Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, Νο 33 / 18 Αυγούστου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1. Μαθήτριες και μαθητές της Α+Β τάξης, του 1ου δημοτικού σχολείου, σε γυμναστικές επιδείξεις το 1951.

Ναι, φίλες και φίλοι, το 1951, τα μικρά παιδιά, της 1ης και 2ης τάξης του πέτρινου(1ου) Δημοτικού σχολείου, πραγματοποίησαν τις γυμναστικές τους επιδείξεις στο γήπεδο της πόλης και μάλιστα με κάθε επισημότητα.
Δε θα βαθμολογήσουμε, την ακρίβεια των κινήσεών τους, ούτε το μέγεθος δυσκολίας των ασκήσεών τους, αλλά, μόνο τη θέλησή τους, τη θέληση των γονιών τους σε μια πολύ δύσκολη οικονομική εποχή, το τονίζουμε, δύσκολη και κυρίως, στη ΘΕΛΗΣΗ και ΔΙΑΘΕΣΗ, των ολίγων, αλλά, φιλότιμων δασκάλων τους και όχι γυμναστών, που η λέξη, “ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ”, τους ήταν άγνωστη, όμως, με αρκετή προετοιμασία, διάλεγαν διάφορα παιχνιδάκια και τραγουδάκια που περιείχαν ανάλογες κινήσεις των μελών του εύκαμπτου παιδικού τους σωματάκι..
Και όλα αυτά, φιλές και φίλοι μας, τη μοναδική Κυριακάτικη μέρα ανάπαυσής τους, χωρίς να ζητάνε τη μεταφορά της ανάπαυσής τους σε άλλη μέρα της εξαήμερης εργασιακής τους εβδομάδας και δεν ήταν βέβαια η μοναδική μέρα των γυμναστικών επιδείξεων, αλλά και ο Κυριακάτικος Εκκλησιασμός και πολλές φορές διάφορες εκδρομές και εκδηλώσεις.
Πρέπει να επισημάνουμε, πως και στη σημερινή μας εποχή, υπάρχουν δάσκαλοι, έστω και ολίγοι, με τις ίδιες διαθέσεις και προθέσεις, αλλά…!!!
Ο καλός μας φίλος, Γιώργος Πέκος, που συμμετείχε στην εκδήλωση της τάξης του , μας την περιγράφει λιτά.
“ Το 1951, οι γυμναστικές επιδείξεις του Α΄ Δημοτικού Σχολείου, έγιναν στο Δημοτικό Γυμναστήριο της πόλης, όπου, η Α΄ και Β΄ τάξη, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα, “τα κουνελάκια” , από  όπου και η προ 60 ετών φώτο μας..
Στη φώτο μας και πίσω από τους μαθητές, διακρίνουμε την τετράδα των δασκάλων, από αριστερά: Αγνή Κοζάτη-Τσικρίκη, Στέφανο Χατζόπουλο και Μουσικοδιδάσκαλο, Χαρίκλεια Λιβεριάδου-Χατζηστεφάνου και Ευθαλία Βλιαγκόφτη-Τσατσαγιάννη.
 Ακολουθούν  οι μαθήτριες και μαθητές- όσες και όσους ο αδηφάγος χρόνος μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε-: Μαριάνθη Τόττη, Φρίντα Ποτσίδου, Σμαρούλα Σταυρίδου, Χ; Ξανθοπούλου, Σούλα Σαλονικίδου, Λέλα Τάσιου, Γιώτης Χατζηπαναγιωτίδης, Φιλοποίμην Βίττης, Πετράκης (Πέτρος) Γεωργίου, Αποστολάκης  Χατζόπουλος, Γιωργάκης Πέκος, Γιωργάκης Νιανιούρης, Χρηστάκης Σταγάκης, και στο κάτω άκρο, δεξιά, ο Κωστάκης Αργυρόπουλος”..-.
 Παρακαλούμε, τις καλές μας φίλες και καλούς μας φίλους, που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ή γνωστές και γνωστούς τους, να μας δώσουν το όνομα- πατρώνυμό τους, για τη συμπλήρωση του αρχείου μας. στο τηλέφωνο, 2463024884 η κιν. 69397033008..

 Φώτο Νο 2. Οι μαθητικές κατασκηνώσεις Κρυόβρυσης σε πλήρη λειτουργία το 1958.


 Οι πρώτες οργανωμένες κατασκηνώσεις στην περιοχή μας, είναι αυτές της Κρυόβρυσης και λειτούργησαν, για αρκετά χρόνια  από την στοιχειώδη Δημοτική εκπαίδευση (Δημοτικό), με ικανοποιητικό ρυθμό για τους μικρούς μαθητές των Δημοτικών σχολείων της περιοχής μας.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, φοιτητές και απόφοιτοι Γυμνασίου πλαισίωναν το όλο προσωπικό και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του.
Οι εικονιζόμενοι στη φώτο μας ανήκουν στο προσωπικό της λειτουργίας του 1958.
Στη φώτο μας, από αριστερά, καθιστές: Πεϊνούδη Φλώρα, Λιάπση Δέσποινα,  Βαρβαρούση Χρυσάνθη, Γιαννουλοπούλου Τούλα, Παπαγεωργίου Καίτη, Φαλιαρίδου Παρασκευή, οι δύο μικροί κατασκηνωτές και η Κεφαλίδου Μυροφόρα (Μύρο).
Σειρά όρθιων, από αριστερά: Βουνοτρυπίδης Σωκράτης, Καζαντζής Τάσος, Φαλιαρίδης Γιάννης, Συμεωνίδης Νίκος, Τσάρας Γιώργος, Συμεωνίδης Ευθύμης και Καλανταρίδης Στέλιος.

Φώτο Νο 3. Συνάντηση φίλων, στον στο ψηλό Αηλιά Βλάστης, την 20η Ιουλίου 1958.


 Μπορεί οι ανάγκες της ζωής, φίλες και φίλοι, να αποτελούν την γενεσιουργή αιτία να χωρίζουν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως, οι καλές και ειλικρινές σχέσεις και προπάντων οι νεανικές και μαθητικές παρέες ανακαλύπτουν πάντοτε κάποιο ισχυρό αντίδοτο έλξης- θέλετε, τη νοσταλγία των ανθρώπων τους, του όμορφου χωριού τους, το πανηγύρι τους, τα  “ανέμελα” μαθητικά τους χρόνια με όλες τις συνέπειές τους (καλές-κακές),- που, η δράση του τους επαναφέρει, έστω και για λίγο κοντά τους.
Έτσι, οι καλοί μας φίλοι, της Βλατσιώτικης φιλικής παρέας, με αφορμή το γνωστό τους πανέμορφο χωριό και το πανηγύρι τ ΄ Αηλιά, στη μαγευτική και δροσόλουστη τοποθεσία του Προφήτη Ηλία Βλάστης, έδωσαν το ραντεβού τους, όπου και συναντήθηκαν , όπως λέει και ο μεγάλος, Γούναρης, “φορτωμένοι με χιλιάδες αναμνήσεις”!!!
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, όρθιοι:: Κιρκένης Νικόλας, Γκόγκας Χαράλαμπος (Λάμπρος) και Τσιουμάκης Ηλίας.
Σειρά 2η: Δρούτσας Κώστας (κατόπιν, Ευρωβουλευτής) και Βαρβαρούσης Νικόλας.

Φώτο Νο 4. Λεζάντα της μεταφορικής ισχύος του χωριού. Ανατολικό, το 1957.


Με το πέρας της εμπόλεμης κατάστασης της χώρας μας, τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, άρχισαν να αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό για την εποχή εκείνη, με συνέπεια, τόσο, το επιβατικό κοινό να διευκολύνεται στις απαραίτητες μετακινήσεις του, όσο και το εμπόριο, για τις μεταφορές των εμπορευμάτων του, γρήγορα και με ασφάλεια.
Το γεγονός αυτό, δεν άφησε αδιάφορο και το γνωστό για την εργατικότητά του, παλιό οδηγό, Υπάτη Μωυσιάδη, από το Ανατολικό, 
που έκανε και αυτός τη δική του προμήθεια, έστω και μεταχειρισμένο, άλλωστε, αυτή ήταν και η επιλογή των περισσότερων, λόγο του υπερβολικού κόστος του.
Στη φώτο μας, ο ιδιοκτήτης Υπάτης, αφού  δέχθηκε τις ευχές των φίλων του και όχι την οικονομική τους βοήθεια, τους πρότεινε για μια αναμνηστική φωτογραφία:
Σειρά πρώτη, πάνω, από αριστερά: Ο ιδιοκτήτης, Μωυσιάδης Υπάτιος, το όργανο της Χωροφυλακής, Φυσατίδης Μιχάλης και οι συγχωριανοί του, Ιωσηφίδης Παράσχος, Δεληγιωργάκος Δήμος.
Σειρά 2η, κάτω: Ο μικρός μαθητής, Δημητριάδης Στάθης, με την προσδοκία καμιάς μεταφοράς, τράκα, στο Γυμνάσιο Πτολεμαϊδος, o Παγκάκος Κώστας και οι δύο μικροί λαθρεπιβάτες που παρακολουθούν τα ... δρώμενα αφ΄ υψηλού.

Δημοσιεύτηκε στον Εορδαϊκό Παλμό, στο φύλλο 1232 / 18 Αυγούστου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη,



Νο 31 / 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου