Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Φωτοεπισημάνσεις Νο 3. 2 Ιουνίου 2010.

Φ Ω Τ Ο Ε Π Ι Σ Η Μ Α Ν Σ Ε Ι Σ
Μία φωτογραφία = 1000 λέξεις
Από το Γιώργο Ι. Καζαντζή.

.Οι ευεργέτες του Έθνους και της πόλης μας στο περιθώριο της επικαιρότητας!!!
 Φώτο Νο 1


Ο μεγάλος ευεργέτης, της πόλης, της Επαρχίας Εορδαίας και γενικότερα της Δυτικής
Μακεδονίας, με την τεράστια προσφορά του για την κατασκευή του, “ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ”, Νοσοκομείου, που αποτελεί το κόσμημα της υγείας του λαού της περιοχής μας και όχι μόνο.
Δεν θα επαναλάβουμε το σπάσιμο της μύτης του, από την προτομή του, ούτε, το βάψιμό της με πλαστικό χρώμα, κάθε παραμονή Ενικής επετείου και δεν θα αναφερθούμε στις αλχημείες που γράφουν,  πάνω στην προτομή του, οι ελάχιστοι μηδενιστές, που απολαμβάνουν των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, όταν και όσες φορές την χρειάζονται, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την κάλυψη της. από τα αντίσκηνα (μπροστά και από πίσω) που έστησαν οι καλοί μας φίλοι του συλλόγου μοτοσικλετιστών στην κεντρική μας πλατεία στην εκδήλωσή τους της περασμένης εβδομάδος. Δεν διαφωνούμε με την εκδήλωση, αντίθετα τους συγχαίρουμε και τους επαινούμε γιατί κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν στην πόλη μας ένα σημαντικό αριθμό φίλων της μοτοσικλέτας με τις, όποιου μεγέθους, ευεργετικές συνέπειες για την πόλη μας. Θα μπορούσε, όμως να τα στήσουν σε διπλανό χώρο, με την ίδια και καλλίτερη προσφορά τους, για να φανούν έτσι και τα λίγα, έστω, αξιοθέατά της.
Δε θα ρίξου μομφή σε σας, η ευθύνη ανήκει στη Δημοτική αρχή που σας υπέδειξε το χώρο, ή αδιαφόρησε για το συμβάν, ή δεν το παρατήρησε καθόλου, όπως έκανε και στην περίπτωση της
φώτο μας Νο 2, όμως, ο απλός κοσμάκης το αντελήφθη και το σχολίασε δεόντως.
 Θα διαφωνήσουμε ριζικά με την εφευρεθείσα μέθοδό σας, του βαψίματος του μαρμάρου με πλαστικό, για πολλούς λόγους και ιδιαίτερα γιατί από τα πολλά βαψίματα αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου σε σημείο που δεν αναγνωρίζετε, όπως ο  Υψηλάντης.

Φώτο Νο 2
Στο βάθος η προτομή του Εθνικού Ευεργέτη, Αλέξανδρου Υψηλάντη.


















Την ίδια συμπεριφορά επέδειξε, η Δημοτική μας αρχή και για προτομή του Εθνικού ευεργέτη, του πρωτεργάτη της φιλικής εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη, που αντί να αντικαταστήσει, το κακόγουστο παρτέρι με τη λακκούβα, με λίγα λουλουδάκια ή με  απλή πρασιά, αποφάσισε να στήσει , στην πρόσοψή του το μηχάνημα κοπής εισιτηρίων της αστικής συγκοινωνίας. Ευτυχώς, οι φωτοεπισημάνσεις μας το σχολίασαν και την επομένη, οι καλοί μας και ευαίσθητοι φίλοι, της διοίκησης  των αστικών το αφαίρεσαν, κατά τα ¾ του και πιστεύουμε, πως, εντός της εβδομάδος θα το ολοκληρώσουν.

Χαιρόμαστε γιατί η υπόδειξή μας, να στραφεί η προτομή του προς βορρά, όπου ο χώρος τελετών, πραγματοποιήθηκε και περιμένουμε να ολοκληρωθεί με την αναγραφή του ονόματος στη βάση της πρόσοψής του, αλλά και το διπλανό παρτεράκι να .. ευωδιάσει.

Φώτο Νο 3.
Ενα από τα έξι, καταστήματα-διαμερίσματα του ευεργέτη, Γεωργίου
Κεχαγιά, επί του πεζόδρομου, Παύλου Μελά, στο κέντρο της πόλης. 







Το εικονιζόμενο κτίσμα, επί του πεζόδρομου Π. Μελά (δίπλα στα GOODYS) είναι ένα (1) από τα δώδεκα (12)  μαγαζιά-οικήματα που, ο αείμνηστος συμπολίτης μας -έμπορος- , Γεώργιος Κεχαγιάς, παραχώρησε στην πόλη μας, με μια απλή διαθήκη, με τέσσερις όρους:
1. Με τα έσοδά του, να ενισχύονται μαθητές φτωχών οικογενειών που τα παιδιά τους έχουν τάση στα γράμματα.
2. Τα τελείται ένα από μνημόσυνο. Κάθε χρόνο, στη μνήμη αυτού και της συζύγου του Αικατερίνης
3. Να μη μπορούν να πουληθούν.
       Την δε επιτροπή του ιδρύματος να αποτελούν:
•     Ο εκάστοτε Δήμαρχος της Πτολεμαϊδος.
•     Ο εκάστοτε Γυμνασιάρχης του Δημόσιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος και
•     Ο Πρόεδρος του εκάστοτε εμπορικού συλλόγου Πτολεμαϊδος.
Είναι γεγονός, πως, η επιτροπή τηρούσε, έστω και με κάποιες παρεκκλίσεις, τους όρους της διαθήκης και διατηρούσε τα κτίρια σε μια αρκετά καλή, θα λέγαμε κατάσταση.
Όμως, εδώ και 4-5 χρόνια, όχι μόνο έπαψε να τηρεί τους όρους της διαθήκης, σε ότι αφορά την ενίσχυση των φτωχών μαθητών, αλλά έπαψε να τελεί και τα ετήσια μνημόσυνα των ευεργετών.
Πέρα όμως από αυτά, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τη συντήρησή τους και άρχισαν είδη να καταρρέουν.
Καμία συνεδρίαση και κανένα ενδιαφέρον των αρμοδίων υπευθύνων, έστω και για τον τύπο.
Με δυο λόγια, τα πάντα έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της αδιαφορίας και της φθοράς.
 Περιμένουμε κάποιον ουσιαστικό απολογισμό, τόσο, για την τάξη και τα διαδιδόμενα, όσο και γι’ αυτούς που έχουν την “καλή πρόθεση” να τους μιμηθούν, αν πράγματι λειτουργούν ιδανικά …

Φώτο Νο 4.

Η αείμνηστη οικογένεια, Βούλγαρη, δαπάνησε, πάνω από 200.000.000 δραχμές, για να κάνει αυτό το σχολείο. Αν μπορούσε να λειτουργήσει ή όχι σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών είναι μια άλλη υπόθεση, όμως, πιστεύουμε, πως, είναι υποχρέωση της επιτροπής και ιδιαίτερα του Δήμου, να τοποθετήσει μια περικαλλή τιμητική πινακίδα, όχι μόνο στο κτίριο αυτό , αλλά και σε όλες τις δωρεές, του τύπου αυτού, γιατί είναι βέβαιον, πως, η Δημοτική αρχή θα τους ξεχάσει, ενώ, ένα μεγάλο μέρος από τους διαβατές που θα διαβάσουν την πινακίδα θα τους θυμούνται

Διασταύρωση δρόμων Καυκάσου-Κοροξένης και τμήμά της Πόντου.
Φώτο Νο 5.


Πολλού συμπολίτες μας  των παραπάνω δρόμων μας παραπονέθηκαν γιατί, ενώ, οι εργασίες των πεζοδρομίων και της τοποθέτησης νέων φωτιστικών ολοκληρώθηκαν  εδώ και τρία χρόνια, δεν τέθηκαν ακόμα σε λειτουργία;  Τις πταιει, όπως θα έλεγαν και οι παλιοί μας βουλευτές. Ο εργολάβος; Από δείχνει η φώτο μας, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, εκτός αν έχει λαμβάνειν, από το Δήμο μας, αρκετά χρήματα και ως εκ τούτου αδυνατεί να πληρώσει τη ΔΕΗ με συνέπεια, η τελευταία, να μη προβαίνει στην σύνδεση και ένα τρίτο στοιχείο, που είναι πιθανό, αλλά, ανέντιμο, είναι ο προεκλογικός εντυπωσιασμός, δια της προγενέστερης στέρησης του αγαθού, κάτι που το καταλαβαίνει ο κόσμος και δεν επηρεάζεται από τέτοια τερτίπια.
Όμως, ότι και να συμβαίνει, θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος, οι δρόμοι να φωταγωγηθούν το συντομότερο, γιατί στο σκοτάδι παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι.και ιδιαίτερα στην εποχή μας,
.
Το Πνευματικό μας Κέντρο στην άνω Πτολεμαϊδα 19-5-2010.
Φώτο Νο 6.


Όλη η εξωτερική εμφάνιση του πνευματικού μας κέντρου παρουσιάζει όψη ενός εγκαταλελειμμένου γίγαντα που είναι έτοιμος να  καταρρεύσει.
Το μάτι της καθημερινότητας, κ. Δήμαρχε, είναι ο καλλίτερος κριτής και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα κρίνει και θα αποδώσει, “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα Του Θεού τω Θεώ”.

Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες:
ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ στο φύλλο 3638, 22 Μαΐου 2010, σελίδα 12, ημέρα Σάββατο.

Νο 3 /2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου