Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 13 / 30 Μαρτίου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1. Αποχαιρετιστήρια αναμνηστική φωτογραφία στο Δήμο Πτολεμαϊδος, 30-12-1978.





3-12-1978 και η τελευταία αποχαιρετιστήρια αναμνηστική φωτογραφία του απερχόμενου Δημάρχου, Σπανίδη Ανέστη, με τους συνεργάτες του, Δημοτικούς υπαλλήλους είναι γεγονός.
Έτσι, ο καλός μας Δήμαρχος, αφού, τους ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία τους, στα 4 χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας,  τους συνέστησε, να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αγάπη, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και με το  νέο Δήμαρχο, Πέτρο Τόττη, για το καλό των συμπολιτών μας και της πόλης μας, τους χαιρέτησε και τους ασπάσθηκε, έναν, έναν, σε  βαρύ συγκινητικό κλίμα, ολοκλήρωσε την παρουσία του με μια  αναμνηστική φωτογραφία.
Σημειώνουμε, πως, ήταν η πρώτη Δημαρχιακή θητεία του, Ανέστη Σπανίδη, μετά την επταετία, 1975-1978, όχι όμως και η παρουσία του και προσφορά του, ως Δημοτικού συμβούλου, δεδομένου ότι, ο Ανέστης ήταν Δημοτικός σύμβουλος και προ της επταετίας.  
 Στη φώτο μας, ο Δήμαρχος, Ανέστης Σπανίδης, με το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου.
Σειρά 1η, από  αριστερά: Τσιτούρης Θανάσης, Δεληδημήτρη Αργυρώ (Ρούλα), Παγιαβλή Φωτεινή, Φραγκουλίδου Ευδοξούλα, Τέλιου Ανδρομάχη (Μάχη), ο αποχωρών Δήμαρχος, Σπανίδης Ανέστης, Τσιλφίδου Παλάση (καθήμενη), Γρηγοριάδου Δέσοινα (Νούλα) και, Νικολαϊδου Ελισάβετ (Νίτσα).  
Σειρά 2η: Το 1ο ενδιάμεσο κεφαλάκι, Τσιβελεκίδου Πολυξένη, το 2ο, Παπαδοπούλου Θοδώρα, το 3ο, Ασιανός Γιώργος, το 4ο, Αποστολίδης Γιώργος (Γώγος), το 5ο, Εφραιμίδης Ηλίας, Καραγιαννάκος Παναγιώτης, Χατζηπαναγιωτίδης Γρηγόρης και Πολυχρονιάδης Αλέκος

Φώτο Νο 2. Το ΤΙΜ των επίσημων παρακολουθεί την παρέλαση της επετείου απελευθέρωσης των Καϊλαρίων, το 1976.
 


Σκοπός της δημοσίευσης, της φώτο μας, δεν είναι η ανάδειξη των επί της εξέδρας ευρισκόμενων  επίσημων, που στο κάτω, κάτω, δεν νοιώθουν την ανάγκη μιας κάποιας τέτοιας προβολής για ανάδειξη τους, αλλά, για να προβληματίσει τους σημερινούς (μικρό- μωρό-φιλόδοξους) πως, οι κάθε είδους εκδηλώσεις, η, αν θέλετε, το κάθε παιχνίδι έχει και τους δικούς του κανόνες, που πρέπει να τηρούνται σωστά και στο κάτω, κάτω, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, “τα ράσα δεν κάνουν τον …Παπά”.   
Όπως, καλώς καταλάβατε, φίλες και φίλοι, πρόκειται για ορισμένες και ορισμένους, να τους χαρακτηρίσουμε, φιλόδοξους ή κάτι τέτοιο, να ανεβαίνουν στην έδρα των επίσημων,( για ποιο λόγο;)  αφού δεν προβλέπονται από το πρωτόκολλο ή τους κανονισμούς που το διέπουν, αν τόσο πολύ το επιθυμούν, ας κάνουν υπέρβαση των προσπαθειών τους για να αποκτήσουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους δώσουν το.. διαβατήριο  για να ανέβουν τα σκαλοπάτια, έστω και του ενός μέτρου, ελεύθερα της πολυπόθητης.. εξέδρας, διαφορετικά…. καλό και χωρίς ..ζαλάδες, σχόλια και.. προσβολές είναι η χαμηλή εξέδρα, της μάζας, του φιλότιμου ΛΑΟΥ ΜΑΣ.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο εκπρόσωπος του Α΄Σώματος Στρατού, ο εκπρόσωπος παιδείας, συντοπίτης μας, φιλόλογος καθηγητής, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, ο Αρχιερατικός επίτροπος Εορδαίας, Πατέρας Μάξιμος, ο Δήμαρχος, Σπανίδης Ανέστης και ο εκπρόσωπος Χωροφυλακής.

Φώτο Νο 3. φιλική παρέα προσφύγων του Πόντου στο καφενείο της Αρδασσας το 1956.


 Αφού ξεπέρασαν, οι καλοί μας φίλοι της παρέας, τα όποια προβλήματα της μετεγκατάστασής τους στη μητέρα Πατρίδα, δεν ξέχασαν την πατρώα γη των γονιών τους και με παρέα το ποτηράκι στο χέρι διηγούνται τα παιδικά τους όμορφα χρόνια και πολλές φορές, όπως λέει  και ο ποιητής ‘ διηγόντας τα να  κλαις“.  
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρεί και η παρουσία των μικρών παιδιών, γύρο από το τραπέζι των σεβάσμιων γερόντων της παρέας, που διψάν να μάθουν κάτι από την ζωή των παππούδων τους από τις αξέχαστες και  νοσταλγικές Πατρίδες του Πόντου..
Στη φώτο μας, από αριστερά, τα γεροντάκια του χωριού Αρδασσας: Καρακασίδης Χαράλαμπος (Χάρης), Βρυζίδης Νικόλας, Συμεωνίδης Χρήστος (Τσερκέζος), Κουστουλίδης Ανέστης, Χατζαρίδης Κυριάκος, Σαββίδης Δημήτρης ο μικρός με το γυμνασιακό καπέλο, Τσιβιλτίδης Αλέκος  και οι υπόλοιποι μη αναγνωρίσιμοι μικροί ακροατές της ευχάριστης παρέας.

Φώτο Νο 4. Φιλική παρέα του ποτηριού στο .. σταυροδρόμι της απόφασης το 1953. 



Πρόκειται, φίλες και φίλοι, για την παρέα των .. ωρίμων νέων, γνωστών ως, “οι ΑΡΧΟΝΤΕΣ του ποτηριού”.
Δεν γνωρίζουμε ποιος άνεμος τους έφερε στη γωνιά αυτή της πόλης, όμως, γνωρίζουμε τη μελλοντική τους κίνηση που είναι άλλη από αυτήν που οδηγεί στο γνωστό τους ταβερνάκι.
Είναι η παρέα που πραγματικά την απολαμβάνεις όσο βρίσκεσαι κοντά της. Η πόση αυτοελεγχόμενη, τα καλαμπούρια ευχάριστα και διασκεδαστικά, το νοσταλγικό σιγανό τραγουδάκι με νόημα και ο χρόνος παραμονής, κάπου στο μεσονύκτιο
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Λεωνίδας Φρυδάς-Υπάλληλος του Αγροκηπίου, ο άγνωστός μας Χ;, προφανώς νέο μέλος της ομάδας, ο Μιχαηλίδης Κώστας-επιχειρηματίας-, ο Δήμτσας Νίκος- Λογιστής και αρχηγός της παρέας-, ο Ξυνός, η, Ξυνόπουλος Κώστας, υπάλληλος του Αγροκηπίου, ο άγνωστος μας Χ ΄, νέο μέλος της παρέας, ο Πορφύρης , προϊστάμενος του ορφανοτροφείου, ο Βουλγαρίδης Γιάννης, επιχειρηματίας, με τη χαριτωμένη και πανέξυπνη κορούλα του, Κάτια. , ο Μιχαηλίδης Σίμος, επιχειρηματίας και ο Βλαδενόπουλος Βασίλης- δάσκαλος και μετέπειτα μόνιμος Αξιωματικός των Ενόπλων δυνάμεων (ταγματάρχης).
Σημειώνουμε, την απουσία αρκετών βασικών μελών που..προβλημάτισαν τον αρχηγό και πιστεύουμε πως θα τύχη της έρευνάς του....


Δημοσιεύτηκε στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1264 / 30 Μαρτίου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 13 / 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου