Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 6 Απριλίου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

Φώτο Νο 1 & 2. Για 2η τετραετία, ο Ανέστης Σπανίδης, Δήμαρχος Πτολεμαϊδος την 1-1-1983.
Oπως γράψαμε, στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, φίλες και φίλοι και όχι μόνο, οι πρώτες, μετά την επταετία, δημοτικές εκλογές ανέδειξαν νικητή, στο 2ο γύρο, το συνδυασμό του Σπανίδη Ανέστη (1975-1978) και ως εκ τούτου, Δήμαρχος εκλέχτηκε, ο Ανέστης Σπανίδης.
Η 2η τετραετία, 1979-1982, ανήκει στον Πέτρο Τόττη και προέκυψε από την τελική μονομαχία του 2ου γύρου με αντίπαλο τον εν ενεργεία Δήμαρχο, Ανέστη Σπανίδη και ως εκ τούτου Δήμαρχος ανακηρύσσεται ο Πέτρος Τόττης.
Έτσι, φίλες και φίλοι, φτάνουμε στην περίοδο που αναφέρονται οι φώτο μας Νο 1 και Νο 2 και αφορούν τη νέα Δημαρχιακή περίοδο, 1983-1986 , με μονομάχους διεκδικητές του Δημαρχιακού τίτλου, τους ίδιους της προηγούμενης διεκδίκησης(1979-1982), που δεν είναι άλλοι από, τον ενεργεία Δήμαρχο, Πέτρο Τόττη και Ανέστη Σπανίδη, που και η δύο διεκδικούν για 2η θητεία το αξίωμα του Δημάρχου..





















Στη μονομαχία των δύο ευγενών μονομάχων, όπως δείχνει και η φώτο μας Νο 1, ο λαός μας, με την παρουσία του, ανακηρύσσει νικητή τον, Ανέστη Σπανίδη, που για δεύτερη τετραετία επιστρέφει στα γνωστά και αγαπητά λημέρια. της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 Ο “νέος Δήμαρχος”, Ανέστης Σπανίδης και οι συνοδεύοντές του φίλοι και ψηφοφόροι,





















την 1η Ιανουαρίου 1983  κάνουν ποδαρικό στο Δήμο και το Δημαρχιακό γραφείο για το καλό του.. χρόνου.
Στη φώτο μας Νο 2, από αριστερά: Ο γιατρός, Βουνοτρυπίδης Σωκράτης,  ο Χατζηαποστόλου, ο Μαυρομάτης Κώστας, ο Κυριάκου Αλέκος, ο Καραγιαννάκης Γιώργος, ο Δήμαρχος, Σπανίδης Ανέστης, ο γιατρός και τέως Βουλευτής, Λαζαρίδης Γιώργος, ο Αιχμαλωτίδης Γιάννης και ο Παυλίδης Στέλιος.

Φώτο Νο 3. Από τις γιορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, το 1956.

















Ακολουθώντας την παράδοση των σχολείων,  για τις γιορταστικές εκδηλώσεις των Εθνικών μας επετείων, μαθήτριες και μαθητές της τελευταίας τάξης του 1ου (πέτρινο) δημοτικού σχολείου  Πτολεμαϊδος ένα θεατρικό εργάκι, της ηλικίας τους, με περιεχόμενο τη ζωή και τη δράση των αγωνιστών του 1821 και τα κατάφεραν μια χαρά . 
Στη φώτο μας, οι μικροί μας ηθοποιοί σε μια σκηνή του έργου, από αριστερά: Τάσιος Μιχαλάκης, Λελέκη Βασιλικούλα, στο μέσον γονατιστή η πρωταγωνίστρια, Αναγνώστου Γλύκα,  Καραγιαννίδου Ελλη και Σαμαράς Βασιλάκης.
Αξίζει της προσοχής μας, φίλες και φίλοι, το ύφος, η σοβαρότητα και η προσοχή με την οποία παρακολουθούν, οι ηθοποιοί μας, την Πρωταγωνίστρια!!! . 

Φώτο Νο 4. Οδηγοί (Προσκοπίνες) Πτολεμαϊδος  στα συνοριακά φυλάκια το 1948.




























Ψυχαγωγία και διάφορα χρήσιμα είδη, στους αγωνιστές φρουρούς των ακριτικών μας συνόρων, ήταν μια  συνεχής φροντίδα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Οδηγών, για την κρίσιμη εκείνη περίοδο (1946-1949 για τη χώρα μας.
Στη φώτο μας, από αριστερά, μια μικρή παρέα της ομάδας σε αναμνηστική φωτογραφία για θύμηση προς αποφυγή παρόμοιων απαράδεκτων γεγονότων.  Σαμαρά Πηνελόπη (Νιό)και οι αδελφές , Αλίκη, Αφροδίτη και Νίτσα Κωστόπουλου

Φώτο Νο 5. Από τα εγκαίνια θεμελίωσης της οικοδομής Βάνη ή Βανόπουλου Μενέλαου το 1957.




















Μια ακόμα μεγάλη οικοδομή ανεγείρεται στο κέντρο της πόλης μας με ιδιοκτήτη τον επιχειρηματία,  Μενέλαο Βάνη ή Βανόπουλο.
Ήταν, από τα  πρώτα δειλά βήματα, θα λέγαμε, μιας νέο αναπτυσσόμενης με προοπτική πόλης, σαν επακόλουθο της αλλαγής δομής του ιστού της, από γεωγοκτηνοτροφική σε Βιομηχανική, χάρις στον υπόγειο μαύρο θησαυρό της.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι: Δούκας Χάρης, Τσιούμαρης Θεόδωρος, Τσίρος Δημήτριος, Άψης Παναγιώτης, Δρίζης Ελευθέριος, Βίττης Φώτης, ο Αιδεσιμότατος Παπα Στάθης Μεντεσίδης, Ναούμ Θεόδωρος, Βουλγαρίδης Ιωάννης, Τσέτσης, ο νεωκόρος της Αγίας Τριάδος Παπαδόπουλος Δημήτρης και στο βάθος ο ιδιοκτήτης, Μενέλαος Βάνης ή Βανόπουλος, ενώ στα θεμέλια ο μάστορας Ανδρεόπουλος.
Τα της Ιεροτελεστίας των εγκαινίων θεμελιώσεως τελέστηκαν από τον Παπα Στάθη.
Πίσω από τους παριστάμενους διακρίνουμε, το φούρνο των αδελφών Φωτιάδη και το σπίτι του Ιατρού και πρώην Βουλευτού, Θεολογίδη Στέλιου.
Μετά τα εγκαίνια, οι παριστάμενοι και όχι μόνο, γεύθηκαν τις υπέροχες πίτες της ιδιοκτήτριας κ. Ελένης, τις σούβλες του εκ Βλάστης καταγόμενου, Μενέλαο και τα κρασιά του ποτοποιού και γείτονα, Δημητρίου Τσίρου.

ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1265 / 6-4-2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη

Νο 14 / 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου