Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 2 / 12-01-2011.



ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

  Φώτο Νο 1. Το Προεδρείο της Κοινότητας Καϊλαρίων (Πτολεμαϊδος) το 1929


























  Το νεοεκλεγέν  Κοινοτικό Συμβούλιο των Καϊλαρίων συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο τον Χατζηευστρατίου Βασίλη και Αντιπρόεδρο τον Ισαάκ Κεφαλίδη.
Στη φώτο μας και στο κέντρο μπροστά, ο Πρόεδρος Βασίλης Χατζηευστρατίου και πίσω του δεξιά ο Αντιπρόεδρος, Αβραάμ Κεφαλίδης και αριστερά του ο Γιατρός, Στέλιος Θεολογίδης και ακολουθούν τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, Ηλίας Ντιλγκερίδης, Ιωάννης Παντελείου, Σωκράτης Καλαϊτζόπουλος, Ηλίας Κοτζαμπάσης, Ηλίας Χατζησάββας, Ιωάννης Πετρόπουλος  και 2 γνωστή-άγνωστη για μας και την πηγή του πληροφοριοδότη μας. 


















 Φώτο Νο 2. Μαθήτριες και μαθητές του Ιδιωτικού Γυμνασίου σε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στον ΟΣΕ το 1964.
 Στην καθιερωμένη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή τους, μαθήτριες και μαθητές της Β ΄τάξης, του ιδιωτικού Γυμνασίου, “Κ. Παπαγεωργίου- Κ.  Λεσγίδου- Δάγλα”, επισκέφτηκαν το σταθμό του ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος) την 17η Απριλίου 1964.
Το μαθητικό γκρουπ ξενάγησε ο Σταθμάρχης, σημειώνονταν τον τεράστιο ρόλο του  ΟΣΕ και ιδιαίτερα η γραμμή , Θεσσαλονίκης-Πτολεμαϊδος,  στην ανάπτυξη της χώρας με την εγκατάσταση των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ και την ορυχείων .
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η,  καθιστές, οι μαθήτριες:  Ζηκίδου Γιαννούλα, Φραγκούδη Γιώτα, Μιχαηλίδου Αργυρό, Δενδρινού Γεωγίτσα, Χατζηπέτρου Ευαγγελίτσα, Μυλή Κουλίτσα, Σταμάτη Χαρίκλεια (Αλίκη) και Καραγιαννίδου Ελενίτσα.
Σειρά 2η, όρθιοι οι μαθητές: Πηλίδης Στέλιος, Παπαδόπουλος Ηλίας,  Θεοφράστου Χαράλαμπος (Μπάμπης),  Παληός Γιάννης, το άγνωστό μας κεφαλάκι Χ΄, Σιδηρόπουλος Βασίλης, Κέρλοβας Χ; , Παναγιωτίδης Τάσος, (Κουκίας). Χαρτοματσίδης Κώστας , Νούκος Χ;, Παπαδόπουλος Χ; και Κεχαγιάς Δημήτρης,..

      Φώτο Νο 3. Η χειμωνιάτικη Πτολεμαϊδα του 1955.



















Η χειμωνιάτικη Πτολεμαϊδα, πριν από 56 χρόνια (25-1-1955), όπως την έζησαν τρία Βλατσιωτόπουλα και όχι μόνο, μαθητές του 8τατάξιου Γυμνασίου.
Η Φώτο μας στο δρόμο , “Λαγοθηριανού”, με τα λίγα μονώροφα και περιποιημένα όμορφα σπιτάκια με τις τεράστιες και γεμάτες με καρποφόρα  δέντρα αυλές τους, αλλά και τις τεράστιες Δημοτικές αλάνες (όπου η κλινική, πρώην Ζέρβα), ας ήταν και πηγές παραγωγής και διανομής λάσπης στην πόλη, όχι και τόσο σπάνιας για την πόλη, δεδομένου ότι, το ίδιο, περίπου, ίσχυε και  στους δρόμους.
Όμως, ας αφήσουμε τον καλό μας φίλο,  που μας έδωσε και τη φώτο, Γκόγκα  Χαράλαμπο και κατά το Βλατσιώτικο, Λάμπρο, να μας περιγράψει την εμπειρία του για τη χρονική εποχή της.
… “ Παίζοντας με τα χιόνια, τότε, που το χιόνι  έφτανε, πολλές φορές και το ένα μέτρο ύψος, στην Πτολεμαϊδα και έμενε ΑΣΠΡΟ μέχρι να ΛΙΩΣΕΙ".
Στην αλάνα, μπροστά από το σπίτι του Τσιαχτσίρα  Κώστα (Κόκκινος), τότε που η Πτολεμαϊδα ήταν γεμάτη αλάνες, τρεις μαθητές Γυμνασίου, Βλατσιώτες, συγκατοικούσαμε σε ένα δωμάτιο, στο πετρόκτιστο  σπίτι του "Κόκκινου”.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι : Θεμελής Γιάννης, Γκόγκας Λάμπρος και Τσιούμαρης Γιάννης, ενώ στο χιονοπόλεμο συμμετέχει (3ος στη σειρά) και ο, Πεϊτσίνης Πέτρος,  γειτονόπουλο, από το Φούφα και υπάλληλος της αγροτικής τράπεζας”. 
Ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο, Γκόγκα Λάμπρο, που, με δυο απλές, με νόημα, λέξεις, μας έδωσε την εικόνα της πόλης και της εποχής.

Φώτο Νο 4. Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στα.. εργαστήρια της σχολής το 1964.



















Με χαμόγελα, αλλά και με πολύ σκεπτικισμό, οι συμπολίτες μας φοιτητές, προσέρχονται και παρακολουθούν τα μαθήματα των εργαστηρίων της ….επιστήμης που διάλεξαν να σπουδάσουν.
Έστω και αργά, κατάλαβαν πως, η επιστήμη, που λέγεται, “ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ”, στην εποχή τους, κατέχει την πρώτη  θέση, τόσο, από πλευράς δημόσιων σχέσεων και προσφοράς και άλλο τόσο, από απολαβές, αν συγκρίνουμε τις δεκάδες των χιλιάδων Ευρώ των δακτύλων του ενός χεριού μας ετήσια με αυτές των εκατομμυρίων, χερών –ποδαριών και όχι μόνο, του ποδοσφαίρου, αλλά, αν συγκρίνουμε και τον αριθμό των πανεπιστημιακών σχολών του, “ποδόσφαιρoυ” που λειτουργούν στη γενέτειρα τους και μόνο, είναι πολύ μεγαλύτερος του συνόλου των σχολών που επέλεξε ο καθένας τους. 
Με τα δεδομένα αυτά, δίκαια η απόφασή των συμπολιτών μας να στραφούν, έστω και στα παιδικά κέντρα εκπαίδευσης, ποιος ξέρει;;;
Στη φώτο μας, από αριστερά. Ο Ξανθόπουλος Βασίλης, ο Τάσιος Μιχάλης, ο γνωστός μας-άγνωστος ; και ο Ιακωβίδης Γιάννης

Φώτο Νο 5. Το σποτάκι μας. Ν. ΛΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ & Θ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ.















ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1253 / 12 2011. σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη
Νο 02 / 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου