Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 49 / 8 Δεκεμβρίου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1. Μια ομάδα προσφύγων του Γυαλί Τσιφλίκ στα Καϊλάρια το 1922.



























Μια φιλική παρέα προσφύγων της πρώτης γενιάς, από το Γυαλί Τσιφλίκ της Μικράς Ασίας, λίγο πριν πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς για τη μητέρα Πατρίδα.
Το κτένι έφτασε στον κόμπο, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες και ότι χειρότερο ακόμα υπάρχει, τέθηκαν σε εφαρμογή, από την Κυβέρνηση του Ατατούρκ, με απώτερο σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων από τις Πατρογονικές τους εστίες.
Έτσι, η καλή παρέα των συμπατριωτών μας, αφού έβαλαν τα καλά τους, έβγαλαν, προφανώς, την τελευταία τους φωτογραφία, εγκατέλειψαν την γη των προγόνων τους και όλα τα υπάρχοντά τους, ξεχύθηκαν στους δρόμους και όπου φύγει, φύγει, με την προσδοκία της σύντομης επιστροφής στα αλησμόνητα μέρη τους.
Για καλή τους τύχη, ύστερα από περιπέτειες στην μητέρα Πατρίδα, έσμιξαν στην Κοινότητα Καϊλαρίων, όπου, με το όνειρο της προσδοκίας για επιστροφή, τελείωσε και το νήμα της ζωής τους στην αιματοβαμμένη γωνιά της Μακεδονίας μας..
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, καθισμένοι, οι:  Χατζηαποστόλου Νικόλαος και Κουτρούδης Σταύρος.
Σειρά 2η, όρθιοι: Καλαϊτζόπουλος Ευγένιος,  Μουδανιώτης  Κωνσταντίνος, Τσιμπραηλίδης Χαράλαμπος και Σωτηργιαννίδης Ευριπίδης
  
Φώτο Νο 2, Απόφοιτοι του Γυμνασίου Πτολεμαΐδας στη Ρόδο το 1957.




















 Η τελευταία επταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή, των τελειόφοιτων του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, πραγματοποιήθηκε  στο νησί των Ιπποτών, στην πανέμορφη Ρόδο μας.
Στη φώτο μας, μαθήτριες και μαθητές με τους συνοδεύοντας τους καθηγητές, επισκέφτηκαν το ενυδρείο της Πόλης, χωρίς να παραλείψουν και την τελευταία τους αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδό του.
Στο τσούρμο αυτό της φώτο μας, καταφέραμε να αναγνωρίσουμε, με τη βοήθεια συμμαθητών εκδρομέων<
Από κάτω προς τα άνω: Κοτζαμπάση Δημήτρη, Σαββουλίδη Βασίλη, Γρηγοριάδη Αντώνη, Κυριάκου Χρήστο, Τσαχουρίδη Αλίκη, Δημητρακούδη Ειρήνη, Ναούμ Νίκο, Σαλονικίδου Αντιγόνη, Φωτιάδου Αγάπη, Χατζοπούλου Δέσποινα, Καπλανίδη Σταύρο, Κούση Θόδωρο, Καζαντζή-Κεφαλίδη Πτολεμαίο, τον Καθηγητή φυσικής, Τσιτουρίδη Ιωάννη, Πουλασουχίδη Βασίλη, Γαβριηλίδου Ρίτσα, Κιουρτσίδου Θοδώρα, Κτενίδου Ευδοκία, Κωστόπουλο Σάββα, Χατζηκακίδου Κική, Ιωάννη,  Ακριτίδη Κώστα, Μαυρουδή Κώστα, Τσανακτίδη Μιχάλη,  τη συμπολίτισσά μας καθηγήτρια-φιλόλογο- Αυγεροπούλου Άννα, Τσιρανίδη Αναστάσιο (Τάσο), Παγιαβλή Γιάννη, Βασιλειάδη Πέτρο, Μιχαηλίδης Γιώργος (τσανίνας;).

Φώτο Νο 3. Από τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου-ΕΑΚ- (κλειστό Γυμναστήριο) το 1979.

   

















Τον Αύγουστο του 1979 εγκαινιάστηκε και δόθηκε σε λειτουργία. το κλειστό αθλητικό Κέντρο Πτολεμαϊδος, από τον Υπουργό Αθλητισμού, Αχιλλέα Καραμανλή.
Στη φώτο μας, από αριστερά, ο Υπουργός αθλητισμού μειδιά, προφανώς, από το εγκώμιο που του πλέκει, ο μη εμφανιζόμενος στο φακό της φώτο μας, Δήμαρχός μας, Τόττης Πέτρος, η κ. Δημάρχου, Γιαννούλα Τόττη, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και γράφων, Καζαντζής Γιώργος, οι Βουλευτές, Αθανασιάδης Σταύρος και Παπακωνσταντίνου Μιχάλης, παράγων της Γραμματείας αθλητισμού, ο γνωστός μας λόγιος και γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, Βίττης Φώτης, ο οδοντίατρος και αθλητικός παράγων της πόλης μας, Λαζαρίδηε Γιώργος, ο εκδότης και Διευθυντής της εφημερίας Εορδαϊκή, Ακριτίδης Λάζαρος, ο Εκδότης-Διευθυντής της εφημερίδας, Χρόνος Κοζάνης και ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κοσταρέλας Νίκος και ο Αστυνομικός Διευθυντής της Εορδαίας,

Φώτο Νο 4. ΑΡΗΣ Πτολεμαϊδος – ΕΛΛΑΔΑ Φλώρινας, 4-0, το 1960.

















Για το πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας, συναντήθηκαν στην πόλη μας, στις 4-12-1960, οι ομάδες ΑΡΗΣ Πτολεμαϊδος και ΕΛΛΑΔΑ Φλώρινας.
Το βαθμολογικό ενδιαφέρον της συνάντησης, συγκέντρωσε, μέσα και έξω από το γήπεδο, τον μεγαλύτερο αριθμό των φιλάθλων, για την εποχή, τόσο, από οπαδούς του ΑΡΗ, όσο και από οπαδούς της ΕΛΛΑΔΑΣ  της γειτονικής μας Φλώρινας.
Ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι, η τοπική ομάδα επεκράτησε του αντιπάλου της με το ευρύ σκορ των 4-0 τερμάτων.
Ήταν ένα από τα ωραιότερα και παραγωγικότερα παιχνίδια του ΑΡΗ που όχι μόνο αμείφθηκε, από τα χειροκροτήματα των χιλιάδων φιλάθλων της Πτολεμαϊδος και όχι μόνο, αλλά και από τη Διοίκηση του ΑΡΗ, με ένα μεγάλο γλυκό, στο πιάτο, της αρεσκείας τους,
Στη φώτο μας, από αριστερά, η ομάδα του Άρεως, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.
Σειρά 1η, ημικαθήμενοι: Κυδώνας Δημήτρης (Τακούλιας), Κεφαλίδης Νίκος 9Κυρά ξένη), Θεοφανίδης Αιμίλιος, Γρηγοριάδης Κώστας (Μαρόπουλος)  και Μαυρικάκης Παρμενίων (Ιων).
Σειρά 2η, όρθιοι: Παπαδόπουλος Πυθαγόρας (Πύθος) , Μαυρομάτης Κώστας, Φραγκουλίδης Σταύρος (Φου –Σου), Γιουβανάκος Γιώργος, Ανδρονικίδης Γιωρίκας (ο Τζέντλεμαν) και  η μάλια (τερματοφύλακας) , Ζεϊμπέκης Βασίλης.
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1248 / 8 Δεκεμβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα 08-12-2010.

Νο 49 / 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου