Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνου οι νέοι. Νο 6/10-02-2010


ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Φώτο Νο 1. Τρις, συνάδελφοι, καθηγητές του Λυκείου Πτολεμαϊδος, σε αναμνηστική φωτογραφία το 1965.
Δεν μάθαμε, πως και γιατί, οι κ.κ. καθηγητές, επέλεξαν το γήπεδο ποδοσφαίρου και μάλιστα με κεντρικό φόντο την εστία του γηπέδου, προφανώς, θα λέγαμε, γυμναστικές επιδείξεις, ή κάποια εκδήλωση του Γυμνασίου και όχι μόνο, όμως, τα φαινόμενα, εντός του γηπέδου, δεν μας οδηγούν σε κάτι τέτοιο και το μόνο, δυνατό και ικανό να τους οδηγήσει στο γήπεδο, δεδομένου ότι και οι τρις ήταν “φανατικοί φίλαθλοι” του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα του τοπικού, ΑΡΗ, η αγωνία τους, τους οδήγησε, νωρίτερα στο γήπεδο για να βρουν και καμιά θέση σε περίοπτο σημείο της.. κερκίδας (παγκάκι ) .
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι υπέροχοι πνευματικοί ταγοί του Γυμνασίου μας:
Ο Αγιάνογλου Θεόδωρος–φιλόλογος-, ο αείμνηστος συμπολίτης μας, Πετρίδης Ευστάθιος (Στάθης, όπως το ευχαριστιόνταν) – φιλόλογος-, ο συμπολίτης μας, Μαβής Μελέτιος – Θεολόγος- και λίγο ποιο πέρα οι αλεξιπτωτιστές, μαθητές, του φωτογραφικού φακού, Ξανθόπουλος Λάζαρος και Σαμαλτάνος Χρήστος.

Φώτο Νο 2. Ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ Πτολεμαϊδος στο γήπεδο Καστοριάς το 1954.
Το.. A FAN KATE των ποδοσφαιριστών του ΑΡΗ Πτολεμαϊδος, προκειμένου να αγωνιστούν, με την ομώνυμη ομάδα της Καστοριάς και λίγο πριν τον αγώνα, “επιθεωρεί” την κατάσταση του γηπέδου για να ενημερώσει τους υπόλοιπους συναδέλφους της, ώστε, να λάβουν υπόψη τους, τα υπέρ και τα κατά, για να συνδυάσουν ανάλογα το παιχνίδι τους για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.
Έτσι, οι παρατηρήσεις και υποδείξεις τους, που τηρήθηκαν στο ακέραιο, έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα της νίκης με σκορ 1-2 υπέρ της ομάδας μας. Η σωστή και μελετημένη εργασία, πάντα φέρνει και τα καλά αποτελέσματα !!
Πρέπει να σημειώσουμε, πως, ο αγωνιστικός χώρος είχε μια κάποια ομοιότητα με το δικό μας- με λίγο περισσότερο αυτοφυές πράσινο και χωρίς αμμοχάλικο-, ενώ, η πανέμορφη φυσική του κερκίδα-το πρανές του βουνού, από την πλευρά της αθέατης πόλης της, Καστοριάς, έδινε μια ιδιαίτερη ομορφιά, σε αντίθεση με την εισπρακτική ωφελιμότητα της ομάδας
Στη φώτο μας, από αριστερά, η ομάδα με το χαμόγελο: Χατζησταύρου Χρήστος-τερματοφύλακας, Καζαντζής Σπύρος-επιθετικός και οι αμυντικοί, Μαυρομάτης Κώστας και Μαυρικάκης Παρμενίων (Ιων)

Φώτο Νο 3. Φιλική συντροφιά στο εστιατόριο “ΠΛΕΞΙΔΑ” το 1956.
Ποιος παλιός, φίλες και φίλοι, δεν θυμάται το μικρό, αλλά, πεντακάθαρο και περιποιημένο, εστιατόριο (σε δύο αίθουσες) του εκ Κοζάνης γαμπρού της πολύτεκνης οικογένειας, Τακουλίδη Νίκου, στη θυγατέρα της, Κατίνα, Πλεξίδα Μήτσο (Δημήτρη), που βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία, όπου σήμερα η καφετέρια, “ΚΕΝΤΡΙΚΟ”, των διαδόχων του;
Ποιος δεν θυμάται το σλόγκαν των φίλων του και όχι μόνο, “όπου γλέντι και χορός, πάντα πρώτος ο γαμπρός”;.
Έτσι, τα παιδιά της πιάτσας, την επισκέπτονταν, αρκετά τακτικά, θα λέγαμε, για να απολαύσουν τους υπέροχους μεζέδες του, αλλά και να απολαύσουν τις ατάκες και τα Κοζανήτικα καλαμπούρια του Μήτσου Πλεξίδα, που με πολύ μαεστρία και χιούμορ τους τα σερβίριζε.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Πολυχρονίδης Τάκης, Δάλλας Μιλτιάδης, ο σερβιτόρος και αδελφός του Μήτσου, Πλεξίδας Χαρίσης, Ανδρονικίδης Γιωρίκας, Τσαλιγκόπουλος Γιώργος (τζακ) του Ηλία και στο διπλανό τραπέζι, ο Ιορδάνης Πολυχρονίδης, αδελφός του Τάκη.

Φώτο Νο 4. Μαθήτριες και μαθητές της Η΄τάξης του γυμνασίου μας σε .. εκπαιδευτική ημερήσια εκδρομή το 1955.
Η εικονιζόμενη μαθητική παρέα είχε το δικό της πρόγραμμα και ξέκοψε από το .. κοπάδι για να το εφαρμόσει, όπως αυτή το εννοούσε.
Έτσι, η προτίμησή τους στράφηκε στους , στον ευρύ χώρο της περιοχής Πενταβρύσου, στους Ελληνικότατους παραδοσιακούς καλαματιανούς και λοιπούς χορούς .
Στη φώτο μας, από αριστερά: Η Κοτρίδου Νίκη σέρνει το χορό και ακολουθούν, η Δεληδημήτρη Αργυρώ, ή Ρούλα, η Κυριαζή Ιωάννα, από την περιοχή Σκύδρας, η Αδαμοπούλου Ειρήνη, ή Ρένα, ο Καζαντζής Νικολάκης, ο Λιάμης Γιαννάκης και ο άγνωστός μας Χ;.

Φώτο Νο 6. Αποκριάτικο ξεφάντωμα μεσήλικων νέων το 1955.
Το όλο σκηνικό, της φώτο μας, δείχνει τη μεγάλη-για την εποχή της- αίθουσα του κέντρου “ΠΑΛΛΑΔΙΟ”, να είναι φίσκα γεμάτη και τους συμπολίτες μας, παρά τα προβλήματα και τη.. φτώχια, να το ρίξουν στο γλέντι, ίσως είναι και ένας τρόπος για να τα ξεχάσουν , όπως ακριβώς και σήμερα, με την οικονομική κρίση της χώρας μας και της παγκόσμιας κοινωνίας του πλανήτη μας, που. όμως, δεν επηρέασε το ξεφάντωμά μας, με όλα τα οικονομικά επακόλουθά της.
Όχι, φίλες και φίλοι, δεν έκανε λάθος ο καλλιτέχνης φωτογράφος, ή φωτογραφικός φακός του που, δεν συμπεριέλαβε τον όγκο των γλεντζέδων, παρά μόνο τους τέσσερις χαμογελαστούς …νεανίες που είχαν τους δικούς τους ειδικούς λόγους, ή σκοπιμότητα να γίνει, έτσι, όπως το ήθελαν, η όπως το γούσταραν, σε τελευταία ανάλυση, οι πελάτες του. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από τα χέρια του 1ου και του τελευταίου που πιάνονται με άλλους, που σημαίνει πως κάποια .. σκοπιμότητα εξυπηρέτησε η μη παρουσία τους στη φώτο μας.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Τσαμαντάνης Γιώργος-αυτοκινητιστής-, ο Καζαντζής-Κεφαλίδης Κώστας-υπάλληλος ΙΚΑ, ο Σαλονικίδης Ανέστης-επιχειρηματίας- και ο Μπάμπας Νίκος-έμπορος-.

Σημειώσεις-Συμπληρώσεις-Διορθώσεις, σύνταξης.
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, φίλες- φίλοι και όχι μόνο, σας ενημερώνουμε, πως, τη σελίδα μας και όχι μόνο, από σήμερα θα την βρίσκετε καθημερινά στο διαδίκτυο με τον κωδικό: Giorgoskaza.blogspot.com.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1205 / 10-02-2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου