Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνου οι νέοι. Νο 50 / 30-12-2009

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Στους καλούς μας αναγνώστες και όχι μόνο, ευχόμαστε, ο καινούργιος χρόνος 2010, να είναι ειρηνικός και γεμάτος υγεία. Ότι καλό δεν πρόλαβε, η, δεν μπόρεσε να τους δώσει ο παλιός χρόνος να τους το δώσει ο καινούργιος. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Φώτο Νο 1. Η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1956 στην Πτολεμαϊδα.
Όπως δείχνουν τα ενδυματολογικά σημάδια των παρισταμένων, η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε, το 1956, με σφοδρό ψύχος, κάτι το πολύ συνηθισμένο για τη 10ετία του 1950-1959.
Παρά το δριμύ ψύχος, το σύνολο των πολιτικών αρχών και σύμπας ο λαός, παρίστατο στη Θεία δοξολογία, τόσο εντός και εκτός του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος, όσο και στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνημείο της κεντρικής μας πλατείας.
Στη φώτο μας, από αριστερά, ένα τμήμα των πολιτικών αρχών, όπου διακρίνουμε τους: Χατζηπαναγιωτίδη Γιώργο, Κανιατσάκη Άγγελο -κατοπινό Δήμαρχο 1959), εκπρόσωπο της Νομαρχίας, Αδαμίδη Βασίλη-Πρόεδρο του εργατικού κέντρου, τον γηραιό πρώην γραμματέα του Δήμου μας, Νικολαϊδη Ανανία, Δαλαμάρα Παναγιώτη- ληξίαρχο του Δήμου, Ναούμ Θόδωρο-έμπορο-, το Γιατρό, Καραλάζο Πούλιο, το συμπολίτη μας, Διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας, Πεϊτσίνη Χαρίλαο με το γιο του Γιωργάκη, τον γενικό επόπτη των πάσης φύσεως έργων του Δήμου της εποχής, Αποστολίδη Γιώργο και πολλούς γνωστούς μας-άγνωστους, λόγο του φθοροποιού χρόνου.

Φώτο Νο 2. Κέντρο, εκπαίδευσης-επιλογής, νεοσύλλεκτων ΥΕΑ Κορίνθου 1959.
Μετά την 40ήμερη (αν θυμόμαστε καλά) βασική στρατιωτική εκπαίδευση, την εποχή εκείνη και την ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων, δίνονταν στους στρατεύσιμους μια μικρής διάρκειας άδεια, για να επισκεφτούν τους δικούς τους, εάν και εφόσον, ο χρόνος και το χρήμα τους το επέτρεπαν.
Έτσι, πολλοί γονείς από μακρινές αποστάσεις, προτιμούσαν να ταξιδεύσουν οι ίδιοι, όχι μόνο να δουν τα π
αιδιά τους, αλλά να παραστούν για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, κατά την ιερή στιγμή, που έδιναν τον όρκο τους να υπερασπιστούν τα όσια και ιερά της Πατρίδας, εάν και όταν χρειαστεί.
Με τη σκέψη και την επιθυμία αυτή, ο Μπάρμπα Αλέξης, της φώτο μας, παρά την κάποια ηλικία του και τις δυσκολίες για ένα τόσο μεγάλο, κουραστικό και πολυδάπανο ταξίδι, με τα μέσα συγκοινωνίας της εποχής, κατάφερε να φτάσει στην Κόρινθο και να καμαρώσει με υπερηφάνεια το γιο να ορκίζεται, “Πίστη και θυσία για την Πατρίδα” .
Στη φώτο μας από αριστερά, τα τρία, γειτονόπουλα και φιλαράκια, δέχονται την ικανοποίηση του πατέρα σε κέντρο της Κορίνθου:
Μπαλτιράνης Δημήτρης, Δάλλας Μιλτιάδης, ο Μπάρμπα Αλέξης Στεργίου και ο γιος του Στεργίου Χρήστος.

Φώτο Νο 3. Τελειόφοιτες του Γυμνασίου Πτολεμαϊδος σε ημερήσια εκδρομή το 1958.
“Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”, λέει ο λαός μας, η, αν θέλετε, ποιο εύστοχα και.. δημοκρατικά το εκφράζει η Ποντιακή θυμοσοφία με, “ο λόγος τη τρανού και το φαΐ τη μικρού = περνάει, ή, είναι σεβαστός ο λόγος του μεγάλου, ενώ για το φαγητό συμβαίνει το αντίθετο”, έτσι, επικράτησε η άποψη των τελειόφοιτων , για την πραγματοποίηση της ημερήσιας… εκπαιδευτικής εκδρομής τους στην περιοχή Πενταβρύσου.
Τα 16, όμορφα κορίτσια της τελευταίας τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου μας, που εικονίζονται στη φώτο μας. βρήκαν την ευκαιρία για μια αναμνηστική φωτογραφία, μια και γνωρίζουν πως, σε τρις μήνες η πορεία και οι διαφορετικοί δρόμοι τους θα χωρίσουν και ίσως, ποιος ξέρει, μπορεί και να μη ξανασμίξουν όλες μαζί.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Καθήμενες: Καζαντζίδου Νίκη, Γρηγοριάδου Πολυξένη (Πολύνα), Κεσκελίδου Παναγιώτα (Γιώτα), Δαφνητίδου Μαρία (Μαίρη), Λιάτση Δέσποινα, Αδαμοπούλου Ειρήνη (Ρένα) και Δεληδημήτρη Αργυρό (Ρούλα).
Όρθιες: Καπασακάλη Ανθή (Ανθούλα), οι Γνωστές μας-άγνωστες Χ;, Χ;, Μπαλδεράνη Βασιλική (Κική), ακολουθούν οι λοιπές, γνωστές μας-άγνωστες Χ; και δεξιά, ο παρείσακτος του φωτογραφικού φακού και κομιστής της φώτο μας, Δάλλας Μιλτιάδης (;).

Φώτο Νο 5. Οι λάτρες της περιοχής των νερόμυλων Προαστείου το 1953.
Είχαμε καιρό, φίλες και φίλοι και όχι μόνο, να φιλοξενήσουμε στη σελίδα μας, τους ποιο φανατικούς και τακτικούς επισκέπτες, της περιοχής, του νερόμυλου ΠΙΛΙΤΣ, Προαστείου, τόσο για να απολαύσουν το υπέροχο περιβάλλον της, όσο και να γευθούν τα υπέροχα ψαράκια και τις νοστιμότατες καραβίδες που ευδοκιμούν στα πεντακάθαρα και γάργαρα νερά του ποταμού Σουλού (Εορδαϊκού).
Η όλη παρουσία και εμφάνισή τους δεν μαρτυρεί κάτι τέτοιο, ίσως, λέμε ίσως, η επιλογή του χώρου να είχε σχέση με άλλα σοβαρότερα θέματα που αφορούσαν τους νέους της ηλικίας τους και χρειάζονταν να γίνει σε ήρεμο χώρο και μακρά από τα πονηρά βλέμματα ..άλλων. Δεν .. ψαρεύουν, είναι ξυλάκια από τα κλαδιά των δέντρων, απλά συζητούν με σοβαρότητα και .. μεγάλη προσοχή!!
Στη φώτο μας, από αριστερά: Παπάνας Αχιλλέας, Παναγιωτίδης Μιχάλης, Κεφαλίδης-Καζαντζής Κώστας, Σακελάρης Ιπποκράτης και πίσω ο Βενιαμίν της παρέας, Δήμτσας Ασημάκης, τελείως αδιάφορος..

Σημείωση σύνταξης.
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, φίλες- φίλοι και όχι μόνο, σας ενημερώνουμε, πως, τη σελίδα μας και όχι μόνο, από σήμερα θα την βρίσκεται καθημερινά στο διαδίκτυο με τον κωδικό:
Giorgoskaza.blogspot.com.Είναι μια προσπάθειά μας, κυρίως, για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται μακριά, εντός και εκτός της χώρας μας. ή δεν μπορούν να εγγραφούν συνδρομητές της εφημερίδας, ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, που μας φιλοξενεί, αλλά και να επικοινωνείτε μαζί μας, τόσο για ενημέρωση, όσο και για να μας στέλνετε παλιές φωτογραφίες, δικές σας, ή, των προσφιλών σας προσώπων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1199 / 30 Δεκεμβρίου 2009, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου