Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: Νο 30 / 28 Ιουλίου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1, Συγγενική-φιλική παρέα, στην κλασική βόλτα του Σαββατοκύριακου, το 1954.
















Όπως τονίσαμε πολλές φορές, φίλες και φίλοι, στη γεωργοκτηνοτροφική Πτολεμαϊδα της εποχής, το βραδάκι του Σαββάτου και η Κυριακή αποτελούσαν, όχι πάντα, τις ελεύθερες ώρες για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της διασκέδασης των ολίγων, που κάτι… ψιλά βρίσκονταν στον …κορβανά τους.
Το …τελετουργικό όμως, άρχιζε από την ..κλασική βόλτα  στον κεντρικό δρόμο, από το σημερινό GOODYS μέχρι το ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ, κατά την κουραστική διάρκεια της οποίας παίρνονταν οι αποφάσεις και γιατί όχι, κλείνονταν και τα ραντεβουδάκια των νέων, για το που θα κατασταλάξουν (ζαχαροπλαστείο, ταβερνάκι εντός της πόλης, εξοχικά κέντρα ή σε κάποιο δρομάκι που φρόντισαν εκ των προτέρων να σπάσουν, προφανώς και τη μοναδική φωτιστική λάμπα του υπήρχε;).
Το τελετουργικό της κλασικής βόλτας, για την εικονιζόμενη, στη φώτο μας, παρέα έφτασε στο τέλος της  με την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης, του ένστολου Λοχαγού και γαμπρού της πόλης μας, για το Ζαχαροπλαστείο των, Αυλογιάρη-Κεραμάρη.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Λοχαγός, Θεόδωρος Τσιούμαρης (πατέρας του σημερινού Δημάρχου της πόλης μας), το γνωστό μας- άγνωστο μικρό Λυκοπουλάκι, η μικρή μας κουκλίτσα και προφανώς, η κορούλα του λοχαγού Τσιούμαρη, Βασιλικούλα (Κουλίτσα) που κρατά το χέρι της μανούλας της, Ευδοξούλας Τσιούμαρη, η Αμανατίδου Σοφία, η  Καρυοφυλλίδου Αθανασία, η Αμανατίδου Δέσποινα, η Σταυριανίδου Ευφροσύνη (Φρώσω) και ο άγνωστός μας ( προφανώς, Αξιωματικός-συνάδελφος του Λοχαγού Τσιούμαρη.
Σημειώνουμε, πως, ο λοχαγός, Τσιούμαρης, κατάγεται από τον Επτάλοφο , πολέμησε στο, Γράμμο και στο Βίτσι, όπου και τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι το 1948.
Στην πόλη μας παντρεύεται την, Ευδοξούλα Αμανατίδου, ένα σεμνό, πρόσχαρο και καλοσυνάτο κορίτσι και επιλέγει την πόλη μας για την οριστική διαμονή του.

Φώτο Νο 2.Τρις συμπολίτες στην Ανακτορική Φρουρά το 1958.

Συμπολίτες μας στην ανακτορική φρουρά το 1957-1958






















Μη μας πείτε, φίλες και φίλοι, πως το γεγονός ήταν τυχαίο, η, πως , οι καλοί μας συμπολίτες διέθεσαν μέσον για να “επιλεγούν” για την εξαιρετική και τιμητική θέση, να υπηρετήσουν τη θητεία τους, στη Βασιλική φρουρά το 1957-1958 και όχι τα εμφανή προσόντα που διαθέτουν, γιατί η φώτο μας, σας διαψεύδει, αλλά ούτε και γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε, “για να την βγάλουν καθαρή”, δεδομένου ότι, αποτελούσαν τη βιτρίνα των ενόπλων δυνάμεων, στα διεθνή υψηλά πρόσωπα που επισκέπτονταν τα ανάκτορα, η βασική τους εκπαίδευση ήταν πολύ πιο έντονη και συνεχής, για το θεαθήναι, θα λέγαμε εμείς και έτσι, πιστεύουμε πως γίνεται διεθνώς..
Η επιλογή τους αποτελεί, τιμή για στη μάνα που τά γέννησε και τα ανάθρεψε, αλλά και για την πόλη που μεγάλωσαν.
Σημειώνουμε, πως και άλλα βλαστάρια της περιοχής μας επιλέγηκαν για την ανακτορική φρουρά.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι συμπολίτες μας: Χατζηχρήστος Χρήστος, Βερύκοκος Γιάννης και Σταυριανίδης Απόστολος.

Φώτο Νο 3.Βασικά στελέχη των λιγνιτωρυχείων της ΛΙΠΤΟΛ σε αναμνηστική φώτο το 1972.


“Η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη”, λέει ο θυμόσοφος λαός μας και οι καλοί μας φίλοι το γνωρίζουν καλά, γι αυτό και τη μικρή τους ανάπαυση στη δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά τους την χρησιμοποίησαν για μια αναμνηστική φωτογραφία,  γιατί, ποιος ξέρει…
Τα 10 χρόνια που πέρασαν, από τη λειτουργία του ορυχείου του κυρίου πεδίου εξασφαλίστηκε η κανονική ροή του λιγνίτη, προς τις υπάρχουσες μονάδες των ατμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, όμως, ενόψει των νέων μονάδων της, θα πρέπει να προετοιμαστεί το νέο μέτωπο της περιοχής Κομάνου για την συνεχή ροή τροφοδοσία τους.
Όπως προκύπτει από τη φώτο μας, στα νέα όρια, του ορυχείου Κομάνου, συμπεριλαμβάνεται και η βορειοανατολική πλευρά του χωριού (τα σπίτια φαίνονται).
Την εξέλιξη της πορείας του έργου αυτού ήρθαν για να δουν, να συζητήσουν, αλλά και να προγραμματίσουν την παρά πέρα πορεία του, οι τρεις Μηχανικοί της ΛΙΠΤΟΛ με τους δύο επόπτες του έργου, για την όσο το δυνατό καλλίτερη και ασφαλή εξέλιξή του.
Στην παρούσα φάση πραγματοποιείται η αφαίρεση του χώματος, από τους καδοφόρους εκσκαφείς της GROUPS, ELEMKE, για να αποκαλυφτούν τα στρώματα του λιγνίτη ώστε,  να εγκατασταθούν τα γιγαντιαία εκσκαφτηκά μηχανήματα της GROUPS, για την εκσκαφή και  φόρτωσης για τη μεταφορά του λιγνίτη με τους συρμούς, ή, τις μεταφορικές ταινίες με προορισμό τον αύλιο χώρο των ΑΗΣ Πτολεμαϊδος για την ειδική παραπέρα επεξεργασία και καύση του.
 Στη φώτο μας, από αριστερά: O οδηγός, Λούσιος Βασίλης, οι μηχανικοί, Γκέκας Γιώργος, Παπαδόπουλος Τηλέμαχος, Γαλίτης Μιχάλης και οι επόπτες έργου, καθιστός μπροστά, ο Σιόλιος Κώστας και ο Στεφανίδης Γιάννης.

Φώτο Νο 4. Τελειόφοιτοι 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος σε εκδρομή στη Ρόδο το 1957.
                          
 Την τελευταία τους γυμνασιακή εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν, στο Νησί των Ιπποτών, την πανέμορφη Ρόδο μας, οι μαθήτριες και μαθητές της Η΄τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος.
Στην φώτο μας, μια ομάδα από τους ορεισόβιους μαθητές, μόλις αντίκρισε τη θάλασσα της Ρόδου, σαν άλλοι Πέρσες στρατιώτες, αναφώνησαν, θάλαττα, θάλαττα και έπεσαν στα πεντακάθαρα νερά της για να δροσιστούν..
Δεν μάθαμε, αν έπεσαν με τον εξοπλισμό τους (ένδυση), γιατί κάτι τέτοιο διέδωσαν οι ψιθυριστές, με βάση τα ρούχα που είδαν κάτι ρούχα προς στένωμα, αλλά, δεν καταφέραμε να ..το διασταυρώσουμε και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να το επικαλεσθούμε με.. βεβαιότητα, όμως, η μέχρι τη μέση κάλυψή τους από το νερό και το ξεμονάχιασμά τους, ίσως κάτι πονηρό και σοβαρό να.. κρύβει..
Στη φώτο μα, από αριστερά: Πουλασουχίδης Βασίλης (απών), Κεφαλίδης-Καζαντζής Πτολεμαίος (απών), Καπλανίδης Στράτος, Κυριάκου Χρήστος, Χατζηεφραιμίδης Κώστας (Ντίνος), Κυδώνας Δημήτρης (Τάκης-απών), Στρατουδάκης Στέλιος, Τσιάγκας Νίκος και Αγγελίδης Παντελής.
.
   ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο  1229/28 Ιουλίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.


Νο 30 / 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου