Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Φώτο Νο 1. Φιλική παρέα, του Ανατολικού, σε αναμνηστική φωτογραφία το 1958.
Η τοπική κοινωνία του Ανατολικού και γενικότερα των ανατολικών χωριών της Επαρχίας Εορδαίας, που ανήκαν στην ζώνη ευθύνη του σταθμού Χωροφυλακής Ανατολικού από το 1946, αποχαιρετούν τον σταθμάρχη τους, ενωμοτάρχη, Χαράλαμπο Λαμπρόπουλο, που για υπηρεσιακούς λόγους μετατίθεται σε άλλη περιοχή της χώρας μας, με μια αναμνηστική φωτογραφία.
Για την φιλική αυτή φωτογραφία, επιλέχτηκε ο, προ του μνημείου πεσόντων στους αγώνες του Έθνους, χώρος της κεντρικής πλατείας του χωριού..
Στο αποχαιρετιστήριο ΤΙΜ ήταν παρόντες, οι τρεις Πρόεδροι, ήτοι: Ο τέως, Μωυσιάδης Γιάννης, ο νυν, Σπυρίδης Ελισαίος και ο υποψήφιος και εκλεγείς το 1958, για την περίοδο 1959-1962, Γρηγόρης Στεφανίδης.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η. καθιστοί: Παυλίδης Κοσμάς, Πετρίδης Χαράλαμπος και Σπυρίδης Ελισαίος-Πρόεδρος της Κοινότητας..
Σειρά 2η, όρθιοι: Μωυσιάδης Γιάννης-τέως Πρόεδρος της Κοινότητας, Καλμανίδης (;) Στέφανος, από τη Σπηλιά, Αντωνάκος Δημήτρης, ο προϊστάμενος του σταθμού Χωροφυλακής Ανατολικού, ενωμοτάρχης, Λαμπρόπουλος Χαράλαμπος, Σπυρίδης Τέλης, Στεφανίδης Γρηγόρης-ο εκλεγείς νέος Πρόεδρος-, Σπυρίδης Ισαάκ και Ανδρεάδης Γιώργος.
Ο αποχωρών ενωμοτάρχης, τοποθετήθηκε στο χωριό το 1954 (;). Λαμπρόπουλος Χαράλαμπος, ήταν ένας μετριοπαθείς άνθρωπος πράου χαρακτήρα, υπηρεσιακά δίκαιος προς κάθε κατεύθυνση και φίλος των κατοίκων, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τους κατοίκους της περιοχής των αρμοδιοτήτων του.
Φώτο Νο 2. Συμπολίτες μας στρατιώτες συμμετέχουν στην ομάδα της ΙΧ (9ης) Μεραρχίας, το 1963.
Τότε που, από τις αλάνες της πόλης μας έβγαιναν ποδοσφαιριστές ποιότητας, που όχι μόνο κάλυπταν τις τοπικές ανάγκες, αλλά και αυτές του στρατού μας και των μεγάλων πόλεων, όπως και αυτές της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών και όχι μόνο.
Τότε που, τον αγωνιστικό χώρο κάλυπτε στρώμα χοντρού χαλικιού, από το Προάστιο και στρώμα λάσπης με λίγες αγριάδες σε διάφορα σημεία του και τις αλάνες με σορούς σκουπιδιών και άλλων αντικείμενων.
Τότε που, τα αποδυτήρια αποτελούσαν οι αποθήκες της Ε.Γ. Σ. (ευγενής προσφορά της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών) με αξεσουάρ εγκαταλειμμένες μηχανές των τρακτέρ και αρουραίους από τις διπλανές αποθήκες των σιταριών τους.
Τότε που, τα θερμά λουτρά και τις...σάουνες, αποτελούσαν τα έξη τα 6 βαρέλια , που τοποθέτηση η ίλη Ιππικού για να ποτίζει τα άλογά της (μεταξύ της νότιας πλευράς του παλιού γυμνασίου και της βόρειας των.. αποθηκών- όπου τα αποδυτήρια των ποδοσφαιριστών).
Τότε που, στο λεξικό των ομάδων μας, ή λέξη, Ξενοδοχείο, δεν είχε καταχωρηθεί ακόμα, υπήρχε όμως, η υπαίθρια διαμονή και ανάπαυση υπό την σκιάν των δέντρων της διαδρομής και εύγεστο και λαφρύ, σάντουιτς με το γάργαρο και αβλαβή νεράκι του καλού μας Θεούλη, στην ποτίστρα των αγαπημένων μας τετραπόδων και όχι μόνο.
Τότε που, η λέξη ‘χρήμα’, σήμαινε….διαφθορά, γιατί, ‘όπως λέγεται, “μισθοφόρα στρατεύματα δεν πολεμάνε, γιατί περιμένουν τον …ταμία.
Να πούνε ακόμα, φίλες και φίλοι, η, ακόμα να ρωτήσουμε, κάποιον αρμόδιο της Πολιτείας μας, να μας πληροφορήσει, σε ποιο μέγεθος κυμαίνεται το ετήσιο συνάλλαγμα που φεύγει από τη χώρα μας για τους ξένους ποδοσφαιριστές και πόσοι είναι αυτοί σε κάθε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ομάδα και πόσοι οι Έλληνες, έχουμε Ελληνικές ομάδες, οι μικτές κόσμου και τι αισθανόμαστε όταν λέμε, κέρδισε ο Ολυμπιακός , η Παναθηναϊκός κ.λ.π., ;όταν ακούμε 3-4 ονόματα Ελληνικά στα 25 με 30 ξένων;;;;
Από τους 20 που επέλεξε ο προπονητής του Ολυμπιακού, για το παιχνίδι με τον ΑΡΗ, οι 17 είναι ξένοι και οι τρεις Ελληνό-πουλα!!
Τα ονόματά τους, όπως τα πήραμε από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Μπορούμε μια τέτοια ομάδα να την ονομάσουμε, ΕΛΛΗΝΙΚΗ, η, ΔIEΘNΕΣ ΦΟΡΟΥΜ;;
Ο Μιχαλήτσος επέλεξε τους 20 παρακάτω ποδοσφαιριστές για την αποστολή του που είναι, οι:
Βελίδης, Χουάνμα, Νέτο, Βανγκέλι, Ρονάλντο, Λαζαρίδης, Τόχα, Φατί, Μενδρινός, Κόκε, Οριόλ, Πρίττας, Μπομπαντίγια, Σακάτα, Τσέζαρεκ, Μίσελ, Πορτίγια, Ντανίλο, Τσεζνάουσκις και Καστίγιο. Τα συμπεράσματα και η κριτική, δική σας, φίλες και φίλοι!!!
Στη φώτο μας, από αριστερά, τα στρατευμένα παιδιά μας που πλαισίωναν την ομάδα της ΙΧ Μεραρχίας:
Ορθιοι. Πολιτίδης Νικήτας, Καζαντζής Ι. Σπύρος, Μελισσανίδης και καθιστός, ο Ορφανίδης Γιώργος.
Φώτο Νο 3. Ο μεταπολεμικός Άρης πριν το αγώνα με την ομάδα του Β΄ Σώματος Στρατού το 1950.
Σε φιλικό αγώνα, ο τοπικός Άρης και η ομάδα του Β΄ Σώματος Στρατού, αναδείχθηκαν ισόπαλες με τέρματα 1-1.
Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι το τέλος του.
Ήταν, ίσως, ένα από τα καλλίτερα παιχνίδια που παρακολούθησαν οι φίλαθλοι της πόλης μας, δεδομένου, ότι , στην ομάδα του Στρατού συμμετείχαν και ποδοσφαιρικές φίρμες των μεγάλων ομάδων του κέντρο, όπως οι, Ρωσσίδης και Τερκεσίδης του Ολυμπιακού, καθώς και άλλων ομάδων που μας διαφεύγουν τα ονόματά τους.
Το ισόπαλο αποτέλεσμα 1-1, θεωρείται δίκαιο και εκφράζει την καλή ποιότητα του θεάματος, κάτι που επιβεβαίωσαν τα χειροκροτήματα των φιλάθλων.
Σημειώνουμε, πως, την εποχή εκείνη, το Β΄ Σώμα Στρατού είχε έδρα την Κοζάνη.
Στη φώτο μας, από αριστερά, η ομάδα του Άρη, όπως αγωνίστηκε στον αναφερόμενο αγώνα: Ρουσάκης Γιορδάνης (Τζετζές), Ζεϊμπέκης Βασίλης, Τσαχουρίδης Αλέκος (Τόρος), Καζαντζής Γιώργος (Γάρατζας = μελαψός), Βάϊος –από το Βόλο που υπηρετούσε εδώ τη στρατιωτική του θητεία-, Παραστατίδης Νίκος, Χατζηπαναγιωτίδης Μάριος, Τοκμακίδης Χρήστος (Φάλαινα), Τογρίδης Ευριπίδης (Εύρος), Χατζηγιαννίδης Γιώργος, και Λεμονής –από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης- που πολλές φορές τον έφερνε ο Χατζηγιαννίδης σε φιλικά δυνατά παιχνίδια του Άρη,
Φώτο Νο 4. Τέσσερις καλοί φίλοι σε ταβερνάκι της πόλης το 1962.
Μια ωραία παρέα εύθυμων νέων, τρεις νεοσσοί της ρόδας και ένας επιχειρηματίας στο ταβερνάκι της πιάτσας, πίνοντας το νέκταρ ονειροπολούν και σχεδιάζουν το μέλλον τους χαμογελώντας.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Βασίλης Μπισκιτζής, Κώστας Γάκης, Μιχάλης Τάσιος και Γαβριήλ (Μπίλης) Ιακωβίδης..
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1258 / 16 Φεβρουαρίου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 7 / 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου