Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 35 / 1η Σεπτεμβρίου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com
.

Φώτο Νο 1. Από τη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαϊδος το 1963.
















Όπως, γράψαμε και το προηγούμενο δημοσίευμά μας, ο εμπορικός σύλλογος, την αναφερόμενη εποχή, βρίσκονταν σε πλήρη δραστηριότητα, δεδομένου ότι,  έπρεπε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την επελθούσα μεταβολή της απότομης αλλαγής της δομής του ιστού της πόλης, με την μετατροπή της, από καθαρά γεωργοκτηνοτροφική σε βιομηχανική.
Ο όγκος των νέων προβλημάτων της πόλης και η ευθύνη επιτυχούς αντιμετώπισής τους, τους υποχρέωνε σε τακτικές συνελεύσεις, η, αν θέλετε, συγκεντρώσεις προγραμματισμού και δράσης.
 Έτσι, οι καλοί και προοδευτικοί μας έμποροι, συγκεντρώθηκαν και το 1963, για  να εξετάσουν, αν η πορεία των επιλογών της δράσης τους καλύπτει τις ανάγκες της νέας εποχής, για την πόλη και την περιοχή μας και  να αποφασίσουν ανάλογα, για το μέλλον.
Όπως ήταν φυσικό, η όλη απολογιστική συζήτηση περιστράφηκε, στη δραστηριότητα της Διοίκησης και των μελών του συλλόγου για την αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης και κατά πόσο η πορεία της ήταν επιτυχής.
Το σώμα, με παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενέκρινε τα πεπραγμένα της Διοίκησης και συνέστησε την παρέμβαση του συλλόγου, προς την ανύπαρκτη Δημοτική αρχή, για έργα της αρμοδιότητάς της.
Κατά τη γενόμενη ψηφοφορία, Πρόεδρος εκλέχτηκε ο, Βαβούρας Θόδωρος. 
Η συνέλευση-συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές-για την εποχή, νέο ζυθεστιατόριο των αδελφών Πράππα, με την ονομασία “ΟΛΥΜΠΙΟΝ”, που βρίσκονταν στη συμβολή των δρόμων, 25ης Μαρτίου και Ιωάννη Χρηστίδη και δίπλα από το γνωστό ζαχαροπλαστείο των, ΑΥΛΟΓΙΑΡΗ-ΚΕΡΑΜΑΡΗ  -που διακρίνεται αριστερά-.
Στη φώτο μας, από αριστερά , διακρίνουμε:
Σειρά 1η, καθιστοί:  Καλαϊτζόπουλος Κώστας, Ζαζόπουλος Λάζαρος, Γκίνος Κώστας, Παπαδόπουλος Γιώργος του Ηλία, Γενναίος Βλαστός του Έρωτα και της Αγάπης, Σαλονικίδης Διονύσης και Τσαπαρής Γρηγόρης,
Σειρά 2η, όρθιοι:  Ο  Κούσης Αντώνης, Δεληδήμος Βασίλης, Ιωαννίδης,  Κουντουράς Βασίλης, Σαββουλίδης Κώστας, Χατζηαποστόλου Κώστας, Λευκόπουλος Αριστείδης, Κουδούνας Αλέκος, Κουλίτσας Πολυχρόνης, Βίττης Φώτης, Βαβούρας Θόδωρος, Εμμανουηλίδης Άγγελος, Κόνιαλης Λάκης, Σακαρίδης Στράτος, Ακριτίδης Σπύρος, Εφραιμίδης Δημοσθένης (ο Μακαρεστος Παπα-Δήμος), Δεληγιώργης Αλέκος, ο γνωστός μας-άγνωστος Χ; , Παληός Τάκης, Καλατσιανάς, Μπάμπας Γιώργος, Μπάμπας Νίκος, Πράππας Γιώργος και προφανώς ο υιός Πράππα, Βίττης Γιώργος και ο  Μπαρμπαμαυρίδης.

Φώτο Νο 2. Από την  1η κατασκήνωση των Προσκόπων στην Πτολεμαϊδα, στις 15-8-1946.

Όπως είχαμε ξαναγράψει,, ο Προσκοπισμός ιδρύθηκε στην Πτολεμαϊδα το 1922. Με τη δικτατορία του Μεταξά διαλύθηκε και ξαναϊδρύθηκε το 1945.
Η πρώτη κατασκήνωσή του πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του Γυμνασίου, για λόγους ασφαλείας λόγο της εσωτερικής εμπόλεμης κατάστασης.
Στη φώτο μας, από αριστερά, η ηγεσία του, πάλαι ποτέ, δυναμικού Προσκοπισμού, μπροστά στη σκηνή του αρχηγείου.
Σειρά 1η, καθιστοί: Κυδώνας Θεόδωρος, Μπάμπας Πέτρος, ο γράφων, Καζαντζής Γιώργος, Συμεωνίδης Δημήτρης (Τάκης), Καρυπίδης Δαμιανός (Δαμίκος) και Χατζηγιαννίδης Γιώργος.
Στο μέσον, γονυπετής, ο Παναγιώτης Βελονίδης, - Αρχηγός Λυκόπουλων (Ακέλας κατά την Προσκοπική ορολογία), αγκαλιάζει τους δυο μικρούς συνεργάτες του.
Σειρά 2η, Ορθιοι: Ζελελίδης Παύλος-υπαρχηγός-, Χ; , οι αρχηγοί, Τσαμαντάνης Γιώργος και Κυδώνας Ζήνων, ο Τοπικός Έφορος Προσκόπων, Βλαδενόπουλος Βασίλης-δάσκαλος και οι αρχηγοί, Τσακιρίδης Νίκος, Παπάνας Ηλίας και Μελανοφρύδης Κίμων.  

 Φώτο Νο 3. Μαθητικό συνονθύλευμα τάξεων του Γυμνασίου, σε αναμνηστική Φωτογραφία το 1953. 

 Φίλοι-συμμαθητές πρώην και νυν, στο ίδιο κουβάρι της μαθητικής ανάμνησης, στο προαύλιο του Σχολείου το 1953.
Στη φώτο μας, από αριστερά:: Ο Τσαχουρίδης Στάθης, ο Μεντεκίδης Γιάννης, ο Δήμτσας Γιώργος, ο Μπάμπας Πέτρος, ο Χατζηπαναγιωτίδης Μάριος, ο Σπυρίδης Θόδωρος, ο Χρυσανθίδης Σάββας και ο Ματκάρης Τηλέμαχος,


Φώτο Νο 4. Ο νεότερο ΑΡΗΣ συνεχίζει την παράδοση του γλεντιού της ομάδας.

Ο Νεότερος ΆΡΗΣ Πτολεμαΐδας, σε επινίκιο γλέντι

 Όπως γράψαμε και άλλοτε, μπορεί οι παλιοί παίκτες του Άρη να μη είδαν ούτε και τρύπια δεκάρα, αλλά,  τα γλεντάκια ήταν στην ημερήσια διάταξη και μάλιστα ακολουθούσαν τις νίκες της ομάδας τους και αυτές ήταν αρκετές για την εποχή τους.
Την ίδια τακτική, σε ότι αφορά τα γλέντια, η Διοίκηση, εφάρμοσε και στο νεότερο ΆΡΗ, όμως, η γενικότερη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, συνετέλεσε στα κλειστά γυμναστήρια, αποδυτήρια, κερκίδες, αγωνιστικούς χώρους με.. χαλιά, αντί με χαλίκια, στρωμένους, με … στρόγγυλες μπάλες χωρίς μπαλώματα και επικίνδυνα κορδόνια, με ξενοδοχεία και εστιατόρια που διαθέτουν και.. χωνευτικά υγρά, είχαν σαν αποτέλεσμα, τρώγοντας έρχεται η όρεξη, οι νεότεροι να δουν και κανένα πενηντάρικο στρόγγυλο και  μερικοί ειδήμονες και.. χιλιαρικάκια.
Όπως καταλαβαίνετε, φίλες και φίλοι, δεν αναφερόμαστε στη σημερινή εποχή, όπου, τα πεντοχίλιαρα έγιναν πετσετάκια, αλλά, στην εποχή των εικονιζόμενων στη φώτο μας, όπου, δειλά, δειλά άρχισε να διαμορφώνεται μια νέα και επικίνδυνη κατάσταση με εκατομμύρια και δισεκατομμύρια να φεύγουν ανεξέλεγκτα στο βωμό του όποιου θεάματος παρουσιάζει η στρόγγυλη η στρόγγυλη.. ΘΕΆ με τα δυσάρεστα παρατράγουδα της πολλές  φορές.
Δεν είμαστε κατά του ποδοσφαίρου, που και εμείς το αγαπήσαμε και το υπηρετήσαμε σε όλες του τις μορφές ( ως Διαιτητές και Διοίκησή του), ούτε κατά των άλλων παρόμοιων αθλημάτων-θεαμάτων, αλλά κατά του ασυλλόγιστου μέτρου…..
Στη φώτο μας, ο νεότερος Άρης συνεχίζει την απλή, λιτή και ευχάριστη διασκέδαση, που είχε την ευχέρεια και όχι πάντα, να  του προσφέρει η Διοίκηση του συλλόγου. 
Διακρίνουμε, από αριστερά, τους ποδοσφαιριστές: Καραμανίδη Αλέκο, Πουλασουχίδη Στέλιο, Φολτόπουλο Φώτη, Μανώλα Μιχάλη, Γεωργιάδη Παύλο (Λάκη), Κακανά Ανέστη, Θεοδωρίδη Νίκο (Μπονίνα- που πρόσφατα αποχαιρετίσαμε από τη ζωή μας), δίπλα του η σύζυγός του και η μη αναγνωρισθείσα κυρία Χ;.

  ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ, στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1234 / 1 Σεπτεμβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 35 / 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου