Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 12 / 23 Μαρτίου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Το σημερινό μας δημοσίευμα είναι αφιερωμένο στους Ηρωικού, Αγωνιστές –Απελευθερωτές, της εποποιίας του 1821.

 Φώτο Νο 1.Ο Γιορτασμός της Εθνικής Επετείου του 1821, στην Κωμόπολη Βλάστης το 1929.














 Στη Βλάστη του 1929, ο γιορτασμός της Εθνικής μας επετείου του 1821 συμπεριλάμβανε και θεατρική παράσταση, από τη ζωή και τη δράση των γενναίων, Αγωνιστών - Ελευθερωτών, από τους μικρούς μαθητές του σχολείου, που με πολύ αγάπη τους δίδαξαν οι υπέροχοι παιδαγωγοί διδάσκαλοί της εποχής τους. 
Στη φώτο μας, μαθήτριες και μαθητές με τους δασκάλους τους, στην Εθνική Σχολικής Γιορτή της 25ης Μαρτίου, το 1929:
Σειρά 1η, κάτω, από αριστερά, οι μαθήτριες: Ρίνα Τζήκα Φουρκιώτη, Ελένη Μάρκου Αναγνώστη, Θωμαή Νούμπας Μιγκιπή, Ελένη Αναγνώστου-Βουλγαρίδη, Αθηνά Αγγελίδη, Καλλιρρόη-Τσέτση και Μαργαρίτα Μπράχου-Μούρα.
Σειρά 2η, στο μέσον: Ο μικρός Τσολιάς, Γιάννης Τζιάττας, Τέγος Κούτσικος-επιστάτης του σχολείου και οι διδάσκαλοι, Θ. Νικολάου,  Ι. Τσέτσης, Νίκος Αθανασιάδης, Κώστας Βρανάκης και ο μετέπειτα γνωστός μας,  Ζήκος Τσίρος, Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Πέτρινο) Πτολεμαϊδος.
Σειρά 3η, στην κορυφή:  Τα δύο Τσολιαδάκια, Στέργιος Χαλκιάς και Γιώργος Κολοβέτσιος

   Φώτο Νο 2. Η Κοινότητα Ινελι(Ανατολικό) γιορτάζει την Επέτειο της Εθνικής μας Αναγέννησης του 1821.













  Κλήρος-τοπικοί άρχοντες, μαθήτριες και μαθητές του Ινελι(Ανατολικό) γιορτάζουν το 1935, τη Νικηφόρα-Απελευθερωτική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.
Στον Ιερό Ναό του χωριού, τελέσθηκε η πανηγυρική Δοξολογία, από τον Αιδεσιμότατο του Ναού, Παπά Γιάννη Καραμανλή, ενώ, τον  πανηγυρικό της ημέρας ξεφώνησε με επιτυχία, ο συμπολίτης δάσκαλος και Διευθυντής του σχολείου, Τασόπουλος Βαγγέλης, για  να κλείσει το 1ο μέρος, των εορταστικών εκδηλώσεων, με την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των γενναίων αγωνιστών του 1821 και την παρέλαση των μαθητών του σχολείου.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με ένα πατριωτικό θεατράκι της εποχής του 1821, που παρουσίασαν, με επιτυχία, οι μικροί μαθητές του σχολείου και επισφραγίστηκαν με την αναμνηστική, σημερινή μας φωτογραφία του 1935 .
Στην, μετά από 76 χρόνια, φωτογραφία μας, ο καλός φίλος, Κασαμπαλής Θανάσης, κατάφερε να πληροφορηθεί ελάχιστα ονόματα  της  φώτο μας, όπως: Τον αιδεσιμότατο, Παπά Γιάννη Καραμανλή, το Διευθυντή του σχολείου, Τασόπουλο Βαγγέλη, το δάσκαλο, Καρυπίδη Αντώνη, από τους Αγίους Αναργύρους-που έπεσε, το 1940, μαχόμενος, στον Ελληνό Ιταλικό πόλεμο, ως έφεδρος Αξιωματικός και τους, Δεληδήμο Γιώργο,  Κασαμπαλή Αλέκο,  Παυλίδη Θόδωρο,  Ελευθεριάδη Ευθύμη, Παυλίδη Ευθύμη και από τους μικρούς μαθητές, τον Ιωσηφίδη Γρηγόρη και τον Ακριτίδη Χαρίτων.

Φώτο Νο 3. Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου(πέτρινο) παρελαύνει την 25η Μαρτίου 1956.

















Μαθήτριες και μαθητές με τις πανέμορφες τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, τελειόφοιτοι του 1ου Δημοτικού σχολείου,  παρελαύνουν προ των επισήμων, συνεορτάζοντας με το πανελλήνιο, την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του 1821.
Στην πρώτη σειρά της φώτο μας, οι μαθήτριες, από αριστερά:. Χατζηπαντελή Πόπη, Γαλανίδου Κούλα και Αναγνώστου Γλύκα και 2η σειρά, ο Ξανθόπουλος Χάρης, ενώ, στη δεξιά πλευρά, ο επικεφαλής της παρέλασης του σχολείου, δάσκαλος, Λούσιος Κώστας.

 Φώτο Νο 4. Πρόσκοποι Πτολεμαϊδος σε παρέλαση την 25η Μαρτίου, το 1949.


















Τα Προσκοπάκια μας του 1949, με την άψογη παρέλαση τους τιμούν, τους ηρωικούς αγωνιστές-απελευθερωτές της Πατρίδας μας το 1821.
Στη φώτο μας, ο αρχηγός της  1ης ομάδας, Παύλος Λαζαρίδης και ακολουθούν οι ενωμοτάρχες, στην πρώτη γραμμή από αριστερά, Τάσος Βάνης ή Βανόπουλος , Χρήστος Παγκούτσος και Δημήτρης (Τάκης) Γρηγοριάδης και έπονται τα Προσκοπάκια, Νέστορας Κρυσταλίδης, Στέργιος Βαβούρας, Μιχάλης Ασιανός, Παύλος, Χατζησαββίδης, Γιάννης Ανδρονικίδης, Σπύρος Νικολαϊδης (Πελοπίδας) και άλλοι μη αναγνωρισθέντες.
 Τη γενική εποπτεία της παρέλασης είχε, ο αρχηγός συστήματος, Μαλανοφρύδης Κίμων.
 
Φώτο Νο 5. Στρατιωτικές και πολιτικές αρχές παρακολουθούν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, το 1961. 


















Όχι, φίλες και φίλοι, δεν πρόκειται για το ΤΙΜ των επισήμων της εξέδρας, γιατί αυτό συμπληρώθηκε από αυτούς που προβλέπει το πρωτόκολλο για την περίπτωση, κατά ιεραρχική τάξη και βρίσκονται στη διπλανή εξέδρα που, σκόπιμα δεν συνέλαβε ο φωτογραφικός μας φακός, για να  δείξει την πειθαρχεία και το σεβασμό των στρατιωτικών μας για το πρωτόκολλο..
Στη φώτο μας, από αριστερά: Το χαριτωμένο κοριτσάκι, Βασιλικούλα (Κούλα), μπροστά στον πατέρα της, που μόλις διακρίνεται , Τσιούμαρη  Θεόδωρο-απόστρατο Αξιωματικό σε πολεμική διαθεσιμότητα (Τραυματισμός στο πεδίο των μαχών), ο Χατζηνίκος Χρήστος (Κίτσος), η Ευδοξούλα Τσιούμαρη-σύζυγος Θεοδώρου-, Στρατιωτικοί με ιεραρχική τάξη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου , Βαβούρας Θεόδωρος , ο Αστυνομικός, Παλαιοκώστας Χρήστος και πολλοί άλλοι στρατιωτικοί και προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών.
Σκοπός της παρατήρησης μας αυτής, είναι για να αντιληφθούν μερικοί και μερικές, πως, η εξέδρα δεν είναι χώρος προσωπικής  επίδειξης μας, αλλά χώρος τιμής υψηλών, δικών μας αντιπροσώπων  που, ασκούν κάποια ιδιαίτερη εξουσία και πάλη για μας και τιμώντας τους, τιμάμε τον ίδιο τον εαυτό μας. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ, στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1263 / 23 Μαρτίου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 12 / 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου