Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 51 / 22 Δεκεμβρίου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1. Θεμελίωση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πτολεμαΐδος το 1983.



















27 Ιουνίου 1983, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης μας, “Του Αγίου Πνεύματος.”.
Τη Γιορτάσιμη αυτή μέρα, επέλεξε ο Επίσκοπος μας κ.κ. . Αυγουστίνος Καντιώτης, να θεμελιώσει το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Πτολεμαϊδος και περιχώρων. Ήταν ένα  όνειρο του και μια υπόσχεσή του προς το Ποίμνιο του, της περιοχής μας, όσο βαρύ και αν είναι το οικονομικό του κόστος. Με αξίωσε ο Θεός, είπε, ο Σεβάσμιος Ιεράρχης μας, “σήμερα θα θέσουμε το θεμέλιο λίθο ανέγερσής του και πολύ σύντομα θα το θέσουμε σε λειτουργία για  την εξυπηρέτηση όλων εκείνων των απόκληρων γερόντων συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη ”.
Το περικαλλές κτίριο, με όλες τις προβλεπόμενες ανέσεις για την ευχάριστη διαβίωση των.. απόκληρων γερόντων, ολοκληρώθηκε, όμως, ούτε ένας, μα ένας απόκληρος γέροντας θαμώνας, για να εγκαινιασθεί η λειτ0υοργία του!!.
Το φαινόμενο αιφνιδίασε τον Επίσκοπο μας, αλλά, η αγαλλίαση της ψυχής του ένοιωσε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για το γεγονός , πως, στην προσφυγική, κατά πλειοψηφία, περιοχή μας, οι νέοι δεν εγκαταλείπουν τους γονείς τους, όποια και αν είναι η οικονομική τους κατάσταση τους έχουν δίπλα τους, ως λαμπερό φάρο, για να φωτίζει τα βήματά τους.
 Πρέπει να συμπληρώσουμε, πως, η Εκκλησία μας, προσέφερε το κτίριο για την στέγαση της υπό μετεγκατάστασης της ΙΧ Μεραρχίας στην πόλη μας, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε για άλλους λόγους, αλλά και για χρήση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, ακόμα δε και όπου έχει ανάγκες η πόλης μας.
Στη φώτο μας, η τελετή της θεμελίωσης, από τον σεπτό Ιεράρχη μας, κ.κ. Αυγουστίνο, με τη συμπαράσταση επιτελών της Μητροπόλεως και Ιερέων της Περιοχής.
Διακρίνουμε, από αριστερά, τον Αρχιερατικό, Μάξιμο, τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολής μας, Θεόκλητο και σημερινό Επίσκοπο μας, τον Επίσκοπο μας κ.κ., ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ, το Δήμαρχο μας, Σπανίδη Ανέστη, το Διοικητή Αστυνομίας, τον Καπνόπουλο Παναγιώτη, τον τέως Δήμαρχο, Τόττη Πέτρο, τον τέως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, γράφοντα, Καζαντζή Γιώργο ,
το Δεληδημήτρη Δημήτρη (;) η γνωστό μας-άγνωστο Χ και την πλάτη του Αρχιερατικού μας, Νικηφόρου Μαναδή .   
       
Φώτο Νο 2. Η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Μέριμνας Πτολεμαϊδος το 1978.





















Η επί 32 χρόνια Πρόεδρος, του παραρτήματος Ελληνική Μέριμνα Πτολεμαϊδος, κυρία. Τσουκαλά Ραλλού, υπό το βάρος της τεράστιας προσφοράς της επί 32 δύσκολα χρόνια και κυρίως, υπό το βάρος του αδυσώπητου χρόνου που τη βάρυναν, υπέβαλε την παραίτησή της, από το αξίωμα της Προέδρου, με την υπόσχεσή της, πως, θα είναι δίπλα στην καινούργια Πρόεδρο και το παράτημα, όσο οι δυνάμεις της το επιτρέπουν.
Τα μέλη της Διοίκησης και του παραρτήματος, που πήραν το λόγο, στόλισαν, με τα πλέων εγκωμιαστικά σχόλια, την τεράστια προσφορά της, στην Πατρίδα  και την πάσχουσα Κοινωνία μας, τόσο, κατά την πολεμική περίοδο, όσο και κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
 Η επιτυχία μας αγκαλιάζει όλα τα μέλη του παραρτήματος μας, που είχαν την καλοσύνη και τη διάθεση, της εθελοντικής προσφοράς τους, για την Πατρίδα και τους συνανθρώπους μας που αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα επιβίωσης και όχι μόνο, στα  δύσκολα εκείνα χρόνια.
Πιστεύω ακράδαντα, πως και με τη νέα, Πρόεδρο σας, θα συνεχίσετε, με την ίδια διάθεση και ζήλο το θεάρεστο έργο που αρχίσαμε μαζί…
Ένα μεγάλο και σεμνό, από καρδιάς, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και μερικές σταγόνες δάκρυα επισφράγισαν το μεγαλείο της ψυχής, της Ραλλού Τσουκαλά.
Ύστερα, από τα σχετικά τελετουργικά, τα μέλη του παραρτήματος της Ελληνικής Μέριμνας, επέλεξαν ομόφωνα την κυρία Σιάντσου Άννα , ως νέα Πρόεδρο του παραρτήματος Πτολεμαϊδος.
Η νέα Πρόεδρος, Άννα Σιάντσου, παρέθεσε δεξίωση, στα μέλη της Διοίκησης, στο κέντρο Πλεξίδα.,
 Στη φώτο μας, από αριστερά : Σιάντσου Άννα -νέα Πρόεδρος-, Τακουλίδου-Πλεξίδα  Κατίνα, Τέλιου Όλγα, Ακριτίδου Εύα, Ραντιλάκη Ελένη, η απερχόμενη Πρόεδρος- Τσουκαλά Ραλλού-,  Πατσίκα Μαρίκα, Κανδύλη-Καλαϊτζή Ευαγγελία, Ντιβάνογλου Κούλα, Βαρβαρούση Ευαγγελία, Τασιώνη Νούλα, Νικολαϊδου Παναγιώτα. Τζατζοπούλου-Τσαβδαρίδου Σάρα, Σιβροπούλου Ευαγγελία (Λήδα)-Γεωργιάδου, Κυριάκου Στέλλα και Παπαγεωργίου K. Παναγιώτα.
 
 Φώτο Νο 3. Από τη συνάντηση των παλαιών Προσκόπων Πτολεμαϊδος το 1985.





















“Μια φορά Πρόσκοπος, Πάντα Πρόσκοπος” , λέει το προσκοπικό σλόγκαν και αυτό συνάγεται από την 1η συνάντηση των Προσκόπων του 1945. όπου, με το 1ο σάλπισμα της συνάντησης των, από μια μικρή ομάδα φίλων, συγκεντρώθηκαν περί τους 100.
Το διήμερο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ” την 7η και 8η Δεκεμβρίου 1985.
Τη συγκέντρωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι τοπικοί έφοροι από., τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά και συμπολίτες μας Πρόσκοποι της διασποράς φορτωμένοι με χιλιάδες ευχάριστες αναμνήσεις από την Προσκοπική τους ζωή.
Οι διηγήσεις για συμβάντα περιστατικά, τα  διασκεδαστικά και  πολλές φορές διδακτικά σκετς, τα τραγούδια και οι Προσκοπικές κραυγές που δονούσαν την αίθουσα, δεν ήταν τίποτε άλλο από το ψυχικό μεγαλείο της ανάμνησης και των διδακτικών αποτελεσμάτων της Προσκοπικής ΙΔΕΑΣ.
Στη φώτο μας, ένα μικρό τμήμα, από το φινάλε της συνάντησης με το πλούσιο γεύμα που παρέθεσε η επιτροπή της εκδήλωσης.
Διακρίνουμε τους: Δάλλα Μιλτιάδη, Μελανοφρύδη Κίμωνα, Θεοφυλάκτου Λάζαρο, Ασιανό Μιχάλη, Παγκούτσο Θανάση, τον γράφοντα, Καζαντζή Γιώργο και Ζεϊμπέκη Βασίλη .

Φώτο Νο 4. Το σποτάκι μας. Νικόλαος Λ. Παπαδέλης.

















Σημείωση σύνταξης.
Η αλλαγή σελίδας του προηγούμενου (15-12-2010) δημοσιεύματος μας, οφείλονταν στη χρωματική παρουσίαση του περιεχομένου των φώτο μας και μόνο ( τεχνική φύση).
Ζητάμε συγνώμη, φίλες και φίλοι αναγνώστες, για την ταλαιπωρία σας και κατανοούμε τα όποια προσωρινά.. σχόλιά σας μέχρι να βρείτε τη 20η σελίδα μας έγχρωμη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1250 / 22 Δεκεμβρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 51 / 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου