρόμο της 25η ς Μαρτίου αποτελούσε αδιέξοδο, από τη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα της εποχής και δεν ήταν δυνατό, για τους καλούς μας φίλους, να αποτελέσει εξαίρεση, γιατί το τελικό κουραστικό αποτέλεσμα των διαδρομών θα τους οδηγούσε σε κάποιο ταβερνάκι της πόλης ή και σε κανένα εξοχικό κέντρο της περιοχής υδραγωγείου, εάν και εφόσον διέθετε και καμιά υπέροχη, “καλή-φωνή”, τραγουδίστρια.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Γρουστίδης Δημήτρης, ο Κουλίτσας Πολυχρόνης, ο Αποστολίδης Γιώργος, που υπηρετεί τη θητεία του, οι δύο άγνωστοι μας στρατιώτες-προφανώς συνάδελφοι του Αποστολίδη, ο Καρκαντώνης Θεμιστοκλής, ο υπάλληλος του Εθνικού ορφανοτροφείου και ο Στάχταρης Τριαντάφυλλος.
Φώτο Νο 4. Μαθητική εκπαιδευτική εκδρομή του Γυμνασίου μας στο κανάλι, Αρδασσα-Σουλού το 1957.
Εκπαιδευτική ούσα η εκδρομή και οι καλοί μας, χαμογελαστοί, φίλοι βρήκαν την ευκαιρία να ασκηθούν στην ανάβαση και κατάληψη της γέφυρας και να ισορροπήσουν στο προστατευτικό κάγκελο, που, όπως φαίνεται, να έχει γίνει αυτό που συνηθίζει να λέει ο λαός μας σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Στη φώτο μας, από μπροστά, οι καλοί μας εκπαιδευόμενοι φίλοι, όπως τους συνέλαβε ο φακός του καλλιτέχνη φωτογράφου, Γιώργου Γιαννόπουλου, που δεν τον ξεφεύγουν τέτοιου είδους ευκαιρίες: Στεργίου Γιάννης, Αγγελίδης Παναγιώτης, Μαυρικάκης Παρμενίων (Ιων), Κωστόπουλος Σάββας, Γιουβανάκος Γιώργος και τελευταία η.. αθώα Περιστερά, Δάλλας Μιλτιάδης (Μίλτος).
Φώτο Νο 5. Το σποτάκι μας. Αδελφοί Γ. Βαβούρα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1246 / 27 Νοεμβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη,
Νο 47 / 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου