Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Για ναθυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 24 / 11-6-2008.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Φώτο Νο 1. ΚΑΪΛΑΡΙΑ (Πτολεμαϊδα) 1928 στο Ζαχαροπλαστείο “ ΑΥΛΟΓΙΑΡΗ- ΚΕΡΑΜΑΡΗ-”.






















Το Ζαχαροπλαστείο των γηγενών από τη Βλάστη Κεραμάρη Νίκου και του συνεταίρου του Αυλογιάρη Δημητρίου (Τούλια) βρίσκονταν  στην κεντρική πλατεία, όπου σήμερα, τα γραφεία του εκδοτικού συγκροτήματος που μας φιλοξενεί, “ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ και ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ”.
Η φήμη του ξεπερνούσε τα όρια των Καϊλαρίων και γενικότερα της Επαρχίας Εορδαίας, τόσο, για την ποιότητα και την ποικιλία των γλυκισμάτων του, όσο και για την εξυπηρέτηση, την ευγένεια, την καθαριότητα και το άφθονο χιούμορ των ιδιοκτητών του.
Η αγαστή και τίμια συνεργασία των δύο συνεταίρων το διατήρησε μέχρι των εφηβικών μας χρόνων και μόνο ο αδυσώπητος χρόνος κατόρθωσε να το αφανίσει…
Στη φώτο μας , από αριστερά, καθιστοί: Ο Σιόλιος Δημήτρης του Στέργιου-ιδιοκτήτης του γνωστότατου πανδοχείου “χάνι του Σιόλιου”, ο Ιωαννίδης Γιώργος (Τζιόρτζης)-δάσκαλος, ο άγνωστός μας Χ; - καθηγητής του ημιγυμνάσιου-, ο Διευθυντής του ημιγυμνάσιου Καϊλαρίων, Κουναβός   Χ;, ο άγνωστός μας Χ; - επαγγελματίας της πόλης μας- και ο επίσης άγνωστός μας Χ;- καθηγητής του ημιγυμνάσιου μας (παρά την προσπάθειά μας δεν καταφέραμε να μάθουμε κάτι περισσότερο).
Όρθιοι, από αριστερά: Ο μουσικός Μπογδάνης, ο άγνωστός μας Χ; , ο Ζαχαροπλάστης Κεραμάρης Νίκος και ο συμπολίτης μας χωροφύλακας, Λίττας Απόστολος και μετέπειτα επόπτης της Κοινότητας Καϊλαρίων και Δήμου Πτολεμαϊδας.
Ο γράφων είχε τη χαρά να γευθεί τα υπέροχα γλυκά, όχι βέβαια ως τακτικός θαμώνας του Ζαχαροπλαστείου (που να βρεθούν τα χρήματα;), αλλά, είχε την τύχη να κατοικεί δίπλα στην οικογένεια Αυλογιάρη και η καλή μας γειτόνισσα, η αείμνηστη κυρά Ευθυμία (Τούλινα), να μας εφοδιάζει συχνά, αν όχι τετραγωνισμένα γλυκά, τουλάχιστον με μπόλικες εύγεστες γωνίες.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει και η μνήμη τους Αιώνια.

Φώτο Νο 2. Τελειόφοιτοι του Γυμνασίου Πτολεμαϊδος σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις προκλήσεις των Τούρκων στην Κύπρο.



















Έντονη διαμαρτυρία των μαθητών του Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, το 1964, για την απαράδεκτες και βάρβαρες προκλήσεις των Τούρκων σε βάρος της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη φώτο μας, η επικεφαλής ομάδα των τελειόφοιτων -1964-1965- μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου – στην είσοδο του σχολείου τους, μετά το μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της πόλης.
Στην 1η σειρά και στο μέσον αυτής, γονατιστός με τα γυαλιά και μόνος, ο Τζάμος Θοδωρής, ενώ ακολουθούν, από αριστερά: Η Τριανταφύλλου Τασούλα, η Εξακουστίδου Σίτσα, η Χαρτοματσίδου Ρένα, η Μαυρουδή Ελένη, ο Κοντομήσιος Κώστας και ο Πατσινακίδης Θέμης.
Σειρά 2η, από αριστερά: Η Παρτσαλίδου Σούλα, ο Ιωσηφίδης Αμάραντος (Κόκος), η Καστανίδου Ελευθερία, η Παπαδοπούλου Γεσθημανή (Νούλα), ο Ευσταθιάδης Γιώργος (Γώγος), ο Κωνσταντινίδης Κώστας και ο Μαλιόπουλος Χρήστος.   
Σειρά 3η: Ο Σταυρίδης Ζαφείρης, ο Τακουλίδης Γιάννης, ο Άψης Γιάννης, ο Λειβαδάς Νίκος, ο Λευκόπουλος Αλέκος, ο Αναστασιάδης Χρήστος, ο Βοϊτσίδης Γιάννης, ο Δημητρόπουλος Αλέκος, ο Βοϊτσίδης Θόδωρος, οι δύο μαθητές μικρότερης τάξης και ο Χονδροματίδης Τάσος

Φώτο Νο 3. Ανταρτόπληκτοι συμπολίτες μας στην πλατεία της Κοζάνης στις 10-2-1949.




















Μια φιλική ομάδα συμπολιτών μας, υπό τον φόβο των.. “Ιουδαίων”, αναγκάστηκε να .. μετοικίσει, το 1949, στη ..φιλική-γειτονική μας Κοζάνη και τούτο, όχι για να βρει κάποια εργασία, ούτε και για άλλους… συναισθηματικούς, η ..φιλικούς λόγους. αλλά, για να αποφύγει το παιδομάζωμα που άρχισε να εφαρμόζει η παραπαίουσα ηγεσία της Κομουνιστικής ανταρσίας και κυρίως, από το 1948 και μετά.    
Το αναφερόμενο συμβάν δεν είναι το μοναδικό, δεδομένου ότι, πολλοί νέοι, αλλά και οικογένειες ολόκληρες, ξεσπιτώθηκαν για Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις που παρείχαν ασφάλεια, έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η κακή αρχή του φαινόμενου της Αστυφιλίας με συνέπεια να αδειάσει η παραγωγική επαρχία και η Ιστορία, δυστυχώς, συνεχίζεται και σήμερα για άλλους λόγους εξ ίσου.. σοβαρούς.
Στη φώτο μας, καθιστοί, από αριστερά: Τσαμαντάνης Δημήτρης (Τάκης) και Παγκούτσος Χρήστος-μαθητές, Παναγιωτίδης Μιχάλης και Τσαχουρίδης Ιεροκλής επαγγελματίας.
Όρθιοι, από αριστερά: Μπίσκας, από την Κοζάνη, Λάζογλου Παναγιώτης και Τανίδης Αθηνόδωρος-μαθητές Γυμνασίου Πτολεμαϊδος και Αυλογιάρης Γιώργος επαγγελματίας-Ζαχαροπλάστης.

Φώτο Νο 4. Τελειόφοιτες Γυμνασίου στην Λίνδο της Ρόδου στις 23-4-1957.




















Για την  τελευταία εκδρομή των μαθητικών τους χρόνων, οι μαθήτριες και μαθητές της Η΄ τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, επέλεξαν το πανέμορφο νησί των Ιπποτών, την Ρόδο μας.
Στη φώτο μας- στην όμορφη πόλη της Λίνδου- στο μέσον του πανέμορφου αυτού μπουκέτου των μαθητριών μας, γονατιστή, η Νίκη Σιόλιου και ακολουθούν, από αριστερά: Η Βαφειάδου Σούλα, η Κτενίδου Ευδοκία, η Τανίδου Σοφία, η Σαλονικίδου Αντιγόνη, η Κιουρτσίδου Θοδώρα και η Χάϊτα Κωνσταντίνα.
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ, στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1119 / 11 Ιουνίου 2008, σελίδα 23, ημέρα Τετάρτη.

Νο 24 / 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου