Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 16 / 21-04-2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com,

Φώτο Νο 1. Μαθήτριες και μαθητές στην είσοδο του Φροντιστηρίου Μαθηματικών το 1956.


Είναι γνωστό, φίλες και φίλοι, πως, το μάθημα των μαθηματικών εθεωρείτο και θεωρείται το δυσκολότερο,  εξ όλων, για τους μαθητές του Γυμνασίου και ιδιαίτερα για τις μαθήτριες (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις), γι΄ αυτό και σπάνια βλέπουμε καθηγήτριες των μαθηματικών στα Γυμνάσια.
Στην αναφερόμενη εποχή, σπάνιζαν τα επίσημα, αναγνωρισμένα, φροντιστήρια ή και δεν υπήρχαν καθόλου και το ρόλο αυτό ασκούσαν – στα σπίτια τους ή στο σπίτι της ενδιαφερόμενης μαθήτριας ή μαθητή, απόφοιτοι Γυμνασίου, που είχαν διακριθεί στο μάθημα των μαθηματικών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, όπως, οι αδελφοί  Χαράλαμπος και Χρυσός Χατζηγρηγοριάδης, ο Χρήστος Ντουρούκας και προφανώς και άλλοι που μας διαφεύγουν τα ονόματά τους, χωρίς να παραβλέπουμε και τις πολλοί σπάνιες περιπτώσεις καθηγητών εν ενεργεία, με πολλές, πολλές… “προφυλάξεις”.
Οι μαθήτριες και μαθητές, της φώτο μας, βρίσκονται στο επί της οδού  Εξαστέρου φροντιστήριο μαθηματικών, του  αδιόριστου δασκάλου, Νίκου Τσαουσίδη.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, καθιστοί: Κωφίδης Κώστας, από το Καρυοχώρι, Κεφαλίδης Χαράλαμπος (Χάρης), Θεοφανίδης Ηλίας, Καντζάλογλου Λεωνίδας, από τον Πελαργό, Πατσινακίδης Δημήτρης και Κασαμπαλής Θανάσης , από το Ανατολικό.
Σειρά 2η, όρθιες: Αλεξάκη Λίτσα, Τσύρου Δημ. Γεωργία (Ρίτσα), Στεφανίδου Έλλη, από το Ανατολικό, Πιπερίδου Αγγελική (Κούλη), Αντωνιάδου Ελένη, από τον Πτελεώνα, Κοσμίδου Δήμητρα, από τον Κόμανο  και ακολουθούν, ο Αρναουτίδης Δημήτρης (Τάκης), από το Καρυοχώρι,  Αδαμίδης Αριστοτέλης (Τέλης) και ο γνωστός μας, άγνωστος Χ;.
Σειρά 3η, στην κορυφή: Η Πεϊνούδη Φλώρα,  ο ιδιοκτήτης της αίθουσας, Φραγκουλίδης Γιάννης, που την παραχώρησε ανιδιοτελώς στο συμπέθερό του φροντιστή, ο φροντιστής μαθηματικών και όχι μόνο, Τσαουσίδης Νίκος, δημοδιδάσκαλος- και ο Κουρτίδης Σταμάτης από το Μηλοχώρι.
Η σημερινή αναφορά μας στο όνομα, του Ανθρώπου-του δασκάλου και καθηγητή-του συμπολίτη μας- του συγγενή και φίλου μας, του προγυμναστή, Νίκου Τσαουσίδη, ας αποτελέσει ένα μικρό συμπλήρωμα, στο ετήσιο μνημόσυνό του, που θα τέλεσαν οι οικείοι του, το Σάββατο (24-4-2010), στην Αθήνα και ας είναι η μνήμη του ΑΙΩΝΙΑ.

Φώτο Νο 2. Απόφοιτοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου (πέτρινο) σε αναμνηστική φωτογραφία το 1956.


Συνεχίζοντας την παράδοση και οι μικροί μαθητές του πέτρινου (1ου) δημοτικού σχολείου Πτολεμαϊδος, αποθανατίζουν τον οριστικό τους αποχωρισμό από το σχολείο που τους έδωσε, με πολύ αγάπη και στοργή, τα πρώτα και βασικά πνευματικά τους εφόδια για την παραπέρα πορεία τους στη ζωή και από μια τέτοια αναμνηστική φωτογραφία δεν ήταν δυνατό να απουσιάζει ο καλός τους δάσκαλος!!
Στη φώτο μας, από αριστερά: 
Σειρά 1η, καθιστοί: Μεντεσίδης, Ιακωβίδης Βίλλης, Κακαράντζας Κωστάκης (Ντίνος), Αμανατίίδου Τασούλα (;), Καλπακίδου Κυριακή (Κίτσα), Καραγιαννίδου Ελένη (Έλλη), Καραλάζου Ρούλα, Λελέκη Βασιλική, Χονδροματίδου Αλίκη, Ακριτίδου Ειρήνη (Νινίκα) και Αναγνώστου Γλύκα.
Σειρά 2η : Σαμαράς Βασίλης, ο άγνωστός μας Χ;. Φολτόπουλος από Αρδασσα, Χονδροματίδης Νίκος, Νικολαϊδης Άκης και πίσω του το κεφαλάκι του, Πέκου Βασιλάκη, ,,  οι άγνωστοί μας Χ; , Χ; ,  Αραϊλόπουλος Μανώλης, Πατρικάκη Λίτσα και πίσω ο άγνωστός μας Χ; , Γαλανίδου Κούλα, Τάσιος Μιχάλης, ο Δάσκαλος, Λαζαρίδης Αρχέλαος, Χατζηπαντελή Χ; , Κιουρτσίδου Σοφία (;), Μασμανίδου και Κεσκελίδου Μαρίτσα.

Φώτο Νο 3 .Η ομάδα του Άρεως Πτολεμαϊδος, σημαντικά ανανεωμένη, το 1962.


Όπως σημειώσαμε σε παλιότερα δημοσιεύματά μας, η μεταπολεμική ομάδα του Άρεως, από τα μέσα του 1955, άρχισε σιγά, σιγά να ανανεώνεται με νέα  ικανά ποδοσφαιρικά ταλέντα, που έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της εποχής με την παρουσία τους στη Β΄ Εθνική κατηγορά και αρκετές φορές άγγιξαν το νήμα της Α΄ Εθνικής, όμως δεν κατάφεραν να το πιάσουν, και τούτο όχι από δική τους αλληγορία, γιατί κάθε φορά του προσπαθούσαν να το πιάσουν το τραβούσαν κάποιο γνωστοί-άγνωστοι  παράγοντες του κέντρου, εν μέρει και .. δικαιολογημένα, θα λέγαμε, δεδομένου ότι δεν διαθέταμε την ανάλογη υποδομή (εγκαταστάσεις αθλητικέ σύγχρονες-γήπεδο, εισπρακτικά και αρκετά άλλα).
Στη φώτο μας, από αριστερά:  Ο επί σειρά ετών ,έφορος ιματισμού, Πουγαρίδης Αντώνης, ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Ζεϊμπέκης, τερματοφύλακας, που, ως γνωστό, παραχωρήθηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης το 1954 και επέστρεψε, ύστερα από αρκετά χρόνια στην ομάδα του, ο Κοβλακάς Χρήστος, ο Χατζηπαναγιωτίδης Παναγιώτης (Γιώτης), ο Θεοφανίδης Αιμίλιος, ο Ανδρονικίδης Γιωρίκας (ο GENTEMAN της ομάδας), ο Κεφαλίδης Νίκος, ο Καζαντζής Σπύρος, ο Κυδώνας Δημήτρης (Τακούλιας), ο Κούσης Βαγγέλης(Σάσαρος) που μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και επέστρεψε, ύστερα από χρόνια και αυτός, στη βάση του), ο Γρηγοριάδης Κώστας (Μαρόπουλος). ο Φραγκουλίδης Σταύρος (όχι ο πρώην Δήμαρχος) και ο εκ Θεσσαλονίκης και πρώην παίκτης του Άρη Θεσσαλονίκης, προπονητής , Στεργιώτης Πόλης.

Φώτο Νο 4. Οι Περιφερειακοί αγώνες στίβου, των Γυμνασίων, Βορειοδυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη το 1963.


Είναι γνωστό στους παλιούς, αλλά, ας το μάθουν και οι νέοι, πως, με τη λήξη των μαθημάτων, τόσο τα δημοτικά σχολεία, όσο και τα Γυμνάσια, πραγματοποιούσαν, στο Εθνικό στάδιο και παρουσία γονέων και λαού της πόλης, τις γυμναστικές επιδείξεις, που συμπεριλάμβαναν, γυμναστικές ασκήσεις, διάφορους  χορούς από τις μαθήτριες και διάφορα αγωνίσματα του στίβου.
Οι νικητές των αγωνισμάτων, του στίβου συμμετείχαν, στη συνέχεια, στους αγώνες των Γυμνασίων της Περιφέρειας Βορειοδυτικής Μακεδονίας, που γίνονταν κάθε χρόνο σε διαφορετική έδρα και κατά προτίμηση στην πόλη της έδρας του Νομού.
Στη φώτο μας, μια ομάδα συμπολιτών μας, που έλαβε μέρος στους αγώνες αυτούς, στην Κοζάνη, με τα τρόπαια των νικητών ανά χείρας, σε αναμνηστική φωτογραφεία
Διακρίνουμε, από αριστερά:
Σειρά 1η, καθιστός: Ο Τογκαλίδης Κώστας (βαρέων αθλημάτων)
Σειρά 2η: Με το μαθητικό έμβλημα-τύπος .. μαθητή-Κασαμπαλίδης Λεωνίδας (βαρέων αθλημάτων), Κυριακίδης Θανάσης, το κεφαλάκι με το μαθητικό πηλήκιο, Χατζόπουλος Νίκος, Ιωσηφίδης Αμάραντος, Κοβλακάς Χρήστος και
Σειρά 3η, στην κορυφή: Πέκος Γιώργος, Γεωργίου Πέτρος (στραγαλάς), Φωτιάδης Στέφανος, Βεβήλος Καρυοφύλλης,, Θεοδουλίδης Γιώργος και Χατζόπουλος Απόστολος

Σημειώσεις-Συμπληρώσεις0Διορθώσεις σύνταξης.
Ευχαριστούμε θερμά, την καλή μας φίλη, Αναγνώστου Γλύκα, για τις φωτογραφίες που μας έδωσε από το προσωπικό της αρχείο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ, στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1215 / 21 Απριλίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη,


Νο 16 / 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου