Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 5 / 2 Φεβρουαρίου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
 
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής. 
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1. Ο πρωθυπουργός, Καραμανλής Κωνσταντίνος, στην Πτολεμαϊδα το 1958. 

Η  Βιομηχανική πορεία της περιοχής μας άρχισε από το 1956 και ήταν φυσικό να την επισκέπτονταν τακτικά, Κυβερνητικά στελέχη, για να ενημερωθούν για την πορεία  πρόοδο των εργασιών, ή, ακόμη για την τέλεση των εγκαινίων λειτουργίας κάποιας μονάδος από την πληθώρα των έργων των δύο συγκροτημάτων (λιγνιτωρυχεία-ΑΗΣ).
Στο πλαίσιο αυτό, το 1958 έφτασε στην Πτολεμαϊδα ο Πρωθυπουργός, Κων/νος Καραμανλής και πριν μεταβεί στην περιοχή των έργων, σταμάτησε για λίγο την πόλη μας και με τον συντοπίτη μας Βουλευτή και Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βύζα Βασίλη, κατευθύνθηκαν στο πολιτικό του γραφείο (γωνία Διαδόχου Παύλου-Τσαλδάρη) για ένα καφεδάκι και μια μικρή ενημέρωσή.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής και δίπλα του ο, Γιάννης Παληός, πάνω από το άγνωστό μας κεφαλάκι και λίγο ψηλά, το κεφαλάκι (μόλις διακρίνεται) του γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου και λόγιου, Βίττη Φώτη, ο Γιώργος Λαζαρίδης, με το μικρό του γιο, να συνομιλεί με τον τοπικό Βουλευτή, Βασίλη Βύζα, ανάμεσά τους, ο συμπολίτης μας αστυνομικός, Χρήστος Παλαιοκώστας και ο Πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου, Θόδωρος Βαβούρας.

 Φώτο Νο 2. Ομάδα τελειόφοιτων του 8τατάξιου Γυμνασίου, στη Ρόδο, Απρίλιο 1957



























Μαθήτριες και μαθητές, της Η΄ τάξης του 8τατάξιου  Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, στην εκπαιδευτική τους  εκδρομή στο νησί των Ιπποτών, στην πανέμορφη και μαγευτική μας Ρόδο.
Είναι γεγονός, πως, η Ρόδος, συγκεντρώνει το 80% (περίπου)  θα λέγαμε, των επταήμερων μαθητικών εκδρομών της  χώρας μας, με οποιοδήποτε, τίτλο ή όνομα, αιτιολογούνταν η πραγματοποίησή τους και αυτό, βέβαια, όχι γιατί θα στερούνταν οι νέοι μας, της φυσικής της ομορφιάς, των αξιοθέατων Ιστορικών της μνημείων, αλλά, γιατί όχι και της νυκτερινής της …διασκέδασης σε παιδιά των 17-18 ετών και .. όχι μόνο;;;
Ήταν τόσο πολλά τα αξιόλογα που έπρεπε να δουν και να θαυμάσουν, οι καλοί μας φίλοι της παρέας και ο χρόνος παραμονής τους τόσο…λίγος,  που, αναγκάστηκαν να ξεκόψουν από το.. κοπάδι, δια της μεθόδου, του γνωστού τους σκασιαρχείου και εφαρμόζοντας την αρχαία ρήση, “ Αμ΄ έπος, αμ΄ έργον”, ρίχτηκαν αμέσως στο έργο, με την αγορά έξι ομοιόμορφων λευκών και μοντέρνων καπέλων, για να προφυλαχτούν από τον.. καύσωνα του Απρίλη, νοίκιασαν έξι ποδήλατα, μήπως και δεν .. προλάβουν να δουν τους επτά  Φοίνικες, και πήραν το δρόμο προς τη Ραδινή για να τους συναντήσουν ….. Τώρα, αν τους συνάντησαν ή ΟΧΙ,  δεν μάθαμε, είναι όμως, βέβαιο, ότι το δρόμο της επιστροφής, έστω και καθυστερημένα ( λόγο βλάβης του ποδηλάτου –φούιτ = τρύπημα- του Βασιλάκη), τον βρήκαν και επέτρεψαν σώοι και   …αβλαβείς, προς τέρψιν των αγωνιούντων καθηγητών και συμμαθητών τους!!  Η συνέχεια στο .. σχολείο.
Στη φώτο μας, από αριστερά, η ζωηρή φιλική  παρέα, με τα ποδήλατά της, λίγο πριν ξεκινήσουν για το…αντάμωμά τους με τους φοίνικες: Ο Χατζηεφραιμίδης Κώστας (Ντίνος), ο  Κούσης Κώστας, Κυδώνας Δημήτρης (Τακούλιας), ο Καζαντζής-Κεφαλίδης Πτολεμαίος, ο Μαυρικάκης Παρμενίων (Ιων) και  ο Πουλασουχίδης Βασίλης. Δυστυχώς, οι Νο 3,4 και 6, μετοίκησαν στην αιωνιότητα..   Ας είναι λαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει και η μνήμη του ΑΙΩΝΙΑ.

Φώτο Νο 3. Τρεις καλοί φίλοι και βασικά στελέχη του ΑΡΗ Πτολεμαϊδος το 1966.


























  Τρία ποδοσφαιρικά βλαστάρια με σημαντική προσφορά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Άρη  Πτολεμαϊδος και όχι μόνο.
Στη φώτο μας, από αριστερά: 
•    Μιχάλης Μανώλας. Γέννημα του Καρυοχωρίου και κάτοικος της Πτολεμαϊδος.
Το ποδοσφαιρικό του ντεμπούτο άρχισε από την ομάδα του χωριού του, αλλά, πολύ γρήγορα τα λαγωνίκα του Άρη τον εντόπισαν και με τις ευλογίες της διοίκησής του μεταγράφηκε στον ΑΡΗ. Ταλαντούχος παίκτης και ικανός για όλες τις θέσεις (άμυνα-επίθεση).
Η αρχική του θέση, στον Άρη, ήταν αυτή του Χαφ και συνήθως κάλυπτε την όποια απουσία ή αδυναμία παικτών της άμυνας ή επίθεσης. Παίκτης μεγάλης αντοχής και πείσμων στην διεκδίκηση της μπάλας, όπου σαματάς (ποδοσφαιρικός στην αντίπαλη εστία , ο Μιχάλης έδινε το παρόν του, με κεφάλι και πόδια, για την επιτυχία του τέρματος. Πολύ καλός στην διεκδίκηση της κεφαλιάς, ‘όχι όμως, στην κατεύθυνσή της. προσεκτικός πασαδώρος, 
•    Στέλιος Πουλασουχίδης. Γέννημα και θρέμμα της κάτω Πτολεμαϊδος.
Το ποδοσφαιρικό του ντεμπούτο άρχισε από τις αλάνες του παλιοπάζαρου, με την ομάδα της γειτονιάς και διάφορες άλλες ομάδες, επώνυμες ή ανώνυμες μικρής εμβέλειας, όμως, τα επιθετικά του ποδοσφαιρικά του χαρίσματα έγιναν γρήγορά γνωστά που δεν άφηναν περιθώριο στους αρμόδιους του ΑΡΗ για να τον εντάξουν στα βασικά του στελέχη.
Ο Στελάκης με το ιδιαίτερο επιθετικό του στυλ (στυλάκι) συνετέλεσε τα μέγιστα στην παραγωγή των γκολ , τόσο, ως αριστερό εξτρέμ (χρησιμοποιούσε και τα δυο του πόδια), όσο και ως, σέντερ φορ, που χρησιμοποιείτο . Ταχύς, με ωραία τρίπλα και δυνατό σουτ,, μπαλαδώρος ακρίβειας, το στιλ του τον βοηθούσε στη διεκδίκηση της κεφαλιάς, κάτι, δηλαδή. που το είχε ανάγκη η ομάδα του ΑΡΗ.
Όπως έλεγαν οι παλιοί, αλλά επιβεβαιώνει και η δική μας μικρή εμπειρία, ο ΣΤΕΛΆΚΗΣ, ήταν πιστή, μα πιστή αντιγραφή σε όλα του αείμνηστου θείου του, Γιώργου Πουλασουχίδη, παίκτη του προπολεμικού ΑΡΗ Πτολεμαϊδος.
•    Αλέκος Καραμανίδης. Γέννημα του Αργους Ορεστικού Καστοριάς και κάτοικος Πτολεμαϊδας-Ανατολικού..
Ο Αλέκος ήταν ποδοσφαιριστής της, ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ, ΄Αργους Ορεστικού και συνεπώς η γνωριμία του προέκυψε από τους αγώνες πρωταθλήματος Δυτικής Μακεδονίας ή και φιλικούς μεταξύ. Ομάδων μας και ως εκ τούτου το ποδοσφαιρικό του ποίον, περίπου, ήταν
γνωστό στους αρμόδιους του Άρη, οι οποίοι και το εκτίμησαν με συνέπεια να προκύψει η μεταγραφή του το 1964 (αν θυμόμαστε καλά)..
Πρόκειται να έναν επιθετικό με έξυπνη ,πονηρή και άριστη ποδοσφαιρική κατάρτιση. Ιδιαίτερα ξεχωρίσει το φοβερό και ευθύβολο σουτ του, η , σχεδόν, επιτόπια τρίπλα του και η ακρίβεια των μεταβιβάσεων της μπάλας στους συμπαίκτες του, κάτι που του το επιτρέπει η σωματική του διάπλαση και η ταχύτητα λήψης απόφασης των ενεργειών του, τώρα το πώς κατάφερνε, ο μικρόσωμος Αλέκος να κερδίζει κεφαλιές από υψηλούς παίκτες, μόνο ο όμοιός του, Γρηγοριάδης Κώστας (Μαρόπουλος) μπορεί να μας το περιγράψει. 
Η προσφορά του στο ποδόσφαιρό μας ήταν σημαντική, σε σημείο που, ο ΑΡΗΣ, έφτασε στα πρόθυρα της Α΄Εθνικής, χωρίς να καταφέρει να τα ανοίξει υπαιτιότητας άλλων παραγόντων και προφανώς και δίκαια…..    

  Φώτο Νο 4. Το σποτάκι μας.  ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΝΑΟΥΜ .












ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ, στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1256 / 2 Φεβρουαρίου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη. 
Νο 5 / 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου