Τρίτη 13 Απριλίου 2010

"Το Σχόλιό μας", 10 Ιανουαρίου 2003.

Δημοσιεύτηκε 10 Ιανουαρίου 2003 για τη νέα Δημοτική Αρχή του Δημάρχου Γρηγόρη Τσιούμαρη.

ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΡΧΗ
    Φίλες και φίλοι
            Η 12 νυκτερινή της 31ης  Δεκεμβρίου 2002 σήμανε τη λήξη της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και την έναρξη της νέας, που προέκυψε, από την ετυμηγορία του λαού μας, την 20 Οκτωβρίου 2002.
            Η στήλη θεωρεί υποχρέωσή της να εκφράσει τις ταπεινές της απόψεις προς τη νέα Δημοτική αρχή με την πεποίθηση ότι, θα την βοηθήσει  στην επιτυχή και δύσκολη αποστολή της, για το καλό της πόλης και των συνδημοτών μας, με επακόλουθο και τη δική της επιτυχία .
           Επισημαίνουμε ιδιαίτερα πως, το καλάμι της εξουσίας όσο λαμπερό και αν φαίνεται, είναι πολύ εύθραυστο και ο αναβάτης του κινδυνεύει διαρκώς αν, για οποιοδήποτε λόγο, θελήσει να υπερβάλει την αντοχή του.
          Με δεδομένη την παραπάνω παρατήρησή μας θα πρέπει:
    *-  Απόλυτος Σεβασμός στον παράγοντα Άνθρωπο.
    *-  Η γνώμη και του τελευταίου πολίτη, αν μπορούμε, ή καλλίτερα , αν δικαιούμαστε μιας τέτοιας διάκρισης, είναι σεβαστή και πολλές φορές πολύ ποιο χρήσιμη και αποτελεσματική και ας μη ξεχνάμε τη χρησιμότητα  της θυμοσοφίας του λαού μας , ιδιαίτερα, σε θέματα της καθημερινής μας ζωής.
    *-  Η αλαζονική συμπεριφορά, που, τις περισσότερες φορές, είναι απόρροια της υπερεξουσίας που αισθάνονται, κυρίως, οι μικρής διανόησης καβαλάρηδες της, είναι ότι χειρότερο μπορεί να προκύψει για μια σίγουρη αποτυχία.
    *-  Η επιλογή συνεργατών θα πρέπει να στηρίζεται στην πολλαπλή αξιοκρατία και όχι σε λόγους συγγενικούς, φιλικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς ή ακόμα και …συναισθηματικούς.
         Το συμφέρων της πόλης και των συνδημοτών μας θα πρέπει να μπαίνει πάνω από όλα αυτά.
    *-  Η λέξη “εκδίκηση” θα πρέπει να αντικατασταθεί με αυτήν της “ αγάπης” και του “σεβασμού” στο συνάνθρωπο μας, στο συμπολίτη μας και στην προσπάθειά του, που πολλές φορές είναι αξιόλογη και επωφελής.
    * - Ο υπέρμετρος εγωισμός και η φαντασίωση, του κάθε, “ Άρχοντα ”, να πιστεύει, πως είναι παντογνώστης, η, καλλίτερα, να θεωρεί τον εαυτό του πως, τα γνωρίζει όλα ,ή όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας  “ξερόλας” και αλάνθαστος, δημιουργεί πνεύμα κατωτερότητας των συνεργατών του, που, μοιραία, κάποια στιγμή, θιγόμενοι, θα αντιδράσουν, με επακόλουθο την διχόνοια και την …αποτυχία…
    * - Ας έχουμε υπόψη μας, πως κανείς μας δεν γεννήθηκε “ παντογνώστης ”, αλλά με την μελέτη και τα ερωτήματα μας μπορούμε να συμπληρώσουμε τα, όποια, κενά μας και ας εφαρμόσουμε όλοι μας αυτό που πολλές φορές μας υπενθύμιζε ο αείμνηστος καθηγητής μας  Κυρούδης,… Το να μη γνωρίζεις κάτι δεν είναι ντροπή, το να μη θέλεις να το μάθεις, ρωτώντας ή μελετώντας, είναι ντροπή”.
    *-  Ο σεβασμός στη διάθεση του λαϊκού χρήματος για την καλλίτερη και παραγωγικότερη αξιοποίηση του, για το συμφέρον του λαού του διευρυμένου Δήμου μας, θα ήταν ότι καλλίτερο θα μπορούσε να προσφέρει, στη σημερινή αλόγιστη και άσκοπη σπατάλη του, η νέα Δημοτική μας αρχή και για να αξιοποιήσουμε και την ποντιακή θυμοσοφία του λαού μας που λέει “ δέκα φοράς νούντσον  και μιαν πίσον = δέκα φορές σκέψου το και μια φορά κάντο”.
Τις ταπεινές μας αυτές απόψεις, ή παραινέσεις, ή, αν θέλετε, τις εμπειρίες μας, από την μακροχρόνια διατριβή μας με τα κοινά, διατυπώσαμε και το 1999, με το 1ο σχόλιό μας, με την ανάληψη των καθηκόντων της απελθούσας Δημοτικής μας αρχής. Το αν εισακουστήκαμε ή όχι ας το κρίνει ο καθένας μας , συνδυάζοντάς το με την ετυμηγορία του λαού μας της 20ης Οκτωβρίου 2002
    Πτολεμαϊδα 10 Ιανουαρίου 2003
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ:
ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ, Αριθμός φύλλου 1788 / 10 Ιανουαρίου 2003 ημέρα Παρασκευή , σελίδα 5.
ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ,  Αριθμός φύλλου 837 /  15 Ιανουαρίου 2003 ημέρα Τετάρτη, σελίδα 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου