Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 3 /2010

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής

Ζητάμε συγνώμη, από τις φίλες και φίλους αναγνώστες μας, γιατί, λόγο βλάβης του υπολογιστή μας το Σαββατοκύριακο δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το γνωστός σας στιλ «Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι», με τις φωτό και τα σχόλια μας, όμως, πιστεύουμε, πως, θα μας ανεχθείτε για ένα θέμα του παρελθόντος, που έχει σχέση με τη ζωή μας και περιέχεται στην έννοια του τίτλου των δημοσιευμάτων μας.
Και για να σας βγάλουμε από τη σκέψη και το ερώτημα, πως και γιατί, αφού η εφημερίδα κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη και η βλάβη προκλήθηκε το Σαββατοκύριακο, σας πληροφορούμε πως η ύλη της σελίδας μας παραδίδεται τη Δευτέρα πρωί και τυπώνεται την ίδια μέρα η συγκεκριμένη σελίδα μας, όπως προγραμμάτισε ο εκδότης της εφημερίδας.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
(Δημοσιεύτηκε πριν από 30 χρόνια,13-4-1980.)
Λυπούμαστε ειλικρινά κάθε φορά που αναγκαζόμαστε να γράψουμε κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους φίλους και γείτονες Κοζανίτες.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να αμυνθούμε και να διαλύσουμε το κλίμα που δημιουργούν ορισμένοι "καλοθελητές" για να διαταράξουν τις καλές σχέσεις των δύο πόλεων αποβλέποντας κάπου ... αλλού, κάτι άλλο. Τόσα χρόνια οι κάτοικοι των δύο πόλεων αγωνίζονται και συνεργάζονται αρμονικότατα και σ’ αυτό οφείλεται η τόση πρόοδος που σημείωσαν σε όλους τους τομείς.
Γιατί τάχα τώρα να οδηγούνται σε μία τέτοια διαμάχη που με μαθηματική ακρίβεια θα έχει θλιβερές συνέπειες και για τους δύο; Το νοσοκομείο Μποδοσάκη είναι το μήλο της έριδος, ενώ, θα έπρεπε να είναι ο ΠΟΛΟΣ αγάπης και μεγαλύτερης συνεργασίας των δύο γειτονικών πόλεων.
Δεν προσκομίζουμε «γλαύκα είς Αθήνας» όταν λέμε πως η Κοζάνη έχει σήμερα ένα νοσοκομείο για το οποίο, δικαία, καυχιόταν και προ ολίγου και το οποίο έσωσε χιλιάδες ζωές συνανθρώπων της περιοχής μας. Πρόκειται για τη δωρεά του αείμνηστου Μαμάτσιου που μαζί με τις ιδιωτικές κλινικές που υπάρχουν, εν αφθονία, στην Κοζάνη κάλυπταν, έστω και ελλιπώς, τις ανάγκες της περιοχής μας, ενώ τώρα, ένα μέρος, από αυτές, θα καλύπτονται από το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδος, όπως και ένα μεγάλο μέρος από τις περιοχές,, του Αμυνταίου, της Φλώρινας και Καστοριάς θα νοσηλεύεται στο υπό ίδρυση Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας.
Αν το Μαμάτσειο Νοσοκομείο χρειάζεται επέκταση ή συμπλήρωση εξοπλισμού είναι άλλη υπόθεση για την οποία έχουμε υποχρέωση όλοι μας να αγωνιστούμε, ώστε, να έχουμε στο Νομό μας δύο σύγχρονα νοσοκομεία.
Τα ΚΑΤΕΕ έγιναν στην Κοζάνη, δεν αντέδρασε η ΙΙτολεμαϊδα αν και πολλά συνηγορούσαν υπέρ αυτής.
Η Πτολεμαϊδα πρότεινετην Κοζάνη για εξεταστικό κέντρο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα είναι εκείνη που θα συνηγορήσει και θα αγωνισθεί να γίνει Πανεπιστημιακή Σχολή στην Κοζάνη. Τα πράγματα όμως αυτά είναι άσχετα με το Νοσοκομείο και δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να τα αλληλο- εξαρτήσουμε.
Ίσως διάφοροι καλοθελητές, για άγνωστους λόγους, θέλουν να καλλιεργήσουν το μίσος στους κατοίκους των δύο πόλεων για να το εκμεταλλευτούν για άλλους σκοπούς, άσχετους από αυτούς που προβάλλουν.
«Ο σκοπός αγιάζει τα. μέσα» έτσι προβάλλεται, πως, «η Κυβέρνηση υπαναχώρησε στο θέμα του Νοσοκομείου έναντι της Κοζάνης και το ιδρύει στην Πτολεμαϊδα».
Αυτό δεν είναι σωστό και σκόπιμα διαδίδεται, για να προκαλέσει αναστάτωση και μίσος μεταξύ των δύο πόλεων.
Είναι γνωστό ότι όταν εξαγγέλθηκε η ίδρυση του Νοσοκομείου ανάφερε την περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαϊδας και για το σκοπό αυτό το Υπουργείο έστειλε ειδικό Νοσοκομειολόγο για να εξετάσει τις δύο περιοχές και να υποβάλλει την εισήγηση του.
Με βάση την εισήγηση του ειδικού, αλλά και με άλλα στοιχεία που συνέλεξε η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το Νοσοκομείο στην Πτολεμαϊδα.
Μήπως η Κοζάνη έχει καμιά γραπτή διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι θα γίνει στην Κοζάνη; Εάν ναι, τότε μπορεί να μιλάει για υπαναχώρηση, εάν όμως όχι ... και δεν έχει, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπαναχώρηση αφού δεν υπήρξε παραχώρηση.
Η ...υπαναχώρηση υποστηρίζεται από τους διαφόρους παράγοντας για να ξεσηκώσουν τους κατοίκους και να καλύψουν δικά τους σφάλματα. Γιατί καμιά φορά και από κανένα παράγοντα της περιοχής Κοζάνης, δεν ζητήθηκε Νοσοκομείο, αλλά και ούτε επέκταση και
συμπλήρωση του υπάρχοντος Μαμάτσειου Νοσοκομείου.
Ας προσέξουν ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι της περιοχής Κοζάνης που τόσα χρόνια εργάζονται αδελφοποιημένοι με τους της περιοχής Πτολεμαΐδος κάτω από τις ίδιες συνθήκες, κάτω από τους ίδιους κινδύνους και τους χρειάζονται και τα δύο Νοσοκομεία, γιατί ο κίνδυνος δεν διαλέγει ανθρώπους περιοχής Κοζάνης ή Πτολεμαϊδος και είναι ίδιος για όλους.
Και στους Κοζανίτες θα χρειασθεί το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδος και στους Πτολεμαϊτες το Νοσοκομείο Κοζάνης, μακάρι να μη χρειαζόταν κανένα, για κανέναν.
Η συκοφαντική εκστρατεία κατά της Πτολεμαΐδος, δεν ωφελεί σε τίποτε γιατί στον ίδιο χώρο, στο ίδιο περιβάλλον εργάζονται χιλιάδες Κοζανίτες και επομένως και αυτοί υφίστανται τις... συνέπειες, εκτός εάν τις ανακάλυψαν τώρα και σκέπτονται να αποχωρήσουν από τις εργασίες τους.
Πολύ «όψιμο» το ενδιαφέρον του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ν.Κοζάνης , που μας συγκίνησε ομολογουμένως, γιατί ύστερα από τόσα χρόνια και μετά την εξαγγελία της ιδρύσεως του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στην Πτολεμαϊδα, ανακάλυψε πως, η Πτολεμαϊδα, η Φλώρινα, η Καστοριά, το Αμύνταιο, στερούνται παντελώς Νοσοκομειακής περιθάλψεως. Ακριβώς αυτή την έλλειψη συμπλήρωσε η Κυβέρνηση με το Μποδοσάκειο στην Πτολεμαΐδα
Υποκλινόμαστε και μόνο αναφερόντες το όνομα του Σεπτού Ιεράρχη Κοζάνης, Διονυσίου, αλλά, θα τον υπενθυμίσουμε, πως, οι κύκλοι που σήμερα, δήθεν, τον υπερασπίζονται, τι έλεγαν και πως ενεργούσαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Είναι τόσο καλόκαρδος, τόσο φιλεύσπλαχνος ο Σεβασμιότατος που όλα τα συγχωρεί.
Αυτοί που καλλιεργούν το μίσος μεταξύ των δύο πόλεων θα έπρεπε να αναλογισθούν τις συνέπειες των ενεργειών τους, γιατί θα είναι καταστρεπτικές για τις δύο πόλεις και τις ευθύνες θα φέρουν αυτοί και μόνον αυτοί.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ στο φύλλο 2002 / 20-1-2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου