Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 27 / 7 Ιουλίου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
Φώτο Νο 1. Η ομάδα του ΑΡΕΩΣ Πτολεμαϊδος με προπονητή το Σέρβο Καραφίλοβιτς το 1963.















Η βασική ομάδα του ΑΡΗ, σε αναμνηστική φωτογραφία, με τον εξαίρετο προπονητή της, Καραφίλοβιτς Στέφανο, από τη γειτονική Σερβία.
Επί ημερών Καραφίλοβιτς, ο Άρης αγωνίζονταν στη Β΄ Εθνική κατηγορία και έφτασε στα πρόθυρα της Α΄Εθνικής, όμως, δεν κατάφερε  να τα περάσει, για λόγους σκοπιμότητας, όπως γράψαμε και άλλη φορά, επειδή δεν συνέφερε, (και εν μέρει είχαν δίκαιο), στους Μανδαρίνους των λεγόμενων, μεγάλους του κέντρου 
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, όρθιοι: Κοντάκας Στράτος, μέλος της Διοίκησης του συλλόγου, Ζεϊμπέκης Βασίλης, αρχηγός της ομάδας, Μαυρομάτης Κώστας, Κεφαλίδης Νίκος, Ανδρονικίδης Γιωρίκας, Φραγκουλίδης Σταύρος (Φου-σου), Παπαδόπουλος Πυθαγόρας (Πύθιος) και ο προπονητής, Καραφίλοβιτς Στέφανος.
Σειρά 2η:, καθιστοί: Κούσης Βαγγέλης (Σάσαρος), Καζαντζής Σπύρος, Χατζηγεωργίου Γιώργος (από Φοίνικα Θεσσαλονίκης), Καραμανίδης Αλέκος και Γρηγοριάδης Κώστας (Μαρόπουλος).

Φώτο Νο 2. ΑΡΗΣ Πτολεμαϊδος-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Κοζάνης 1-1.















Για το πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής κατηγορίας, ο τοπικός Άρης και ο Ολυμπιακός Κοζάνης αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1.
Η πρωτοβουλία των κινήσεων, στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ανήκει στον τοπικό Άρη που δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει, λόγω της σθεναρής και αποτελεσματικής αμυντικής τακτικής της γειτονικής ομάδος της Κοζάνης, αλλά και της σκανδαλώδους συμπαράστασης της θεάς, Τύχης.
Τα τέρματα επιτεύχθηκαν στο 1ο ημίχρονο για τον Άρη και στο 2ο για τον Ολυμπιακό.
Πρέπει να σημειώσουμε, πως, οι δύο γειτονικές ομάδες ήταν από τις καλλίτερες του ομίλου και το μεταξύ τους αποτέλεσμα είχε πάντοτε ένα ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον και γιατί όχι και κάποιο ξεχωριστό “φανατισμό” των φιλάθλων…
Στη φώτο μας, η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση του τερματοφύλακα του Άρη, Ζεϊμπέκη, με τη βοήθεια και του αμυντικού του συμπαίκτη, Χατζηγεωργίου Γ,  σώζει την εστία του από μια πιθανή δεύτερη παραβίαση από τους επιθετικούς του Ολυμπιακού που καραδοκούσαν  (με τις σκούρες φανέλες) για .. κάποιο λάθος. Δεξιά στο  πλάνο διακρίνεται και ο συμπολίτης μας, Εσπερίδης Γιώργος (Φόλος) που αγωνιζόταν με τα χρώματα του Ολυμπιακού.

Φώτο Νο 3. Το αλώνισμα στο χωριό Τσαλτζιλάρ (Φιλώτα) το 1948. 

   



















Ο Μήνας Ιούλιος, φίλες και φίλοι, εθεωρείτο, στην γεωργοκτηνοτροφική Εορδαία, μήνας, κυρίως, της συγκομιδής των σιτηρών.
Η κόσα και το δρεπάνι ήταν τα μόνο εργαλεία θερισμού των και ο διαχωρισμός, του καρπού από το στάχυ, πραγματοποιούνταν με το αλώνισμα, όπως το περιγράψαμε στο δημοσίευμά μας της 20ης Δεκεμβρίου 2006.     
Στη φώτο μας, οι καλοί μας, άγνωστοι, φίλοι, από το Φιλώτα, έστησαν το αλώνι  στην αυλή τους και όλη οι οικογένεια, μηδέ εξαιρουμένων και των τετραπόδων που θεωρούνται μέλη της οικογένειας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, με το δικό τηςς τρόπο, συμμετέχει στη συγκομιδή των καρπών της ετήσιας εργασίας της.
Στη λεζάντα της φώτο μας, ο καλός μας φίλος, πολύ απλά, συνοπτικά παραστατικά, μας αναφέρει, με τη σειρά του, όλο το κύκλωμα που συμμετέχει για να ξεχωρίσει το γέννημα (όπως το αναφέρει) από τον καρπό.
Η Φώτο μας είναι από το αρχείο του Α. Παπαφυλάκη-Φιλώτα-.

Φώτο Νο 4. Συσκευασία του καπνού το 1947.





















Φίλες και φίλοι, όπως αναφέραμε στο δημοσίευμά μας της 16 Ιουνίου 2010, φώτο Νο 2, η μεταφορά του καπνού με τις φούντες και το αράδιασμά της σε στοίβα ή πασκί, όπως το συνηθίσαμε, αποτελεί την ημιτελική φάση της πολύμορφης και κοπιώδους εργασίας του αγρότη.
Στη φώτο μας, το μηχάνημα της τελευταίας φάσης, όπου, η αρμάθες που συγκεντρώθηκαν στο πασκί, δεματοποιούνται υπό πίεση με λινάτσα, στις δύο πλευρές και στοιβάζονται, αεριζόμενα, σε κατάλληλο χώρο περιμένοντας, με περισσότερη αγωνία το άνοιγμα των καπναγορών και τις τιμές για να πληρώσουν τους πιστωτές τους, αλλά και να πάρουν κανένα ρουχαλάκι και παπουτσάκι για την οικογένεια…  

Φώτο Νο 5. Για να γνωρίσουμε το παρελθόν μας (σποτάκια).















ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1226 / 7 Ιουλίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη. 


Νο 27 /2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου