Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: Νο 16 / 20 Απριλίου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡIΣΤΟΥ  ΘΕΑΣΑΜΕΝΟΙ…


 



Φώτο Νο 1. ΚΑΪΛΑΡΙΑ 1924(Πτολεμαϊδα), η 2η ΑΝΑΣΤΑΣΗ στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου.


Πρώτο μέλημα, φίλες και φίλοι, των προσφύγων του 1922-1924  στη μητέρα Πατρίδα ήταν να κτίσουν τη δική τους Εκκλησία για να τοποθετήσουν το μοναδικό τους Θησαυρό που μπόρεσαν να διασώσουν και να μεταφέρουν στη νέα τους πατρίδα, έστω και με την ελπίδα της γρήγορης επιστροφής τους στην πατρική τους γη.
Έτσι, οι νέοι κάτοικοι των κάτω Καϊλαρίων και όχι μόνο, σε αρμονική συνεργασία με τους ελάχιστους γηγενείς κατοίκους και με επικεφαλείς τους πρόσφυγες Ιερείς, Παπαφώτη και Παναγιώτη Λιβεριάδη, μετέτρεψαν το κατεστραμμένο Τουρκικό “Τζαμί” σε Εκκλησία με την ονομασία, "ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ  ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ", σε ανάμνηση, προφανώς, Ναού της περιοχής των αλησμόνητων Πατρίδων
Θα πρέπει να σημειώσουμε, πως, στα κάτω Καϊλάρια μετοίκησε το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων της Θρακιωτών.
Στη φώτο μας, οι ενορίτες του Αγίου Στεφάνου, με τα λάβαρα και τις διασωθείσες εικόνες της Ορθόδοξης Πίστης μας, γιορτάζουν τη 2η ΑΝΑΣΤΑΣΗ Του ΧΡΙΣΤΟΥ μας το 1924, με φόντο την πρώτη Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.

Φώτο Νο 2. Ο Πασχαλιάτικος οβελίας της οικογένειας Καζαντζή το 1964.


ΠΑΣΧΑ 1964 και η οικογένεια του, Γιάννη Καζαντζή, πιστή στην παράδοση προετοιμάζει το μεσημβρινό γεύμα που δεν είναι τίποτε άλλο από τον σουβλιστό οβελία και το ροδοκόκκινο γευστικό κρασάκι της παραγωγής τους.
Ο τεράστιος χώρος της αυλής με τα διάφορα καρποφόρα δέντρα και το ηλιόλουστο της Αναστάσιμης ημέρας ήταν ότι καλλίτερο για τη σχετική προετοιμασία και τη συνέχειά της.
Τις σχετικές προετοιμασίες και εργασίες, περί του οβελία, ανέλαβε ο εκ Καρδίτσας ειδήμον, Καρατζάς Νίκος.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η : Δύο μικρά κοριτσάκια της γειτονιάς, η εγγονή Καζαντζή Μαρία, η γειτονοπούλα, Γιάννα Καρκαντώνη, η εγγονή, Καζαντζή Ελπίδα, ο εκ Καρδίτσας εργοδηγός, Καρατζάς Νίκος, που εργάζονταν στην κατασκευή του εργοστασίου Αζώτου (ΑΕΒΑΛ) και δίπλα η σύζυγός του Ζωή.
Σειρά 2η : Καρκαντώνη Θεμ. Μαρία, Καζαντζή Ελισάβετ, σύζυγος Γεωργίου που δοκιμάζει το ψητό (οικοδέσποινα Β΄), η σεβαστή μας Μητέρα, Καζαντζή Ι. Ελπίδα, ο σεβαστός μας Πατέρας, Καζαντζής Γιάννης και ο γράφων, Καζαντζής Ι. Γιώργος.

Φώτο Νο 3. Η Βασιλόπιτα του εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου μας, το 1983.


 Πιστός στις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του λαού μας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, για 2η τετραετία το 1983, Ανέστης Σπανίδης, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου, όπου, οι εργαζόμενοι επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή, στον παλιό τους γνώριμο Δήμαρχο, φίλο και  Άνθρωπο και τον ευχήθηκαν, χρόνια πολλά και καλή επιτυχία στη νέα του τετραετία, χωρίς να παραλείψουν να τον δηλώσουν και τη δικά τους  διάθεση να τον βοηθήσουν στο έργο του για το καλό της πόλης και των συμπολιτών τους. 
Συγκινημένος, ο Δήμαρχος, τους αντευχήθηκε, για την καινούργια χρονιά και κατά την συνήθειά του, αφού, τους χαιρέτησε και τους ασπάσθηκε όλους, έκοψε, κατά το έθιμο, την βασιλόπιτα.
 Κατά πληροφορίες μας, τυχερός νομίσματος, της  χρυσής λίρας του 1983, ήταν ο επιστάτης ύδρευσης, Ρωμύλος Παπαγαθονίκου.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, όρθιοι: Παπαγαθονίκου Ρωμύλος, Μάγγος Χ; , Χ; Δημήτρης, Μάτζαρης Γιάννης, Αλεξάκης Αρχέλαος, ο Δήμαρχος, Σπανίδης Ανέστης, , ο γνωστός μας-άγνωστος X; ,Μάγγος Απόστολος, που μόλις διακρίνεται, Καραγιαννάκος Παναγιώτης, Αρβανίτης Λευτέρης, ο Δημοτικός σύμβουλος, Καραγιαννάκης Γιώργος, ο δημοτικός σύμβουλος, Τσαχουρίδης Αλέκος (Τόρος) και ο Καλαβρινός Νίκος.
 Σειρά 2η, καθιστοί : Χατζηστεφάνου Στάθης, οι δύο γνωστοί μας-άγνωστοι, X;  ,X;  και Περπέρογλου Χρήστος.

Φώτο Νο 4. Συμμαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος το 1947.



















Όχι, όχι, φίλες και φίλοι, δεν πρόκειται για πρόχειρο διαγώνισμα στο σχολείο, γιατί κάτι τέτοιο δεν προκύπτει σενάριο, από την όλη εμφάνιση της φώτο μας, δεδομένου ότι, θα έπρεπε η κόλλα του 4 ου  να είχε μονογραφηθεί, από τον επιβλέποντα καθηγητή, για αντιγραφή από τον 5ο  και ως εκ τούτου το σενάριο αυτό απορρίπτεται….
 Ίσως πάλι, οι  καλοί φίλοι και συμμαθητές, να επέλεξαν, ο καθένας το δικό του τρόπο ανάγνωσης, κάτι που συνάδει με το όλο σενάριο της παρουσίας τους στη φώτο μας, δεδομένου ότι, ο 1ος, από αριστερά, Γρηγόρης Λεγνίδης, παρακολουθεί, με ιδιαίτερη προσοχή, το πουλάκι του φωτογραφικού φακού και  προφανώς, λογίζεται το.. μάθημα, ο 2ος , Γιάννης Σαββουλίδης, βαθιά απορροφημένος στο αναγνωστήριό του, ο 3ος, Νίκος Ευσταθιάδης, σε μεγάλη σκέψη και προφανώς απόγνωση κρατάει το κεφάλι του για καλό και για … κακό, ο 4ος   ,Στέργιος Βαβούρας, σε κατάσταση πλήρους νηνεμίας (Βλάχος την καταγωγή), συνεχίζει απαθής να αντιγράφει το γενικό συμπέρασμα του μαθήματος, από τον 5ο, Στάθη Μπαλτατζίδη, που φαίνεται να κατέχει καλά  το ..  άθλημα-σκηνικό.
Όμως, το τραπεζάκι με το λευκό τραπεζομάντιλο, στο πεζοδρόμιο κάποιου καταστήματος και η .. αναμνηστική φωτογραφία, μας παραπέμπουν σε κάποιο άλλο  σενάριο και πολύ σύνηθες, για την εποχή εκείνη, που ονομάζονταν… “καμουφλάζ   
Τα συμπεράσματα δικά σας, φίλες και φίλοι αναγνώστες...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1267 / 20 Απριλίου 2011, σλίδα27, ημέρα Τετάρτη.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ, στο φύλλο 3868 15 Απριλίου 2011, σελίδα 12, ημέρα Παρασκευή.
Νο 16 /2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου