Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 3 / 19 Ιανουαρίου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1. Ο ΑΡΗΣ Πτολεμαϊδος σε αναμνηστική φωτογραφία, πριν τον αγώνα Β΄ Εθνικής κατηγορίας το 1961.


















Ο Άρης στον αγώνα πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής κατηγορίας με τη Λαμία το 1961.
Με σκορ 2-0, ο τοπικός Άρης νίκησε εύκολα την ομάδα της Λαμίας.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι νικητές:
Σειρά 1η, καθιστοί. Ο Παπαδόπουλος Πυθαγόρας , ο γράφων  Καζαντζής Γιώργος και Καραμανλής, Χ ; , από το Ανατολικό (; ).
Σειρά 2η, όρθιοι: Ζεϊμπέκης Βασίλης, Θεοφανίδης Αιμίλιος, Φραγκουλίδης Σταύρος (Φου-Σου), Καζαντζής Ι. Σπύρος, Καρακασίδης Θεοχάρης (Χάρης, από Αρδασσα), Αμανατίδης Αριστοτέλης (Τέλης, από Περδίκα), Αμανατίδης Γιώργος, Μπαλτιράνης Νίκος, Μαυρομάτης Κώστας, Κούσης Βαγγέλης (Σάσαρος) και Παντελίδης Αρίστος (Παντρεμένος).

Φώτο Νο 2. φιλική –μαθητική παρέα, της πιάτσας (κέντρου), σε .. φροντιστήριο εκμάθησης ΤΑΒΛΙ το 1959.



Κάποιος φωστήρας της μαθητικής παρέας και προφανώς, φίλος του τάβλι, διέδωσε, πως, καθηγητής των μαθηματικών τον πληροφόρησε και τον συνέστησε να ασκηθεί στο τάβλι , δεδομένου ότι, η κάθε ζαριά του ενεργοποιεί, τάχιστα, το μαθηματικό στοιχείο του  εγκέφαλου του παίκτη για τη σωστή και γρήγορη κίνηση της φυγής, η, το πιάσιμο της .. μάνας ή της παραμάνας ή ακόμα και κάποιο άλλο πουλάκι του .. αντίπαλου παίκτη, γιατί το μέτρημα δια των δακτύλων και αργό είναι και όχι πάντα σίγουρο.
Έτσι, οι καλοί μας φίλοι, που .. αγαπούν υπερβολικά τα μαθηματικά, διέκοψαν για λίγο την, κατ΄ οίκον, μελέτη τους, η, την παρακολούθηση της  βασανιστικής ώρας των μαθηματικών του σχολείου και δια της γνωστής μεθόδου “του… σκασιαρχείου” ,βρέθηκαν, όλως τυχαία, στο “φροντιστήριο τάβλι”, για να ακονίσουν γρήγορα και θετικά το μυαλουδάκι τους.
 Πιστεύουμε, πως, το ξεκίνημά τους έγινε από το.. Εβραίικο, αν και η θέση, από τα πούλια. δεν δείχνουν το…σωστό δρόμο τους.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι καλοί μας φίλοι:
Σειρά 1η, καθιστοί: Κοτζαμπάσης Κώστας, Τάσιος Μιχάλης, Μουστάκας Γιώργος και Πολυτίδης Νικήτας.
Σειρά 2η, όρθιοι:  Πέκος Βασίλης, Καζαντζής Ι. Σπύρος και Γεωργίου Πέτρος.       

 Φώτο Νο 3. Η ποδοσφαιρική ομάδα “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ”, Πτολεμαϊδος  το 1958.





















 Και άλλες φορές, φίλες και φίλοι, αναφερθήκαμε στη συμπαθέστατη και δυναμική ομάδα της πόλης μας “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ”, που έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνο.
Ο Γιώργος Χατζηγιαννίδης, αρχηγός της ομάδας, είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής, από την περιοχή μας που πήρε μεταγραφή για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και αργότερα ακολούθησαν και άλλοι εξαίρετοι συμπατριώτες, από ΑΡΗ και ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ, με μεγάλες επιτυχίες στις νέες τους ομάδες ( Ζεϊμπέκης, Εσπερίδης, Πετράκης, Κούσης, Θεοφανίδης, Πουλασουχίδης, Τανίδης, Τσιφτσάκης και αρκετοί άλλοι …νεότεροί μας).
Ο Πτολεμαίος, είχε στις τάξεις του σημαντικές ποδοσφαιρικές μονάδες που κατά διαστήματα μεταγράφονταν στο ΑΡΗ, δεδομένης της συνολικής υπεροχής του, αλλά και της οργανωμένης και δραστήριας Διοίκησής του, αλλά, γιατί όχι  και της καλλίτερης, για την εποχή τους, οικονομικής κατάστασης (ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος).
Επιβάλλεται όμως να τονίσουμε, πως, την ομάδα του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ αποτελούσαν, παίκτες και διοίκηση, ήπιων  χαρακτήρων, σε αντίθεση τον ΑΡΗ που είχε και τους τσαμπουκάδες του, όταν και εάν χρειάζονταν, κάτι που, πιστεύουμε, επιβάλλονταν μέχρις ενός σημείου.
Το ποιων της ομάδας του “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ”, της εποχής του,  το συγκρίνουμε με αυτό του σημερινού ΗΡΑΚΛΗ Θεσσαλονίκης.
Κάντε, φίλες και φίλοι του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, τη δική σας κριτική!!!.
Η αραιή αναφορά μας στην ομάδα του Πτολεμαίου, δεν οφείλεται σε μας, αλλά, στους ποδοσφαιριστές, παράγοντες και φιλάθλους του, που παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, δεν μας προμηθεύουν με φωτογραφικό υλικό της πάλαι ποτέ  ομάδας τους.
 Στη φώτο μας, από αριστερά, η ομάδα του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ το 1958:
Σειρά 1η, καθιστοί. Τούμπας Νίκος, Ζαχαριάδης Θωμάς, προπονητής και ποδοσφαιριστής της ομάδας, πρώην ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσ/νίκης και συμπαίκτης του Χατζηγιαννίδη Γιώργου, Χατζηγιαννίδης Γιώργος, Μυλωνάς Γιώργος (Αττίλας, από Περδίκα) και Αμαραντίδης Παναγιώτης, από Αρδασσα).
Σειρά 2η, καθήμενοι στο σκαλοπάτι: Θεοδωρίδης Νίκος (Μπονίνας), Κοντογουλίδης Ανέστης, από Προάστειο, και Παναγιωτίδης Θόδωρος, από Περδίκα).
Σειρά 3η, όρθιοι: Μιχαηλίδης Γιώργος (Λέκκας), Μανώλας Λάζαρος, τερματοφύλακας από τον Κόμανο και Φολτόπουλος Φώτης, από την Αρδασσα. 
   
Φώτο Νο 4. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 1963. “Ουδέν κακόν αμιγές καλού”, έλεγαν οι πρόγονοί μας.














Και η προγονική μας αυτή ρήση, επαληθεύτηκε για τους μαθητές της φώτο μας, όταν, ως μαθητές της τελευταίας τάξης του 8τάξιου Γυμνασίου μας, οι καθηγητές τους απείργησαν για 34 συνεχείς μέρες (ίσως για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα της χώρας μας) και οι μαθητές με πολύ θλίψη αντίκριζαν τις κλειστές πόρτες της πνευματικής τους κιβωτού, ενόψει μάλιστα των προσεχών πανελλήνιων εξετάσεων για τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της επιλογής τους και προκειμένου να τους συμβεί κάτι… ανεπανόρθωτο, επέστρεψαν στα μαγαζιά με τα ποδοσφαιράκια, τα μπιλιάρδα  και στις χειμωνιάτικες τσουλήθρες, που, ευτυχώς γ΄ αυτούς και τις οικογένειές τους, η θεία πρόνοια απλόχερα τους παραχώρησε και μάλιστα δωρεά, με τον πλούτο του  χιονιού και την παγωνιά των  -28 με -30 βαθμών C.
Έτσι, οι καλοί μας φίλοι, μπορεί να έχασαν, από την ασυνήθιστη απεργία των καθηγητών τους, πνευματικό πλούτο, κέρδισαν όμως,  από τον πλούτο της ανεπανάληπτης παιδικής χαράς…     
Στη φώτο, που μας έστειλε ο καλός μας φίλος, Πανεπιστημιακός καθηγητής, Γιώργος Πέκος, μόλις κατάφερε  να αναγνωρίσει (όχι λόγο παρέλευσης του χρόνου, αλλά, λόγο ποιότητας φώτο της εποχής), τους: Δεληδημήτρη Κλεάνθη, Χατζόπουλο Νίκο, Τσαβδαρίδη Θωμά, Παπαδόπουλο Σωτήρη, Βάσσο Νίκο και Πέκο Γιώργο.
  
 ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1254 / 19 Ιανουαρίου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.


Νο 03 / 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου