Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 40 / 06-10-2010

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com

Φώτο No 1, Η Σχολή Κοπτικής-Ραπτικής της Ιωάννας Κουσουντίδου, στην Πτολεμαϊδα, το 1953.

















Επισημαίνουμε, για τις φίλες και φίλους αναγνώστες και όχι μόνο, πως, η Γιάννα Κουσουντίδου, όπως την αποκαλούσαν, κατάγονταν από το χωριό Ανατολικό και η απόφασή της, ένα μικρό κοριτσάκι από χωριό, να τολμήσει να κατέβει στην πόλη (Πτολεμαϊδα) και να σταθεί, αν θέλετε, ανταγωνιστικά απέναντι στις “ΜΕΤΡ” της κοπτικής- ραπτικής μόδας και τέχνης, στην Πτολεμαϊδα, ήταν κάτι το αφύσικο, κάτι, θα λέγαμε σήμερα, με τα μικρά μπακάλικα της γειτονιάς, της τότε εποχής, να τολμούν να ανταγωνιστούν με τα σημερινά , ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ, και κάτι  τέτοιο δε θα το τολμούσε κανείς-καμία και όμως, η μικρή μας Ιωάννα, έχοντας εμπιστοσύνη στις γνώσεις της, στην τόλμη και αυτοπεποίθησή της, γι αυτό που επιχειρούσε και τα κατάφερε μια χαρά, κάτι που μαρτυρεί η παρουσία, της φώτο μας, με τις μαθήτριές της. Έτσι, επαληθεύεται και η ρήση των προγόνων μας, “Ο τολμών Νικά ”.
Έτσι, το τολμηρό κορίτσι μας, εγκατέστησε το ραφείο της σε οικοδομή του  “Πανδοχείου”, Δημήτρη Σιόλιου, επί της 25ης Μαρτίου και κοντά στην  Εκκλησία της Αγίας Τριάδος.
Πρέπει  να σημειώσουμε, για το θυμηθούν οι παλιοί και να το μάθουν και οι  νέοι μας, πως, την εποχή εκείνη,  δεν υπήρχαν στην Πτολεμαϊδα, αλλά και σε ισοδύναμες, τουλάχιστον, άλλες  πόλεις, καταστήματα με έτοιμα ενδύματα, παρά μόνο πολλά , υπέροχα και πλούσια, σε ποιότητα και ποικιλία, καταστήματα υφασμάτων.
Στο μέσον, της φώτο μας, η Δασκάλα της κοπτικής-ραπτικής τέχνης, Γιάννα Κουσουντίδου, με τις μαθήτριές της το 1953.  
Σειρά 1η, καθιστές, από αριστερά: Μιμικάρη Κωνσταντίνα (Κωστούλα), από το Ανατολικό, Παπαδοπούλου Βικτορία, από Πτολεμαϊδα,, η δασκάλα κοπτικής- ραπτικής, Κουσουντίδου Ιωάννα (Γιαννούλα), Νικολαϊδου Ελένη και Κουσουντίδου Ευστρατία (Στρατία)-Λίττα, από το Ανατολικό.
Σειρά 2η, ημιόρθιες, από αριστερά: Ζαφειρίδου Ευγενία, από το Ανατολικό και Γιαννακόπουλου Γαριφαλιά, από το Ανατολικό.
Σειρά 3η;, Όρθιες από αριστερά: Τσαμαντάνη Αγνή, από Πτολεμαϊδα, Κασαμπαλή Αρετή, από Ανατολικό, Σαρρή Στέλλα, από Πτολεμαϊδα, Καζαντζή Ξένη, από Πτολεμαϊδα, Πατμάνογλου Μαρία (Μαρίκα), από Πτολεμαϊδα, Κουσουντίδου Βέρα, ξαδέρφι της δασκάλας, από το Ανατολικό, Ηλιαδέλη Ρίνα, από Κοζάνη και Ιτσκου Ελένη (Πιλίτς), από το Προάστιο.

Φώτο Νο 2. Το προσωπικό του εκσκαφέα Ε 2 στο ορυχείο του Νοτίου πεδίου το 1981.




















Το εικονιζόμενο εκσκαπτικό μηχάνημα, της γνωστής Γερμανικής  Βαριάς Βιομηχανίας, CROUPS, που αναφέρεται ως Ε 2, είναι το δεύτερο κατά σειρά από τα γιγαντιαία καδοφόρα εκσκαπτικά μηχανήματα, που προμηθεύτηκε και χρησιμοποιεί η ΛΙ.ΠΤΟΛ (Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαϊδος) σε όλα της τα ορυχεία στην περιοχή μας, και τα χειρίζονται με επιτυχία υψηλόβαθμα τεχνικά και κατευθυντικά στελέχη της ευρύτερης περιοχής μας.
 Το παραπάνω, αναφερόμενο μηχάνημα “ΓΙΓΑΣ. Ε2”, συναρμολογήθηκε σε χώρο του ορυχείου το 1981 και εργάζεται στη διάνοιξη του νέου ορυχείου, Νοτίου πεδίου Χαραυγής, η δε ωριαία απόδοσή του φτάνει τα 2000 Μ3 (κυβικά μέτρα), εκσκαφή και φόρτωση..
Στη φώτο μας, από αριστερά, το προσωπικό χειρισμού και κατευθυντηρίου του: Τσαουσίδης Κώστας-Α΄ χειριστής-, Πλιάκης Γιάννης -κατευθυντής-, Σιόλιος Κώστας-επόπτης έργου-, Πουλιαρέκος Νίκος- τεχνικός- και  Καλατζής Βασίλης –τεχνικός.
Για ενημέρωση των καλών μας φίλων, αναγνωστριών και αναγνωστών, προσθέτουμε, πως, το πρώτο εκσκαπτικό καδοφόρο μηχάνημα, της ίδιας εταιρείας, αλλά μικρότερης ισχύος, ήταν το, ELEMKE, που εργάστηκε σκληρά τα πρώτα χρόνια και αν θέλετε, με προσωπικό αδαή, που για πρώτη φορά έβλεπε μηχανήματα του είδους και του μεγέθους αυτού, το 1956  και τα πήγε περίφημα.
Σήμερα, αναπαύεται  στο “ΜΟΥΣΕΙΟ” μηχανημάτων της ΛΙΠΤΟΛ-ΔΕΗ και η παρουσία του συγκινεί, όλους εκείνους που είχαν τη χαρά και το κουράγιο να συνεργαστούν, για πολλά χρόνια, μαζί του.
 
Φώτο Νο 3. Μια συναδελφική παρέα, σε αναμνηστική φωτογραφία, στο παλιό πάρκο το 1955.


























Μια νεανική φιλική παρέα νέων εμπόρων, με Κυριακάτική περιβολή, κάνει το πρώτο της ντεμπούτο, με την ιδιότητα του εμπόρου, μια και ανέλαβαν επίσημα, από τους προκατόχους τους,  τα ηνία της .. συνέχισης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας , “η πρώτη εμφάνιση αποτελεί  κανόνα της επιτυχίας ή μη”, έστω και  προσωπικής εμφάνισης, προσθέτουμε εμείς!!
Έτσι, οι καλοί μας φίλοι, αφού έβαλαν ότι καλλίτερο και μοντέρνο λανσάρονταν την εποχή εκείνη, διάλεξαν το παλιό και μοναδικό πάρκο της πόλης μας, με φόντο το διώροφο κτίσμα του Σίμου  Μιχαηλίδη, για να αποθανατίσουν εαυτούς με μια αναμνηστική φωτογραφία.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Καρυπίδης Δαμιανός ( ο μοναδικός μη έμπορος), Σαλονικίδης Κώστας, Βαβούρας Στέργιος, ο ψηλότερος με το παγκάκι υπό πόδας,  Τελίδης Στέργιος και Τόμης Χρήστος.

Φώτο Νο 4. Δυο καλοί φίλοι και αδελφοί Πρόσκοποι σε αναμνηστική φωτογραφία στη Φλώρινα το 1949.

































Μια αποστολή των Προσκόπων Πτολεμαϊδος στα συνοριακά φυλάκια της περιοχής Φλώρινας στις 4-9-1949 και οι δυο καλοί  φίλοι, μαγεμένοι από το πανέμορφο  και καταπράσινο τοπίο, αισθάνθηκαν την ανάγκη να το αποθανατίσουν με μια ωραιότατη αναμνηστική φωτογραφία.
Να διευκρινίσουμε, πως, σκοπός της επίσκεψης των Προσκόπων, στα συνοριακά φυλάκια, ήταν η ψυχαγωγία και η διάθεση διάφορων ειδών πρώτης ανάγκης, στους αγωνιζόμενους φρουρούς των συνόρων μας, λόγο της Κομμουνιστικής ανταρσίας 1946-1949.
Στη φώτο μας, από αριστερά οι αδελφοί Πρόσκοποι: Αδαμόπουλος Ηρακλής και Νικολαϊδης Σπύρος (Πελοπίδας).

Σημειώσεις- Διορθώσεις-Συμπληρώσεις, σύνταξης.
•    Στο φύλλο 1233 / 25-8-2010 και στη φώτο  μας Νο 4, γράφουμε τον, Παπουλίδη Βαγγέλη, αντί του ορθού, Παναγιωτίδη Τηλέμαχου, από τον Περδίκα.
•    Στο φύλλο 1237 / 22-9-2010 και στη φώτο μας Νο 3, γράφουμε το, Γρηγοριάδη Αντώνη, αντί του ορθού, Τσικρίκη Θωμά (Μάκη).
•    Στο  φύλλο 1238 / 29-9-2010 και στη φώτο μας Νο  2, παραλείψαμε εμείς το ονοματεπώνυμο του μικρού μας Λυκοπουλάκι, που δεν είναι άλλος από το γνωστότατο μας, Μούρα Γιώργο.
             Ζητάμε συγνώμη από τον καλό μας φίλο, Μάκη Τσικρίκη  και τους οικείους των, Παναγιωτίδη Τηλέμαχου και Μούρα  Γεωργίου
             Γνωρίζουμε στις, φίλες και φίλους αναγνώστες μας, πως η σελίδα μας στο διαδίκτυο διορθώνεται πάραυτα με τη δική τους ενημέρωσή μας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλο 1239 / 6 Οκτωβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 40 / 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου