Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαυαίνουν οι νέι. Νο 4 / 26 Ιανουαρίου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1  Από το συνέδριο, Βιομηχανική Ανάπτυξη και Περιβάλλον, του Δήμου μας, στις 3-4/6/1988.















Με πρωτοβουλία του Δήμου μας πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το 1ο Συνέδριο με θέμα, “Βιομηχανική Ανάπτυξη και Περιβάλλον”.
Στο Συνέριο πήραν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες, η ΔΕΗ με τους Διευθυντές των μονάδων ΑΗΣ και του Λιγνιτωρυχείου.
Στο συνέδριο παρέστησαν, ο Μητροπολίτης μας Πατήρ, Αυγουστίνος,  Βουλευτές, οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας και πλήθος λαού της περιοχής μας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην τεράστια αίθουσα του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας που διαμορφώθηκε κατάλληλα.
Τους φιλοξενούμενος υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδος, Κώστας Μαυρομάτης και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.
Μετά το τέλος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συμβολική φύτευση δέντρων στην περιοχή.
Στη φώτο μας, ο Σεβασμιότατος πατήρ , Αυγουστίνος Καντιώτης, φυτεύει το πρώτο  δέντρο στο πεζοδρόμιο της Εθνικής οδού Πτολεμαϊδα-Φλώρινα , ενώ παρακολουθούν, ο Νομάρχης Κοζάνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο γράφων, Γιώργος Ι. Καζαντζής, ο Στρατηγός Διοικητής του Α΄Σώματος Στρατού, ο Αντιδήμαρχος , Κοσμάς Πουγαρίδης και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και σημερινός Μητροπολίτης μας, Πατήρ Θεόκλητος και ο γεωπόνος του Δήμου, Φελέκης Στέλιος.

 Φώτο Νο 2 “ Ξανασμίγουν  τ΄ αηδόνια”,  στο γνωστό τους “ΚΟΝΑΚΙ” τo 1954.
















Τρεις συμμαθητές και καλοί φίλοι, απόφοιτοι του 8τατάξιου Γυμνασίου μας το 1948,  συναντώνται, ύστερα από 6 χρόνια,  εκτός του προαύλιου  χώρου του τόσο συμπαθητικού Γυμνασίου τους,  για να αναμοχλεύσουν τις πρόσφατες, θα λέγαμε, αναμνήσεις  τους για τα ωραιότερα  μαθητικά τους χρόνια, με όλες τις θετικές και αρνητικές συνέπειές του, αλλά, πάντα ευχάριστες και ωφέλιμες για την παραπέρα πορεία της ζωής τους, ως καταξιωμένοι πολίτες της κοινωνίας μας.
Η επιλογή της αναμνηστικής τους  φωτογραφίας, με φόντο το, πάλαι ποτέ, υπέροχο Γυμνασιακό μας συγκρότημα, πιστεύουμε, πως, ήταν απόρροια του σεβασμού και της εκτίμησης των πνευματικών εφοδίων που τους παρέσχε το έμψυχο προσωπικό του στα δύσκολα εκείνα χρόνια της φοίτησής τους.  
Τώρα, το πώς, η παρουσία τους συνέπεσε σε ώρα διαλείμματος των μαθητριών,  είναι μια άλλη ιστορία που μπορούμε να την αποδώσουμε σε … σύμπτωση!!!
Στη φώτο μας, από αριστερά: Παναγιώτης Κοτζαγιώργης- επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη-, Σαββουλίδης Γιάννης-φιλόλογος καθηγητής, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητείας ως έφεδρος Αξιωματικός-(μετοίκησε στην Αιωνιότητα) και Γιάννης Χατζηγιαννίδης, έμπορος Πτολεμαϊδος.       

Φώτο Νο 3 Φιλική-συγγενική παρέα, ωρίμων νέων, του Ανατολικού το 1955.




















Η συνήθεια της νεανικής, κυρίως, κλασικής βόλτας, τα Σαββατοκύριακα, δεν  ήταν μονοπώλιο των πόλεων της εποχής, αλλά, το ίδιο φαινόμενο συνέβαινε και στα χωριά και αυτό γιατί, στην γεωργοκτηνοτροφική περιοχή μας οι δύσκολες  συνθήκες εργασίας επέβαλαν,  σε καθημερνή βάση, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο και πολλές φορές και Κυριακή, την εντατική και σκληρή εργασία - από την ανατολή μέχρι τη  δύση ηλίου και όχι μόνο- για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι οικογένειες στα απλά και λιτά έξοδα της επιβίωσης τους.    
Αναφέρουμε παραπάνω την μερική εξαίρεση  “κυρίως οι νέοι”, γιατί , για τους γονείς, η εργασία στο σπίτι συνεχίζονταν, τόσο, για τον προγραμματισμό και προετοιμασία της επόμενης μέρας, όσο και για την περιποίηση των συνεργατών τους, τα ζωντανά ( άλογα, αγελάδες, γαϊδουράκια, βόδια, βουβάλια κ.λ.π.), όσο για τη μάνα, ΝΑΙ, τη Μάνα ηρωίδα, τη μάνα αυτήν δεν την φτάνουν ούτε και οι νύκτες, γιατί είχε να ετοιμάσει το φαγητό της οικογένειας, να ζυμώσει και να φουρνίσει το ψωμί, να πλένει, στο πλυντήριο των  χεριών της και να σιδερώσει , σε καθημερινή βάση, τα βουτηγμένα στη βρωμιά ρούχα της καθημερινότητας και της Κυριακής, χωρίς να παραλείψει το άρμεγμα των αγελάδων και την περιποίηση του γουρουνιού, τις κοτούλες της και κυρίως να μεγαλώσει τα 3 και 5 παιδάκια της (όχι το ένα με τη.. νταντά) και τόσα άλλα που είχε να κάνει σε καθημερινή βάση…...      
Η περιγραφή μας, φίλες και φίλοι νέοι, δεν αποτελεί τον συνολικό κανόνα της πόλης μας  και γενικότερα της Εορδαίας και όχι μόνο, δεδομένου ότι, ένα πολύ μικρό τμήμα ασκούσε άλλες βιοποριστικές εργασίες λιγότερο κουραστικές.
Αυτή ήταν η μάνα της προ βιομηχανοποίησης της  περιοχής μας και φυσικά όχι μόνο!!!!!
Σε ότι αφορά τους, νέους και ιδιαίτερα τα παιδιά που σπούδαζαν, με την ευρύτερη έννοια της λέξης “σπουδάζω”, είχαν ευνοϊκότερο συμμετοχικό ωράριο εργασίας στο οικογενειακό γίγνεσθαι  από τους γονείς τους  και κύρια, από την πλευρά της μητέρας.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι καλοί μας φίλοι του Ανατολικού το έτος 1955, σε αναμνηστική φωτογραφία:
Ιωσηφίδης Τάκης, Ιωσηφίδης Παράσχος, Ιωσηφίδης Κώστας, Παπαδόπουλος Παναγιώτης- έφεδρος  Ανθυποσμηναγός ιπτάμενος χειριστής της πολεμικής αεροπορίας μας, που όμως, πολύ νωρίς μετοίκησε στην αιωνιότητα και Ιωσηφίδης Υπάτης.

Φώτο Νο 4.Τρεις Παππούδες της πρώτης γενιάς των ξεριζωμένων του Πόντου στο χωριό Αρδασσα.



















Μια παρέα Παππούδων του Πόντου, με το νεαρό συμπολίτη τους Γιώργο  Αντωνιάδη, έχει πάντα το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρων μια και ο Γιώργος έχει το πάθος της συλλογής στοιχείων και υλικού της πατρογονικής γης.
Έτσι, η βόλτα αυτή δεν έχει τα στοιχεία της φώτο μας Νο 3, αλλά, η καταγραφή και γνώση των ηθών και εθίμων των προγόνων του Πόντου από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους και οι γέροντες της παρέας του είναι ότι καλλίτερο γ΄ αυτόν.
Θα πρέπει να αναφέρουμε, πως, έχει συγκεντρώσει ένα αξιόλογό αρχείο από φωτογραφίες και διάφορα αντικείμενα που έκαναν χρήση οι πρόγονοί του στις αξέχαστες πατρίδες.
Είναι μια βόλτα αλλιώτικη από τις άλλες!!!
Στη φώτο μας από αριστερά: Ταργουντζίδης Ανδρόνικος, ο τελευταίος των προσφύγων (ανδρών του χωριού) της πρώτης γενιάς της Αρδασσας που απεβίωσε στις 7-3-2009 σε ηλικία 105 ετών, Γεωργιάδης Νικόλας, από την Κερασούντα, ο καλός μας φίλος, Γιώργος Αντωνιάδης, απόγονος πρόσφυγα Ποντίου και ο Ρωμανίδης Γιωρίκας (Γιώργος) από την Κερασούντα Πόντου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1254 / 26 Ιανουαρίου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 4 / 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου