Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Το 1ο σχόλιό μας για τα Κοιμητήρια της πόλης (Πτολεμαϊδα) 5 Μαρτίου 2003

ΤΟ 1ο ΣΧΌΛΙΟ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΌ 7 ΧΡΌΝΙΑ (2003)
                                           
ΤΟ  ΣΧΌΛΙΌ ΜΑΣ
Από το Γιώργο Καζαντζή.
ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟΙΜΗΤΉΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

Φώτο. Χώρος Αγροκηπίου προ των κοιμητηρίων.

΄Ολος ο χώρος αριστερά των σκουπιδιών


Δεν γνωρίζουμε ποιοι εργολάβοι βρήκαν τόσο βολικό τον ωραιότατο αυτό χώρο να αποθέσουν τα χονδροειδή αυτά μπάζα και ποιοι εγκέφαλοι της προηγούμενης Δημοτικής μας αρχής δεν το αντιλήφθηκαν, ή και προφανώς, να τον υπέδειξαν, τη στιγμή που η πόλης αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα ταφής των νεκρών μας.
Και άλλοτε, όταν ο χώρος ανήκε στο Υπουργείο Γεωργίας, τονίσαμε και υποδείξαμε ως τον καταλληλότερο χώρο προσωρινής αντιμετώπισης του προβλήματος επέκτασης των Κοιμητηρίων, με τη φράση “saltο mortal”, πόσο μάλλον τώρα που ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου μας.
Ίσως, φίλες και φίλοι συμπολίτες, να μη είναι η πλέον  ιδανική λύση, είναι όμως η  ποιο γρήγορη και η ποιο προσιτή, δεδομένου ότι η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να γίνει πράξη και αν ακόμη βρεθούν τα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, για να υλοποιηθεί θα ξεπεράσει τα 2 με 3 χρόνια.
Πως λοιπόν θα αντιμετωπισθεί το μείζον και κατεπείγον σημερινό πρόβλημα;
Παλιός δρόμος 4-5 μέτρων έκλεισε.

Είναι ανεπίτρεπτες οι σημερινές αλχημείες που παρατηρούνται, δια της εκταφής και ταφής, ή ακόμα δια της ταφής πάνω σε προηγούμενο τάφο, “δίκαιες”, θα τις χαρακτηρίζαμε εμείς, πάνω στον πόνο τους.
Τώρα το πόσο “δίκαιες” είναι ας αναλογιστούμε τον εαυτό μας, επισκεπτόμενο το τάφο των προσφιλών μας προσώπων για να ανάψουμε ένα κεράκι, να αποθέσουμε λίγα λουλούδια , αλλά γιατί όχι και να συνομιλήσουμε νοερά μαζί τους, πως θα νοιώσουμε αντικρίζοντας κάποιον άλλο τάφο συνανθρώπου μας στο σημείο αυτό;
Η παγκόσμια θυμοσοφία λέει “αν θέλεις να εκτιμήσεις το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας να επισκεφτείς τα Κοιμητήριά της ” και εμείς, δυστυχώς, δεν πρέπει να νοιώθουμε καθόλου, μα καθόλου, περήφανοι για αυτό!!…
 Με αφορμή την σημερινή κατάσταση, επιτρέψτε μας, φίλες και φίλοι, να εκφράσουμε, για μια ακόμα φορά, τις ταπεινές και φτωχές μας σκέψεις πάνω στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλης για την ταφή των προσφιλών της  προσώπων
Ποτέ, όμως, κ. Δήμαρχε και φίλοι της Δημοτικής μας Αρχής, δεν είναι αργά.
Στα χρονοντούλαπα του Δήμου υπάρχει και η 405 / 1997 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πιστεύουμε πως ήρθε καιρός για να την αξιολογήσετε και να την προχωρήσετε, με όποιο κόστος για την πόλη και τον καθένα μας, δίνοντάς την  προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου έργου. Περιορίστε τις, οποιεσδήποτε, δεξιώσεις, τελετές και πανηγύρια ανούσια και βάλτε την σφραγίδα σας για ένα έργο σημαντικό και χρησιμότατο για το παρόν και το μέλλον αυτής της όμορφης και γλυκιάς πόλης μας, με τους τόσο υπέροχους, εργατικούς και φιλόξενους Ανθρώπους της.
 Ένα έργο που όλοι μας θα εκτιμήσουμε, θα επαινέσουμε και θα μνημονεύουμε τους κτήτορες του!!!.
 Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος του, αλλά, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε όλοι μας, μη διστάσετε να προχωρήσετε στην υλοποίησή του το δυνατόν συντομότερο, ο λαός μας θα σας ευγνωμονεί.
 Πιστεύουμε και αν θέλετε, προτείνουμε να χρεωθούμε με 20 ή το πολύ με 40 ευρώ η κάθε οικογένεια για ένα χρόνο, ώστε με το ποσό αυτό να εξασφαλίσουμε την αγορά  80 με 100 στρεμμάτων γης, όση δηλαδή χρειάζεται για τη δημιουργία των νέων σύγχρονων κοιμητηρίων της πόλης μας.
Πέρα από αυτά, θα μπορούν να καταθέτουν οι συμπολίτες μας, άλλοι από το περίσεμα τους και άλλοι από το υστέρημά τους, σε τραπεζικό λογαριασμό, που θα ανοίξει ο Δήμος μας, η άλλο Νομικό πρόσωπο που, προφανώς, σκέπτεται να ιδρύσει ο Δήμος μας για την κατασκευή και λειτουργία των κοιμητηρίων ( παλαιών και νέων ).
 Για το σκοπό αυτό, εμείς παραδίδουμε σήμερα στο Δήμαρχο μας κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη, ως πρώτη δόση, ΤΣΕΚ 100 ευρώ, για λογαριασμό των νέων κοιμητηρίων της πόλης μας και ευελπιστούμε  πως, πολλοί συμπατριώτες μας θα βοηθήσουν, ιδιαίτερα, την προσπάθεια σας αυτή και πολύ σύντομα τα Κοιμητήρια της πόλης μας θα είναι από τα καλλίτερα της χώρας μας, για να νοιώθουν, τα προσφιλή μας πρόσωπα, ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γιατί δεν τους λησμονήσαμε και τους σκεπτόμαστε πάντα.  Ας είμαστε βέβαιοι, φίλες και φίλοι συμπατριώτες, πως θα τύχουμε της ανάλογης μεταχείρισης και εμείς, εκεί ψηλά, στην κοινωνία των Αγγέλων, στο Μεγαλοπρεπέστατο  Δημιούργημα Του Πανάγαθου Θεού μας, εφόσον και όταν το αποφασίσει  Ο ΚΥΡΙΟΣ και ΘΕΟΣ μας να μας πάρει κοντά τους….
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: Στον  "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ", αριθμός φύλλου1826 / 5 Μαρτίου 2003 ημέρα Τετάρτη, σελίδα 8.
 ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: Στον "ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ", αριθμός φύλλου 845 / 12Μαρτίου 2003 ημέρα Τετάρτη, σελίδα 11.
Σχετικό σχόλιο εφημερίδος στο φύλλο 1841 / 28 Μαρτίου 2003, ημέρα Παρασκευή και σελίδα 3.
Αναδημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της 24ης Δεκεμβρίου 2003, αριθμός φύλλου 888, σελίδα 21, ημέρα Τετάρτη, με σχετικό νέο σχόλιο.
Σημείωση σύνταξης 7-4-2010. 
Ο παραπάνω χώρος, της φώτο Νο 1, ανήκει σήμερα στο Δήμο Πτολεμαϊδος, αφαιρουμένων των...σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου