Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 30 Ιουλίου 2011.


ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1. Ανομοιόμορφη(σε ηλικία και μόνο) γειτονική παρέα, σε αναμνηστική φώτο, στο χωριό Αρδασσα το 1952.





















Πολύ φιλική θα πρέπει να ήταν η εικονιζόμενη παρέα, αφού, η σύνθεσή της συμπεριλαμβάνει το τρίπτυχο της ζωής, που αρχίζει από το, τετράπους, το δύπους και καταλήγει με το …τρίπους, που σημαίνει, βρέφος – νέος -ηλικιωμένος.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, γονατιστοί: Κουσίδης Γιάννης, ΑΦεντουλίδης Παναγιώτης και Κουσίδης Νίκος.
Σειρά 2η, όρθιοι: Αφεντουλίδου Μήτσα, Κωνσταντινίδου Όλγα, Ηλιάδου Ζωή, με το ανιψάκι της, Ανθίδη Κυριάκο στην αγκαλιά της και η Γιαγιά, Ηλιάδου Σόνια

Φώτο Νο 2. Φιλική-γειτονική παρέα, των Κομνηνών, στο πανηγύρι του χωριού το 1950.














Οι καλοί μας φίλοι, από τα Κομνηνά, η , αν θέλετε, από τα, Ούτσανα, επισκέφτηκαν το εορτάζων εξωκλήσι της, Αγίας Τριάδος, του χωριού τους και αφού άναψαν το κεράκι τους και παρακολούθησαν , σαν καλοί Χριστιανοί , Τη Θεία λειτουργία της Μεγάλης Γιορτής της Χριστιανικής μας Πίστης, δεν παρέλειψαν και την αναμνηστική τους φωτογραφία , από τον καλλιτέχνη φωτογράφο του χωριού τους, Μήτσο.
Στη Φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, καθιστές. Σαριόγλου Αλεξάνδρα, Τσακιρίδου Ελισάβετ (Λίζα), με τη μικρή Νούλα , Τερζίδου Ελένη και η Παπαδοπούλου Χρυσάνα με τη μικρή ανιψιά της, Αννούλα.
Σειρά 2η, όρθιοι. Τερζίδης Γιάννης, Αθανασιάδου Παρθένα , Παπαδοπούλου Νίτσα, Παπαδόπουλος Γιώργος (Κονδύλης) Τερζίδου Παρασκευή, Παπαδοπούλου Δέσποινα,(Ποινή) και Νίκος Αθανασιάδης.

Φώτο Νο 3। Τέσσερις νεαροί οπλίτες των ΤΕΑ το 1954.
















Χώρος, συγκέντρωσης εκπαίδευσης των νεαρών οπλιτών των ΤΕΑ, αλλά και χώρος αναμνηστικών φωτογραφιών, το καταπράσινο και λουλουδιασμένο, παλιό μας πάρκο।
Στη φώτο μας, από αριστερά , οι καλοί μας φίλοι ασκούνται, από… μικροί, στη χρήση του όπλου, για καλό και για κακό, ποιος ξέρει, ίσως χρειαστεί να …υπερασπιστούν το ¨όνομα “ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑ” και την Ιστορία , παλιά και νέα, της πόλης μας!!!
Τσουχνικάς Γιάννης, Κούσης Βασίλης, Ρωσίδης Ξενοφών και Παπαδόπουλος Αναστάσιος (Τάσος)
Στο φόντο της φώτο μας, διακρίνουμε, το σημερινό πεζόδρομο, Βασιλίσσης Σοφίας και τα κτίρια, αριστερά, το Φαρμακείο του Τρύφωνα Παγκούτσου και το υποδηματοποιείο του Μανδαλαρίδη(τσαγκάρικο) και δεξιά, τα γραφεία των ΤΕΑ επάνω, και κάτω το γραφείο του Συνεταιρισμού, “ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ” , της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πτολεμαΐδας,
το κουρείο του Παναγιώτη (Γιώτη) Ναθαναηλίδη και το γραφείο της ΑΒΕΟΚ (Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ορυκτών Καυσίμων), που εκμεταλλεύονταν την εξόρυξη και διάθεση (πώληση) του υπόγειου λιγνίτη.
Σημείωση. Επί του πιεστηρίου, όπως γράφουν και τα μεγάλα Διεθνή πρακτορεία, για να μεταδώσουν τα τελευταία σημαντικά γεγονότα , ενώ, η εφημερίδα, ήδη τυπώνεται στο πιεστήριο. Έτσι και εμείς, συμπληρώνουμε το ρεπορτάζ μας με την πληροφορία, ότι, οι καλοί μας φίλοι, μόλις παρέλαβαν, για πρώτη φορά, τον οπλισμό τους, θέλησαν να αποθανατίσουν την μεγάλη τιμητική στιγμή με μια αθάνατη …φωτογραφία!!!

Φώτο Νο 4. Ομάδα στελεχών του νεοϊδρυθέντος Προσκοπισμού στην είσοδο της Δημαρχίας το 1946.














Όπως αναφέραμε και άλλοτε, ο Προσκοπισμός επανιδρύθηκε στην Πτολεμαϊδα το 1945, από το Γιάννη Παληό, το Λευτέρη Μπερεκετίδη, το Στέφανο Χατζόπουλο και άλλους συμπολίτες
μας।
Στη φώτο μας, από αριστερά, μια ομάδα από τα πρώτα ηγετικά στελέχη που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και διάδοση της Προσκοπικής ιδέας και των αρχών του.
Σειρά 1η , όρθιοι: Σακελλάρης Ιπποκράτης, Μελανοφρύδης Κίμων και Κυδώνας Ζήνων.
Σειρά 2η , καθιστοί: Τσαμαντάνης Ηλ. Γιώργος και Ζελελίδης Παύλος.
Ο χώρος δεξιά της φώτο μας, είναι ακριβώς αυτός που κατέχει σήμερα η Αγροτική Τράπεζα.
Συμπαραστάτες, στα πρώτα βήματά του επανιδρυθέντος Προσκοπισμού, στάθηκαν, ο Δήμος με την παραχώρηση ενός γραφείου στο Δημοτικό κατάστημα, καθώς και η παραχώρηση των αιθουσών διδασκαλίας, από τους αρμόδιους, του Γυμνασίου και του 1ου Δημοτικού σχολείου (πέτρινο), για τις αρχικές συγκεντρώσεις Προσκόπων και Λυκόπουλων.

Φώτο Νο 5.Από τη χοροεσπερίδα του Συλλόγου αποφοίτων Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, το 1955 (;)
















Η Χοροεσπερίδα πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του κέντρου, “ ΑΣΤΕΡΙΑ“ και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τόσο από συμμετοχή, κυρίως, νέων, όσο και από πλευράς κεφιού που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Στη φώτο μας, ο Γραμματέας του Συλλόγου και βασικό ιδρυτικό μέλος, Στέργιος Βαβούρας και η άγνωστή μας νεράιδα, στη διάθεση των λαχείων για το σκοπό του νεοϊδρυθέντος συλλόγου στο τραπέζι γνωστής φιλικής παρέας και υποστηρικτών του συλλόγου, από αριστερά, Τάκης Πολίτας, Βασίλης Αδαμίδης, Αριστείδης Λευκόπουλος και Γιαννόπουλος Χαράλαμπος (;).

Σημειώσεις- Συμπληρώσεις-Διορθώσεις, σύνταξης.
Στο προηγούμενο δημοσίευμά μας (20-7-2011) και στη φώτο Νο 4, τον
Τσαχουρίδη Σταύρο τον αναφέραμε ως Στέλιο. Ζητάμε συγνώμη από τον καλό μας φίλο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1281 / 27 Ιουλίου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 30 / 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου