Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 32 / 11 Αυγούστου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1. “Και όταν η Πατρίς τους καλέσει, το καθήκον θα πράξουν αυτοί”.

 1960 και το κλητήριο θέσπισμα ελήφθη, από τους 13 συμπολίτες μας, που έτρεξαν, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων  Κέρκυρας, για να φωνάξουν με υπερηφάνεια το πρώτο βροντερό “ ΠΑΡΟΝ ”, στο προσκλητήριο της Πατρίδας, επιβεβαιώνοντας έτσι, πως, εάν και εφόσον χρειαστεί, το καθήκον θα πράξουν αυτοί.
Στη φώτο μας, οι νεαροί συμπολίτες μας, λίγο πριν περάσουν την είσοδο του στρατοπέδου εκπαίδευσης, σε αναμνηστική φωτογραφία.
Σειρά 1η , καθιστοί, από αριστερά: Ο γνωστός μας-άγνωστος Χ; . ο Δάγκας Αλέξανδρος,  ο Νικολαϊδης Ηλίας, ο Παπαδόπουλος Κώστας και ο  Καλαϊτζόπουλος Γιάννης.
Σειρά 2η, όρθιοι, από αριστερά: Ο Ιωακειμίδης Βασίλης, ο Χαλβατζής Θεόδωρος (Δώρης) που μετοίκησε στη Φιλανδία, ο γνωστός μας άγνωστος Χ; , ο Καρακασίδης Χαρίλαος (Χάρης), ο Κυψίδης Σπύρος, που μετοίκησε εις ΗΠΑ, αλλά, μας επισκέπτεται κάθε χρόνο, ο γνωστός μας-άγνωστος Χ; , ο Παπαδόπουλος Κώστας και ο Παντελίδης Κώστας.

Φώτο Νο 2. Ο γάμος του Ιορδάνη Κασαμπαλίδη , το 1933 στο Εμπόριο Εορδαίας.

Στον Ιερό Ναό, Άγιος Μηνάς, του Εμπορίου, τελέσθηκε, από τον Αιδεσιμότατο του Ναού, Παπα-Δημήτρη Σολάκη, συμπαριστάμενου και του Παπα-Βαγγέλη, από το Φούφα, το Μυστήριο του Γάμου, του συμπολίτη μας, Ιορδάνη Κασαμπαλίδη, με τη γλυκύτατη νέα, Παπαδιάκου Αναστασία, από το Εμπόριο.
Στην αναμνηστική φώτο μας, στην είσοδο του Ναού, διακρίνουμε, αριστερά: Τον Ιερέα, Παπα-Δημήτρη Σολάκη, τους νεόνυμφους, Ιορδάνη και Αναστασία, που πλαισιώνουν, από αριστερά, η αδελφή της νύφης, Ευαγγελία Παπαδιάκου και από δεξιά τους, την Παρασκευή Γκέσσα με το σύζυγό της, Ιωάννη Γκέσσα-Δικηγόρο Καϊλαρίων, τη μητέρα της νύφης, Παπαδιάκου Αικατερίνη,  το μικρό αδελφό της νύφης, Κλεομένη Παπαδιάκο, το δάσκαλο, Βύζα Κώστα,  τον Παπα-Βαγγέλη, από το Φούφα, τους αδελφούς Λίττα, τους αδελφούς Παπαγεωργίου, Κώστα και Γιώργο, τον Παπαζιάκα και πολλούς συγγενείς και φίλους των νεόνυμφων, από τα Καϊλάρια (Πτολεμαϊδα) και το Εμπόριο.

Φώτο Νο 3.  Οι αρχές της πόλης, σε αναμνηστική φωτογραφία, με τα πυροβόλα του παλιού πάρκου 1947.

Πτολεμαϊδα 4-12-1947 και οι αρχές της πόλης μας δεν ξεχνούν να τιμήσουν την εορτάζουσα, προστάτιδα του πυροβολικού μας, Αγία Βαρβάρα, με την επίσκεψή τους στη μονάδα των δύο πυροβόλων, που ήταν εγκατεστημένα στο παλιό μας και .. μοναδικό, θα λέγαμε, πάρκο της εποχής.
Ίσως, πολλοί  να διερωτηθούν. Τι γυρεύουν τα  πυροβόλα στο πάρκο της πόλης;
Πρέπει να υπενθυμίσουμε τους παλιούς και κυρίως, να το μάθουν οι νέοι, για να αποφεύγουν παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις, για τη χώρα, για τους ίδιους και το λαό μας.
Η Κομμουνιστική ανταρσία του 1946 άρχισε να παίρνει  δυσάρεστες και επικίνδυνες εξελίξεις για τη χώρα μας και η πολιτεία  ήταν υποχρεωμένη να πάρει όλα εκείνα τά μέτρα αντίστασης και καταστολής της ανταρσίας.
 Έτσι, για την προστασία της πόλης και γενικότερα της  περιοχής μας,  τα δύο πυροβόλα τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης, για λόγους, προφανώς, γενικότερης στρατιωτικής τακτικής.
Στη φώτο μας, στο κέντρο με το μπαστούνι, ο Δήμαρχος, Δαρδαμανέλης Γεώργιος και δίπλα του από, αριστερά και δεξιά,  
ο Μιχόπουλος Παναγιώτης, ο υπεύθυνος αξιωματικός της μονάδας Πυροβολικού, ο Μάρης Παναγιώτης- Διευθυντής Δημοσίου Ταμείου- με το μικρό γιο του, Ηλία, ο Κανδύλης Πολυχρόνης, ο Κοτζαμπάσης Ηλίας,  ο Δικηγόρος Γκέσσας Ιωάννης,  ο Γεωγοσόπουλος Αθανάσιος- Ειρηνοδίκης- με το γιο του, Γιώργο,  ο Πολίτας Τάκης, ο Λίττας και δυο-τρις μη αναγνωρίσιμοι.

Φώτο Νο 4.  Μαθητές της Δ΄ τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, σχολικής περιόδου 1945-1946.

 Ένας τρόπος, φίλες και φίλοι, για να πλησιάσεις και να καλωσορίσεις ένα καθηγητή σου, που για πρώτη φορά έρχεται στο σχολείο σου και μάλιστα όταν αυτός είναι μαθηματικός, με πολύ σεβασμό και ευγένεια τον προτείνεις για μια αναμνηστική φωτογραφία, που δείχνει τη χαρά σου, για την παρουσία του, τη γνωριμία σου, ίσως και τη μαθητική σου ποιότητά.
 Την τακτική αυτή  χρησιμοποίησαν και οι καλοί μας φίλοι, της Δ΄ τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου μας, στην υποδοχή του νέου τους  καθηγητή μαθηματικών, Περάκη Αλέξανδρου, με πολύ ευγένεια και σεβασμό τον πρότειναν για μια αναμνηστική φώτο, που τη δέχθηκε με τα ίδια αισθήματα, γιατί και αυτός θυμήθηκε τα δικά του μαθητικά χρόνια και ένοιωσε ιδιαίτερη χαρά γιατί προέρχονταν από μαθητές μικρής τάξης,  χωρίς υστεροβουλίες και … επεκτάσεις.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Βαγγέλης Μάρης, ο γνωστός μας άγνωστος Χ;, ο Γιάννης Βούρτης, ο καθηγητής, Περάκης Αλέξανδρος-μαθηματικός από τα Χανιά Κρήτης-, ο Χρήστος Παγκούτσος, ο Θεοδόσης Δάλλας, ο γνωστός μας-άγνωστος Χ;  και καθιστός μπροστά, ο Περικλής Δημητρίου Τσίρος.

 Φώτο Νο 5. Το σποτάκι μας, Τσιτσόπουλος Λ. Κωνσταντίνος.















ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1231 / 11-08-2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 32 / 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου