Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: Νο 43 / 27-10-2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1.Μαθητική παρέλαση την 28η Οκτωβρίου 1961.




















Με καμάρι και περηφάνια, η μαθητιώσα νεολαία μας, αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους γενναίους μαχητές της εποποιίας του Ιστορικού, ΟΧΙ, του 1940, με την εντυπωσιακή και καθ΄ όλα πειθαρχημένη παρουσία της, κατά την παρέλαση μνήμης της 28ης Οκτωβρίου 1961.
Ήταν μια από τις ποιο εντυπωσιακές παρελάσεις που είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσαμε, κάτι που συνάγεται και από την εμφάνιση του,  ΤΙΜ της σημαίας, της φώτο μας.
Στη φώτο μας, διακρίνουμε: Από την Η΄ τάξη (τελειόφοιτοι) του 8τατάξιου Γυμνασίου μας, το σημαιοφόρο, Βασίλη Μαυρόπουλο και τις συμπαραστάτισσες, Γκέρτση Σουλτάνα, από το κλασικό τμήμα και τη Λούσιου Ειρήνη, από το πρακτικό τμήμα, καθώς και την Πεϊτσίνη Γλυκερία, της ΣΤ΄ τάξης του κλασικού τμήματος.
Δυστυχώς, ο φωτογραφικός φακός της εποχής δεν κατάφερε να συλλάβει του επόμενους δύο παραστάτες, Ναι, παραστάτες, για την ισοψηφία, Θηλέων-Αρρένων.
Σημειώνουμε, πως, στο ΤΙΜ της σημαίας συμμετέχουν, τιμής ένεκεν, οι καλλίτεροι, μαθήτριες και μαθητές, των τριών τελευταίων τάξεων, ανεξάρτητα φύλου, με πρωτιά της τελευταίας τάξης.
 
Φώτο Νο 2. Ο νεότερος ΑΡΗΣ Πτολεμαϊδος της 10ετίας του 1969-1978.

















Οι διάδοχοι ,του πάλαι ποτέ, Θρυλικού Άρη, της 20ετίας του 1950-1969 , με τον προπονητή τους, Σαββίδη Αχιλλέα, σε αναμνηστική φωτογραφία.
Σε προσεχή δημοσιεύματά μας, θα αναφερθούμε στην ποιότητα και τη δράση της, σχεδόν, πλήρως  ανανεωμένης  ομάδας του Άρη.
Στη φώτο μας, από αριστερά, ημικαθήμενοι (και εις την Ποντιακή, κούκουβα), οι: Βουνοτρυπίδης Αβραάμ (Μάκης), Καπετάνιος Γιάννης, Μπάρμπας Βλαδίμηρος, Αναστασιάδης Σταύρος και ο Κακανάς Ανέστης.
Ορθιοι, οι: Σαββίδης Αχιλλέας, προπονητής, Χαριτίδης Γιώργος, Ταργουντζίδης Αρχιμήδης, Μολυβιανός  Τάκης, Γρηγοριάδης Αναστάσιος (Σούλης), Τσιφτσάκης Βαγγέλης και Τσαχουρίδης Δημήτρης.

Φώτο Νο 3. Διαδήλωση των μαθητών του Γυμνασίου για την Κύπρο μας το 1956.



















19 Φεβρουαρίου 1956 και οι μαθητές κατευθύνονται στο σχολείο τους για να παρακολουθήσουν τα προγραμματισμένα μαθήματά της ημέρας.
 Το κουδούνι σήμανε την έναρξη της σχολικής ημέρας με τη συγκέντρωση στην είσοδο του σχολείου και ακολούθησε η καθιερωμένη εναρκτήρια προσευχή και η είσοδος στις τάξεις. Όμως, τη στιγμή εκείνη, στην ψυχή των νεαρών μαθητών, το πατριωτικό τους συναίσθημα σήμανε το δικό του κουδούνισμα συναγερμού,  για το μαρτύριο της σκλαβωμένης Κύπρου μας.
Έτσι, σύσσωμοι, μαθητές και μαθήτριες, αντί για την είσοδό τους στις αίθουσες του ελεύθερου πνεύματος, πήραν τους δρόμους της πόλης μας για την ελευθερία της Ανθρώπινης ύπαρξης, της μαρτυρικής σκλαβωμένης μας Κύπρου.      
Η φώτο μας στην κεντρική πλατεία, αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι, του συνολικού όγκου των μαθητών, παρόμοιο της οποίας δεν γνώρισε η Πτολεμαϊδα.
 Στην πρώτη σειρά διακρίνουμε,το Γιώργο Πετρίδη σε έξαλλη κατάσταση, χωρίς  να διαφέρει και το σύνολο των αγανακτισμένων μαθητών που αισθάνεται την αδικία και τη βαρβαρότητα σε βάρος των αδελφών μας Κυπρίων.
   
 Φώτο Νο 4. Χειμωνιάτικες μαθητικές αναμνήσεις του 1956.















Ευκαιρίας δοθείσης, οι καλές μας μαθητριούλες, της 5ης τάξης του Γυμνασίου, τ΄ όρυξαν, χάριν παιδιάς, στο χιoνοπόλεμο, κάτι που το επιβάλει και η νεανική τους ζωντάνια, την ίδια όμως ζωντάνια είχε και ο καλός μας φωτογράφος, Γιώργος Γιαννόπουλος, που δεν άφηνε τέτοιου είδους ευκαιρίες να πάνε χαμένες και παραβρέθηκε στην κατάλληλη ώρα τους.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι μαθήτριες: Χατζοπούλου Δέσποινα, Δημητριάδου Λίτσα, Κιουρτσίδου Θοδώρα,  Κτενίδου Ευδοκία, Βαφειάδου Σούλα και η γνωστή –άγνωστη μας κοπελίτσα με το γλυκό ναζιάρικο χαμόγελο, που δέχεται, όπως προκύπτει από τη φώτο μας, τις χιονόμπαλες των συμμαθητριών της.
Η φώτο είναι στο προαύλιο του Γυμνασίου με φόντο τα σπίτια της Δυτικής πλευράς της πόλης μας, όπως τα γνώρισαν οι παλιοί .

              Σημειώσεις- συμπληρώσεις- Διορθώσεις, σύνταξης.
               Στο προηγούμενο  (20-1-2010) δημοσίευμά μας και στη φώτο μας Νο 3.:
•    Ο 5ος από αριστερά, που αναφέραμε σαν άγνωστο, είναι ο προϊστάμενος του ταχυδρομείου Εορδαίας και ονομάζεται, Αλευράς Χ;.
•    Η συγκίνησή μας, από τον πρόσφατο θάνατό του αείμνηστου  προέδρου μας,  Σπύρο Ακριτίδη, συνετέλεσε στην παράλειψη αναγραφής των στοιχείων του (6ος κατά σειρά).
Ζητάμε συγνώμη από τους οικείους του και τους καλούς μας  αναγνώστες.

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ. Στο φύλλο 1241 / 27 _10-2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 43 / 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου