Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεοι. Νο 39 / 29 Σεπτεμβρίου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1.Μαθητές του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος το 1954.















 Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, του 8οκτατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, στην δροσόλουστη περιοχή του 3ου νερόμυλου “ΠΙΛΙΤΣ” της περιοχής Προαστίου το 1954.
Η μαθητική παρέα της φώτο μας, αποτελείται, από μαθητές διάφορων τάξεων του Γυμνασίου, που επωφελούμενοι της παρουσίας του δαιμόνιου μικρού φωτογράφου, Γιώργου Τσαμαντάνη Μόγλης),- που τέτοιες πολυπληθείς παρουσίες νεαρών τις πληροφορούνταν από τους.. “πράκτορές” του και δεν τις έχανε-.
Στη φώτο μας, από δεξιά:
Σειρά 1η, καθιστοί:Ο Καπλανίδης Στράτος, ο καθηγητής φυσικής, Τσιτουρίδης Γιάννης, που περιεργάζεται ένα άκακο αρνάκι που ξέκοψε από το κοπάδι και όπως λέει, ο θυμόσοφος λαός μας, “το αρνί που ξεκόβει από το κοπάδι του το τρώει ο.. Λύκος”, δεν διευκρινίζεται αν είναι, δύπους ή τετράπους, ο Λύκος, δεν καταφέραμε να μάθουμε. Ο Σαββουλίδης Βασίλης, ο Ελευθεριάδης Βασίλης και ο Παπαδόπουλος Λευτέρης.
Σειρά 2η, όρθιοι: Ο Καλανταρίδης Λάκης, ο Βασιλειάδης Πέτρος, το κεφαλάκι, που διακρίνεται στο βάθος ανήκει στον, Κοτζαμπάση Δημήτρη,  ο Ταμπακάκος Βαγγέλης, ο γνωστός μας-άγνωστος Χ;, ο Μιχαηλίδης Δημήτρης και ο Μαυρουδής Κώστας,

Φώτο Νο 2. Προσκοπική-φιλική παρέα σε αναμνηστική φωτογραφία το 1948.






















Εν΄ όψη, της παρέλασης και των άλλων γιορταστικών εκδηλώσεων, για την επέτειο του Ιστορικού ΟΧΙ του 1940, οι  Πρόσκοποι και τα Λυκόπουλα προετοιμάζονται για την όσο το δυνατό
καλλίτερη εμφάνισή τους.
Στη φώτο μας, μια μικρή παρέα, από τους, Γρηγοριάδη Τάκη (Μπιζίμ), Θεοφυλάκτου Λάζαρο-χωρίς το μαντολίνο του-, τον Γιώργο Καζαντζή και το μικρό Λυκόπουλο μπροστά, βρήκαν τη λέσχη τους κλειστή και τον καλλιτέχνη και αδελφό πρόσκοπο, Γιώργο Γιαννόπουλο, με τη φωτογραφική του μηχανή σε εστίασή τους, υπέκυψαν στην πρόκληση για μια αναμνηστική φωτογραφία και μάλιστα με το.. αζημίωτό του.

 Φώτο Νο 3. Οι Παλαίμαχοι του ΑΡΗ Πτολεμαϊδος σε φιλικό αγώνα με τους αντίστοιχους της Καστοριάς το 1975 (;). 



 Ο αγώνας ήταν δυνατός, ταχύτατος με ωραίες τρίπλες και δυνατά σουτ  που, μόλις έφταναν στην εστία, σταματούσαν για να προλάβουν οι τερματοφύλακες να κάνουν το μπλουζόν τους. Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το ισόπαλο αποτέλεσμα  του 0-0 και οι 8 θλάσεις ινών που διαπίστωσε το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, (καίτοι δεν υπήρχε, ούτε σαν σκέψη) θεωρείται ικανοποιητικό και για τις δύο ομάδες!!!.
 Όχι, όχι, φίλες και φίλοι, δεν συνέβησαν τίποτε από αυτά, ήταν ένας ωραίος αγώνας με βετεράνους ποδοσφαιριστές κάποιας ηλικίας και ποιο ωραίος ο σκοπός διεξαγωγής του.
 Πρέπει να σημειώσουμε, φίλες και φίλοι, πως, το ποδόσφαιρο Πτολεμαϊδος-Φλώρινας και Καστοριάς, ανέκαθεν διατηρούσαν πολύ στενές φιλικές ποδοσφαιρικές σχέσεις και όχι μόνο, θα προσθέσουμε εμείς.
Έτσι, μεταξύ μας πραγματοποιήθηκαν αρκετοί φιλικοί αγώνες, του είδους αυτού, με σκοπό τη διάθεση των εσόδων τους και όχι μόνο, να τις διαθέτουμε σε οικογένειες συναδέλφων μας που έφυγαν από κοντά μας και από τη ζωή, σε μικρή ηλικία.
Η σημερινή μας φώτο, είναι από τον αγώνα με την Καστοριά και δεν είναι και ο μοναδικός.
Πρέπει α σημειώσουμε, πως οι μετακινούμενες ομάδες για το σκοπό αυτό, όχι μόνο δεν έπερναν έξοδα μετακίνησης, αλλά, ενίσχυαν και την προσπάθειά μας με κάποιο ποσό της δυνατότητάς τους. 
Αυτός ήταν ο δεσμός, μεταξύ των ομάδων και των ποδοσφαιριστών της εποχής που, ο παράγοντας, “ χρήμα”, δεν είχε τη σημερινή του αξία και το ενδιαφέρον που, όλα ζυγίζονται με αυτό και όχι με τη δόξα, το έπαθλο που λέγεται ΚΥΠΕΛΛΟ, τα απλά μετάλλια, την πόλη, το στεφάνι με τα λίγα λουλούδια και την τεράστια αίγλη τους, τη  ΝΙΚΗ του αγώνα (κάθε αγώνα) που είναι συνυφασμένη με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ψυχή.
 Στη φώτο μας, από αριστερά.:
Σειρά 1η, καθιστοί: Ο Σημαιοφορίδης Οδυσσέας (Μπέμπης), ο Γεωργιάδης Παύλος (Λάκης), ο Μπαλτιράνης Νίκος, ο Φολτόπουλος Φώτης, ο Κυδώνας Δημήτρης (Τακούλιας), ο Πουλασουχίδης Στέλιος και ο Κούσης Βαγγέλης (Σάσαρος).
Σειρά 2η, όρθιοι: Ο Ζεϊμπέκης Βασίλης, ο Κοβλακάς Χρήστος, ο Θεοδωρίδης Νίκος (Μπονίνας), ο Παπαδόπουλος Πυθαγόρας Πύθος), ο Κακανάς Ανέστης, ο Χαριτίδης , ο γράφων, Καζαντζής Γιώργος (Γάρατσας), ο Μανωλας Μιχάλης, ο Μαυρομάτης Κώστας και ο Τσιφτσάκης Βαγγέλης,  

Φώτο Νο 4. Φιλική νεανική παρέα στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος, το 1952.
















 Τα τέσσερα αυτά γειτονόπουλα, σαν καλοί Χριστιανοί, αφού άναψαν το κεράκι τους και παρακολούθησαν, με ευλάβεια, τη θεία λειτουργία, στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος (Αγίου Πνεύματος) της ενορίας τους και σε ανάμνηση της μεγάλης Γιορτής της Χριστιανικής μας  Ορθόδοξης Πίστης την αποθανάτισαν με μια φωτογραφία της μηχανής του, Καυπίδη Μάκη.
Στο φώτο μας, από αριστερά: Ο Τσουχνικάς Γιάννης, ο Καρυπίδης Θωμάς (Μάκης), ο Κοτζαμπάσης Πτολεμαίος και ο γνωστός μας μπαρμπέρης, Αγγελίδης Χρήστος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο, 1238 / 29 Σεπτεμβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 39 / 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου