Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: Νο 17 / 27 Απριλίου 2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.
  
 Φώτο Νο 1. Το τσούγκρισμα του Πασχαλιάτικου αυγού, στη Βασιλική φρουρά των Ανακτόρων, το 1958.






















Η Μεγάλη Γιορτάσιμη μέρα της Χριστιανικής μας Πίστης, η ΑΝΑΣΤΑΣΗ Του ΧΡΙΣΤΟΥ μας, με όλα τα καθιερωμένα ήθη και έθιμά μας στα Βασιλικά ανάκτορα.
Στη φώτο μας, ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, όπου, ο Βασιλεύς Παύλος, με την ιδιότητα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και με την στολή του Ναυτικού μας, τσουγκρίζει το πασχαλιάτικο κόκκινο αυγό με το συμπολίτη μας Φρουρό, με την Κρητική ενδυμασία, Σταυριανίδη Απόστολο, που υπηρετεί τη  στρατιωτική του θητεία  το 1958.
Διακρίνονται ακόμα, από αριστερά, ο Γιατρός της φρουράς, ο συνταγματάρχης, υποδιοικητής της φρουράς, Στασινόπουλός και πίσω από τον Βασιλιά, ο Διοικητής της φρουράς, Παπαεμμανουήλ  Στυλιανός.  

Φώτο Νο 2. Δάσκαλοι και μαθητές του Θωμαϊδειου Αρρεναγωγείου Βλάστης το 1908.

















 Δάσκαλοι και μαθητές της, πάλαι ποτέ, κραταιάς  Κωμόπολης Βλάστης σε πατριωτική μαθητική εκδήλωση το 1908!!
 Προσέξτε, φίλες και φίλοι, τον αριθμό των αρρένων μαθητών και δασκάλων και προσθέστε τα κορίτσια που, συνήθως είναι , σε αναλογία, περισσότερα από τα αγόρια  και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για την όντως κραταιά Βλάστη της εποχής της σκλαβωμένης περιοχής μας!! Αν προσθέσουμε και τη λειτουργία του τριτάξιου Γυμνασίου της και όλες τις άλλες, παραγωγικές, οικονομικές, και κοινωνικές δραστηριότητές της, εύκολα συμπεραίνουμε την πρωτιά της στην Επαρχία Εορδαίας και όχι μόνο!!!                                                                                                 

Φώτο Νο 3. Κάτοικοι του Ινελι (Ανατολικό) σε αναμνηστική φώτο χωρίς τον εκ Τουρκίας επισκέπτη τους.



















 Η επιθυμία του Τούρκου δάσκαλου- όπως τουλάχιστον δήλωσε-, Kemal Valcin, να επισκεφτεί το χωριό Ινελι (Ανατολικό), όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς του και με την ανταλλαγή μετοίκησαν στην Τουρκία, γίνεται πραγματικότητα. 
Ο Τούρκος επισκέπτης, αφού έφτασε στο Καϊλάρ (Πτολεμαϊδα) -όπως το είχε σημειωμένο στο καρνέ του-, κατάφερε να βρει κάποιο συμπολίτη μας, γνώστη της Τουρκικής γλώσσας, που επικοινώνησε με το χωριό Ανατολικό που, όχι μόνο εξεδήλωσαν τη χαρά τους για την επίσκεψη του, αλλά και την προθυμία τους να τον φιλοξενήσουν στο χωριό. 
Έτσι, σε λίγο, η συνάντηση-υποδοχή, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του χωριού και στο καφενείο του, Στράτου Ν. Ζιρπιάδη, με πολλά χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά, κάτι που, προφανώς, δεν περίμενε ο Τούρκος φιλοξενούμενός τους που, προς στιγμή, προβληματίστηκε, αλλά γρήγορα συνήλθε και ανταπέδωσε με χαρά και με τα ίδια αισθήματα, όπως εκμυστηρεύτηκε στον διερμηνέα του.
Ύστερα από πολλά ερωτήματα-απαντήσεις και πληροφορίες, ο Τούρκος επισκέπτης του χωριού των γονιών του,  έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία τους νέους συγχωριανούς των προγόνων του, αφού τους ευχαρίστησε, τόσο για την αγάπη τους και τα φιλικά τους αισθήματα, όσο και για την πρόταση φιλοξενίας τους για παραμονή στο χωριό Ινελι, υποσχέθηκε πως, στην επόμενη έλευσή του θα παραμείνει κοντά τους για αρκετές μέρες και τους προσκάλεσε να επισκεφτούν και αυτοί την πατρογονική τους γη.
Κάτι όμως, που δεν έγινε μέχρι σήμερα και από τις δύο πλευρές.
Σημειώνουμε, πως, από τη φώτο μας, απουσιάζει ο Τούρκος δάσκαλος, Kemal Valcin, προφανώς, η μεγάλη συγκίνηση και των δύο πλευρών να συνετέλεσε στην παράληψη μιας τέτοιας βασικής έκφρασης των φιλικών δεσμών, η, ακόμα και κάτι που, ίσως, δέσμευε τον φιλοξενούμενο, παρά την βούλησή του και το απέφυγε σκόπιμα και … αθόρυβα.
Στη φώτο μας, από αριστερά,  πρόσφυγες της Μ. Ασίας και Πόντου: Κασαμπαλής Θανάσης, Δημητρακίδης Φώτης, Τασόπουλος Βασίλης, Δημητριάδης Δημήτρης, Πετρίδης Χαράλαμπος, Σιδερίδης Γρηγόρης, Ζιρπιάδης Θ. Στράτος, Ζιρπιάδης Ν. Στράτος,   
Καραμανλής Ηλίας,  ο καλός μας φίλος και διερμηνέας του επισκέπτη, Νικολαϊδης Γιώργος, από Πτολεμαϊδα, Αναστασιάδης Χρήστος, ο εκ Σουρμένων καλός μας φίλος, Κούσης Βαγγέλης, συνοδός του διερμηνέα, από Πτολεμαϊδα, Σπυρίδης Σπύρος και ο Μισαηλίδης Σάββας.

Φώτο Νο 4. Οι λιγνιτωρύχοι τιμούν την προστάτιδά τους, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, το 1955.


















Η παράδοσή μας, θέλει την Αγία, Βαρβάρα, ως προστάτιδα του πυροβολικού  και των λιγνιτωρύχων μας και αυτό όχι τυχαία, ή το επινοήθηκε κάποιος Νονός, αλλά , γιατί την έζησαν, την αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια των πολλών και άνισων αγώνων τους  και ιδιαίτερα οι πυροβολητές μας κατά τη διάρκεια  1940-1949, όπως και οι λιγνιτωρύχοι μας στις λίαν επικίνδυνες εργασίες τους στις πρόχειρες στοές και τα πηγάδια, στα έγκατα  της γης. Προκειμένου να βγάλουν το ψωμάκι της επιβίωσής τους για να μας εξασφαλίσουν τη χειμωνιάτικη θέρμανση μας και την πολυπράγμονη ηλεκτρική ενέργεια.
Έτσι, οι λιγνιτωρύχοι μας, τη μέρα της Γιορτής της, στις 4 Δεκεμβρίου, την τιμούν και την γιορτάζουν μαζικά στο χώρο της δουλειάς του με πολύ ευλάβεια.
Στη φώτο μας, οι λιγνιτωρύχοι της ΑΒΕΟΚ (Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ορυκτών Καυσίμων) συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του εργοταξίου για να τελέσουν το ευχαριστήριο τελετουργικό της Ορθόδοξης Πίστης μας, προς την προστάτιδά τους, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, με τον Ιερέα της ενορίας Αγίου Στεφάνου, Παπά Γιώργη Κάσπαρη, βοηθούμενο από τον νεωκόρο του, μπάρμπα Αλέξη Παπαδόπουλο.
Διακρίνουμε, από αριστερά τους: Κρυαρίδη, Δαρδαμανέλη Γιάννη, Τσοκαρίδη Σάββα,  Κοταλακίδη Μιμήκο, Ατσο Σπύρο, Χάνογλου, Χαλυβόπουλο Γιάννη, Κωνσταντινίδη Νίκο, Κοσμίδη Γιάννη, Τραχανά Μανώλη, Παπαδόπουλο Κώστα, Πετρίδη Χρήστο, Φραγκουλίδη Νίκο, Κοκοβιάδη Αχιλλέα, Γεωργιάδη Παναγιώτη, Βελιόπουλο Ανέστη, μπάρμπα Γιορδάνη, Ποζίδη Αγησίλαο, Παπαδόπουλο Παναγιώτη, Ιτσκο Γιώργο, Χαϊτίδη Κώστα,, Τσιτσιρίδη  Αρσένη, Κουτουκλέρ Θωμάς, Καραλάκο Νίκο, το νεωκόρο Μπαρμπα Αλέξη Παπαδόπουλο με την τσάντα των αμφίων του Ιερέα,  Παπά Γιώργη Κάσπαρη, αρκετά παιδιά των εργαζόμενων και γνωστών μας-άγνωστων λόγο φακού και… χρόνου.
        
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1268 / 27 Απριλίου 2011, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 17 / 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου