Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012
ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟYΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
tzokazan.blogspot.com.
giorgoskaza.blogspot.com

Φώτο Νο 1. Τα μαστόρια της Προύσας, πρόσφυγες στα Καϊλάρια (Πτολεμαϊδα) Μακεδονίας.

¨όχι, όχι, φίλες και φίλοι, δεν πρόκειται για κανένα ταβερνάκι της εποχής, είναι ένα σύγχρονο και μοντέρνο, μεσημεριάτικο, αναπαυτήριο, από την κούραση της σκληρής και επίπονης καθημερινής εργασίας για την επιβίωση, αλλά και ένας χώρος ανακούφισης, αναπολώντας, τα παιδικά τους χρόνια και όχι μόνο, με τη χαρά της προσδοκίας της γρήγορης επιστροφής τους στα Πάτρια εδάφη της αξέχαστης και όμορφης Προύσας, μια προσδοκία όμως, που την πήραν μαζί τους, στο μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας που μετοίκησαν, ποιος ξέρει όμως;;;;
Πρόκειται, φίλες και φίλοι, για το Μηχανουργείο του, Λαζαρίδη Παντελή (γνωστού ως Λαζ Δημήτρ-), που βρίσκονταν στο δρόμο, Νοσοκομείο-απέναντι από τα γραφεία του σημερινού ΙΚΑ-.Μερακλής ο Μαστορο Παντελής, οργάνωσε το μηχανουργείο του έτσι, ώστε, να ικανοποιεί το δίδυμο, “το ωφέλιμο μετά του τερπνού “ ή και το αντίστροφο , αν θέλετε, “το τερπνό μετά του ωφελίμου”, δηλαδή, ένα απλό κολατσιό με λίγα εκλεκτά Προυσαλίδικα μεζεδάκια , 2-3 μικρά ποτηράκια από τοπικού τσίπουρου, μόνο και μόνο να σπάσουν λίγο την κούραση και την πείνα, ε και αν ακούσουν και μερικά «Τσιφτετέλια « δεν χάλασε και ο κόσμος!!..
Θα πρέπει να πούμε πως, την εποχή εκείνη, δεν υπήρχε ωράριο εργασίας, ούτε και η πολυτέλεια μεσημβρινού φαγητού και … ανάπαυση …στο σπίτι, γι αυτό και ο μάστορας, προμηθεύτηκε, όλα εκείνα που θα εξασφάλιζαν, την ψυχαγωγία και την Βρώση και Πόση, που έλεγαν οι πρόγονοι μας.
Στη φώτο μας, κάτω δεξιά, το αφεντικό, Μαστορο Παντελή ς, κουρδίζει το γραμμόφωνο για να ανοίξει ο όρεξη με κανένα παραδοσιακό σκοπό της αξέχαστης Προύσας.
Στη 2η σειρά, τα τρία αδέλφια του γειτονικού καροποιείου “ Η ΠΡΟΥΣΑ“, Παντελής , Ιορδάνης και ο πάντα χαμογελαστός ,Γιώργος Γρηγοριάδης ή Χατζηγρηγοριάδης , ο Γιάννης ή Γιώργος Καλέσης- προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πτολεμαϊδος, ο 4ος αδελφός Γρηγοριάδη, Ιπποκράτης και ο εκ Μ. Ασίας πρόσφυγας, Βλαδενίδης Βασίλης, του διπλανού καταστήματος, ενοικιάσεων και διορθώσεων ποδηλάτων.
Από ότι δείχνει, η παρουσία των πιάτων στο τραπέζι και η απουσία των μπουκαλιών με τα μεγάλα ποτήρια, ο κανονισμός της μεσημβρινής ανάπαυσης, του είδους αυτού, τηρήθηκε με ακρίβεια. Όσο για την ακριβή ημερομηνία,1946,της φώτο μας, δεν εγγυούμαστε

Φώτο Νο 2. Φιλική νεανική παρέα στην εξοχική περιοχή Πενταβρύσου το 1952.


Μια από τις εξοχικές περιοχές που συνήθιζε να επισκέπτεται, τις καλοκαιριάτικες ζεστές ημέρες, η νεολαία μας και όχι μόνο, ήταν και αυτή της Πενταβρύσου, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα Δημοσιεύματά μας, με την υπέροχη βλάστηση που δημιουργούσε, στις δύο πλευρές του, το πέρασμα του ποταμού “ΣΟΥΛΟΥ” με τα άφθονα και πεντακάθαρα νερά του, όμως και μια μερίδα νεαρών χρησιμοποιούσε, την περιοχή του νερόμυλου, Ντίνα ή Μπαμπάκα, για κολύμπι και συνέχιζε, υπό την σκιά των δέντρων, την εξοχική του δραστηριότητα με μουσική-χορό και τραγούδια της ρομαντικής εποχής του-μας, χωρίς να παραλείπει και την..στομαχική του απόλαυση.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Στην 1η σειρά καθιστοί, η καλλιτεχνική ομάδα-μουσική-τραγούδι, με τους: Καριοφυλλίδη Φρίξο (Καραπέτσα =…μελαμψό δέρμα), με το μαντολίνο του, ο βαρύτονος σπεσιαλίστας, Δεληδημήτρης Παναγιώτης, ο κανταδόρος, Γιαννόπουλος Γιώργος, με την κιθάρα του και το ντουέτο, Κωνσταντάκης Γιάννης και Γιώργος Βαλκάνης.
Στην 2η σειρά όρθιο, το χορευτικό συγκρότημα, έτοιμο να πετάξει τα σακάκια στον αέρα, με τους: Κρυσταλίδη Νέστορα, Χατζησάββα Νίκο, Δαβίτη Αναστάση (Τάσο), τον γνωστό-άγνωστό μας Χ και δεξιά τους, τον μικρό αλεξιπτωτιστή στην παρέα της φώτο μας να παρακολουθεί με ιδιαίτερο θαυμασμό την… καλλιτεχνική συντροφιά.

Φώτο Νο 3. Πρόσκοποι Πτολεμαϊδος στην κατασκήνωση του, Μπαξέ Τσιφλίκ, Θεσσαλονίκης το 1949.

Θάλαττα, Θάλαττα, φώναξαν τα προσκοπάκια Πτολεμαϊδος , μόλις αντίκρισαν τη Θάλασσα , φιλοξενούμενοι των Προσκόπων της Θεσσαλονίκης για ένα 15νθήμερο και βούτηξαν στα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά της, όπως, όπως, ανήμερα της Εορτής Της Παναγίας μας(15η Αυγούστου 1949), χωρίς, ευτυχώς, κανένα παρατράγουδο.
Στη φώτο μας διακρίνουμε, τους: Κοτζαμπάση Πτολεμαίο, Κούση Αχιλλέα, Μπισκιτζή Παράσχο, Γκέσσα Θανάση, Βάννη ή Βανόπουλο Δημήτρη (Τάκη)Βλαδενίδη και Γιώργο Τουρνά. Προφανώς, η μη αναγνωρισθέντες να είναι φιλοξενούμενοι από άλλες περιοχές.

Φώτο Νο 4. Συμπολίτες μας, στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Κορίνθου, τον Ιούλιο του 1954.
Συμπολίτες μας στρατιώτες, του Κέντρου Βασικής εκπαίδευσης και επιλογής υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (ΥΕΑ) Κορίνθου, εν υπαίθρω και υπό την σκιά των δέντρων, απολαμβάνουν την υπέροχη φασολάδα, που τους προφέρει η Μαμά ΕΛΛΑΣ, έστω και με λίγη πεπτική άμμο της περιοχής.
Στη Φώτο μας, από αριστερά: Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ο γράφων, Γιώργος Ι .Καζαντζής και πίσω του δεξιά οι, Κρυσταλίδης Νέστωρας (Νέτος) και Κωνσταντάκης Γιάννης.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1309 / 8 Φεβρουαρίου 2012, σελίδα 23, ημέρα Τετάρτη.


Νο 6 / 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου