Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι Νο 49 / 23-12-2009

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ
ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Φίλες και φίλοι, εντός και εκτός των συνόρων της Πατρίδας μας και όχι μόνο, από τα βάθη της καρδιάς μας, σας ευχόμαστε, να είστε υγιείς και να περάσετε καλά τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων 2009, με την ελπίδα, πως, η γέννησή Του Χριστού μας, ο λόγος Του, η ζωή Του και τα πάθη Του, θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας νέας και πολύ Ανθρώπινης κοινωνίας.
Φώτο Νο 1. Ομάδα, μαθητριών και μαθητών, της ΣΤ΄ τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος το 1956.
Παραμονή της Άγιας Ημέρας της Γέννησης Του Χριστού μας και τα καλά παιδιά της 4ης τάξης του Γυμνασίου μας θεώρησαν υποχρέωση και καθήκον τους να συμβάλουν στο μεγάλο μήνυμα της Γέννησης Του Χριστού μας με την τοποθέτηση και το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο γραφείο των κ.κ. καθηγητών τους.
Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία των μαθητριών και μαθητών της 4ης τάξης, συγκίνησε τους καθηγητές τους, που ζήτησαν να την αποθανατίσουν με μια αναμνηστική φωτογραφία από το Γιώργο Τσαμαντάνη, που.. , όλως συμπτωματικά, καιροφυλακτούσε κάπου εκεί γύρο.
Στη φώτο μας κάτω, στο μέσον του δέντρου, από αριστερά: Η Ευσταθιάδου Έλλη, η Γάκη Νοεμία (Μιμή)- Γκαρέτσου-, η Αδαμοπούλου Ειρήνη (Ρένα)-Δάλλα-, η Δεληδημήτρη Αργυρώ (Ρούλα)-Βλάχου-και η Καλατσανά Λουκία.
Σειρά 1η, από το αριστερό τμήμα του δέντρου: Ο Καζαντζής Νίκος (Λάκης), ο αείμνηστος συμπολίτης μας, καθηγητής-Θεολόγος-, Βλιαγκόφτης Θωμάς, η Κεβρεκίδου Ερμιόνη και η Κοτρίδου Νίκη.
Σειρά 2η: Η Γρηγοριάδου Πολυξένη, η άγνωστή μας Χ; και ο Θεοχάρης Στράτος.
Σειρά 1η, από το δεξιό τμήμα του δέντρου: Ο αείμνηστος συμπολίτης μας, καθηγητής-φιλόλογος-, Πετρίδης Ευστάθιος, ο Γυμνασιάρχης-φιλόλογος-, Γιαννούτσος Λουκάς,- και η Βίττη Έλλη.
Σειρά 2η: Η Κωνσταντινίδου Πολυξένη, η Καπασακάλη Ανθή (Ανθούλα), ο Δάλλας Μιλτιάδης, η άγνωστή μας Χ και στην κορυφή του δέντρου, ποιος άλλος θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στον… αέρα εκτός του Γιωρίκα Ανδρονικίδη;; -

Φώτο Νο 2 & 3. Ο εορτασμός των Εθνικών επετείων κατά το παρελθόν.


c





















Οι δημοσιευόμενες παλιές φωτογραφίες, στα δημοσιεύματά μας, αποτελούν την ζωοδόχο πηγή του παρελθόντος της περιοχής μας και όχι μόνο, δίνοντας σε μας την αφορμή να αναφερθούμε, με τις λίγες γνώσεις μας και όσο συνοπτικά μπορούμε, στα της εποχής, για να ζωντανεύουμε, η, αν θέλετε, να ενεργοποιούμε τη μνήμη των παλιών , αλλά και να γνωρίζουν οι νέοι μας το παρελθόν των προγόνων τους, για να μιμούνται τα καλά και να αποφεύγουν δυσάρεστα, γιατί, όπως, αναφέρει η παγκόσμια θυμοσοφία των λαών, λαός που δεν γνωρίζει το παρελθών του, την Ιστορία του, είναι καταδικασμένος σε αφανισμό.
Στην Πτολεμαϊδα, από την προηγούμενη της Εθνικής επετείου, όλα, μα όλα, τα σπίτια, τα δημόσια κτίρια και τα μαγαζιά, σημαιοστολίζοντας και ο ποιο φτωχός, είχε σε περίοπτη θέση στο σπίτι του το Εθνικό μας σύμβολο, τη σημαία του.
Τη γιορτάσιμη μέρα, στις 8 το πρωί, η ορχήστρα του γνωστού μας, Γιούμπουρα, από το Εμπόριο, ή το συγκρότημα του Καριόφ και αργότερα, η φιλαρμονική του συλλόγου αποφοίτων Γυμνασίου, με μια ομάδα Προσκόπων και Λυκόπουλων, θα έκαμνε την έπαρση της σημαίας στην κεντρική μας πλατεία, στον ιστό που είχε τοποθέτησε, σε μόνιμη βάση, ο Δήμος μας.
Για 1-2 ώρες, η ορχήστρα και οι συνοδεύουσα αυτήν, “φρουρά” των Προσκόπων, θα περνούσε από όλους τους κεντρικούς δρόμους παιανίζουσα εμβατήρια και θούρια, υπενθυμίζουσα έτσι τη μεγάλη ημέρα που ξημέρωσε.
Μετά τη λήξη των γνωστών τελετουργικών που ήταν η παρέλαση, το σύνολο, σχεδόν, των κατοίκων κατευθύνονταν στο Δημαρχείο για να χαιρετήσει τη Δημοτική, Αστυνομική και την στρατιωτική, όταν υπήρχε, αρχή, για τη μεγάλη μέρα του Έθνους μας σηκώνοντας, το μικρό ποτηράκι, με το κονιάκ, που το συνόδευε και κανένα λουκουμάκι ή μπισκοτάκι, που τους προσέφεραν υπάλληλοι του Δήμου , όπως φαίνεται στη φώτο Νο 2, ενώ, στο προαύλιο του Δημαρχείο ή ορχήστρα και οι επισκέπτες το έστρωναν στο χορό, Φώτο Νο 2 , του έτους 1953..
Το σούρουπο και μετά την υποστολή της σημαίας, ο χορός μεταφέρονταν στην κεντρική πλατεία από τα σχολεία και τους συλλόγους, ενώ, οι Πρόσκοποι, άναβαν την πυρά τους και διασκέδαζαν τους παριστάμενους με διάφορα ψυχαγωγικά σκετς, που, ομολογουμένως,
άρεσαν στο πυκνό ακροατήριο που τους παρακολουθούσε.
Το όλο γιορταστικό τελετουργικό, τελείωνε με την εντυπωσιακή και μεγάλη λαμπαδηδρομία, από τους Προσκόπους και τους μαθητές των σχολείων.
Πολλές φορές, ο Δήμαρχος με τους επιτελείς του, δεξιώνονταν – από τον προσωπικό κορβανά τους- τους επισήμους σε κάποιο νυκτερινό ταβερνάκι, όπως δείχνει η φώτο μας Νο 3, του έτους 1953.
Στη φώτο μας Νο 2, ο Υπάλληλος του Δήμου ,Γιάννης Σταυριανίδης (Πεζός), στο καθήκον, με το δίσκο και το μπουκάλι με το κονιάκ, ενώ, πολιτικές, στρατιωτικές αρχές και λαός, χορεύει, υπό τους ήχους της τοπικής ορχήστρας του, Κατηκιώτη (Καριόφ).
Στη φώτο μας Νο 3, ο Δήμαρχος, Χατζηευστρατίου Βασίλης, σύρει το χορό και τον ακολουθούν, ο αστυνομικός, Σάββας Μαυροματίδης, ο προϊστάμενος καθαριότητας –φωτισμού και όλες οι υπόλοιπες, τεχνικές και μη, αρμοδιότητες του Δήμου της εποχής, Αποστολίδης Γιώργος και ακολουθούν πολλοί άλλοι που αρνήθηκε να τους συμπεριλλάβει ο φωτογραφικός φακός της εποχής.

Φώτο Νο 4. Από την ποδοσφαιρική συνάντηση των ομάδων, ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Κοζάνης το 1956

Η συνάντηση, ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ Πτολεμαϊδος και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Κοζάνης, διεξήχθη στο γήπεδο της πόλης μας και ήταν για το πρωτάθλημα Βορειοδυτικής Μακεδονίας, περιόδου 1955-1956.
Πρέπει να διευκρινίσουμε, πως, την εποχή εκείνη την όλη εποπτεία για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος Βορειοδυτικής Μακεδονίας είχε η ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου, ότι, η Βορειοδυτική Μακεδονία δεν είχε ακόμα οργανωθεί.
Στη φώτο μας, οι αρχηγοί των ομάδων, Παπουτσής Νίκος-Πτολεμαίου- και Εμμανουηλίδης Τάσος-Ολυμπιακού, ανταλλάσσουν τα αναμνηστικά λάβαρα των ομάδων τους. Ο ημίγυμνος είναι ο Γνωστός μας συμπολίτης και ιδιαίτερα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα των μεγάλων ομάδων της χώρας μας, Γιώργος Χατζηγιαννίδης, που εκείνη την εποχή ήταν παίκτης και προπονητής της ομάδας του ΠΤΟΛΕΜΑΊΟΥ. Διακρίνουμε ακόμα, τον έφορο της τοπικής ομάδας , Τσουκάκη Δημήτρη (Τάκη), τον Ξανθόπουλο Παντελή (Μπεμπούλη) και άλλοι μη αναγνωρίσιμοι.
Ο αγώνας έληξε ισόπαλος, με τέρματα 1-1.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στο ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1198 / 23 Δεκεμβρίου 2009, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου