ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Φώτο Νο 1. Τρις, συνάδελφοι, καθηγητές του Λυκείου Πτολεμαϊδος, σε αναμνηστική φωτογραφία το 1965.

Στη φώτο μας, από αριστερά, οι υπέροχοι πνευματικοί ταγοί του Γυμνασίου μας:
Ο Αγιάνογλου Θεόδωρος–φιλόλογος-, ο αείμνηστος συμπολίτης μας, Πετρίδης Ευστάθιος (Στάθης, όπως το ευχαριστιόνταν) – φιλόλογος-, ο συμπολίτης μας, Μαβής Μελέτιος – Θεολόγος- και λίγο ποιο πέρα οι αλεξιπτωτιστές, μαθητές, του φωτογραφικού φακού, Ξανθόπουλος Λάζαρος και Σαμαλτάνος Χρήστος.
Φώτο Νο 2. Ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ Πτολεμαϊδος στο γήπεδο Καστοριάς το 1954.

Έτσι, οι παρατηρήσεις και υποδείξεις τους, που τηρήθηκαν στο ακέραιο, έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα της νίκης με σκορ 1-2 υπέρ της ομάδας μας. Η σωστή και μελετημένη εργασία, πάντα φέρνει και τα καλά αποτελέσματα !!
Πρέπει να σημειώσουμε, πως, ο αγωνιστικός χώρος είχε μια κάποια ομοιότητα με το δικό μας- με λίγο περισσότερο αυτοφυές πράσινο και χωρίς αμμοχάλικο-, ενώ, η πανέμορφη φυσική του κερκίδα-το πρανές του βουνού, από την πλευρά της αθέατης πόλης της, Καστοριάς, έδινε μια ιδιαίτερη ομορφιά, σε αντίθεση με την εισπρακτική ωφελιμότητα της ομάδας
Στη φώτο μας, από αριστερά, η ομάδα με το χαμόγελο: Χατζησταύρου Χρήστος-τερματοφύλακας, Καζαντζής Σπύρος-επιθετικός και οι αμυντικοί, Μαυρομάτης Κώστας και Μαυρικάκης Παρμενίων (Ιων)
Φώτο Νο 3. Φιλική συντροφιά στο εστιατόριο “ΠΛΕΞΙΔΑ” το 1956.

Ποιος δεν θυμάται το σλόγκαν των φίλων του και όχι μόνο, “όπου γλέντι και χορός, πάντα πρώτος ο γαμπρός”;.
Έτσι, τα παιδιά της πιάτσας, την επισκέπτονταν, αρκετά τακτικά, θα λέγαμε, για να απολαύσουν τους υπέροχους μεζέδες του, αλλά και να απολαύσουν τις ατάκες και τα Κοζανήτικα καλαμπούρια του Μήτσου Πλεξίδα, που με πολύ μαεστρία και χιούμορ τους τα σερβίριζε.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Πολυχρονίδης Τάκης, Δάλλας Μιλτιάδης, ο σερβιτόρος και αδελφός του Μήτσου, Πλεξίδας Χαρίσης, Ανδρονικίδης Γιωρίκας, Τσαλιγκόπουλος Γιώργος (τζακ) του Ηλία και στο διπλανό τραπέζι, ο Ιορδάνης Πολυχρονίδης, αδελφός του Τάκη.
Φώτο Νο 4. Μαθήτριες και μαθητές της Η΄τάξης του γυμνασίου μας σε .. εκπαιδευτική ημερήσια εκδρομή το 1955.

Έτσι, η προτίμησή τους στράφηκε στους , στον ευρύ χώρο της περιοχής Πενταβρύσου, στους Ελληνικότατους παραδοσιακούς καλαματιανούς και λοιπούς χορούς .
Στη φώτο μας, από αριστερά: Η Κοτρίδου Νίκη σέρνει το χορό και ακολουθούν, η Δεληδημήτρη Αργυρώ, ή Ρούλα, η Κυριαζή Ιωάννα, από την περιοχή Σκύδρας, η Αδαμοπούλου Ειρήνη, ή Ρένα, ο Καζαντζής Νικολάκης, ο Λιάμης Γιαννάκης και ο άγνωστός μας Χ;.
Φώτο Νο 6. Αποκριάτικο ξεφάντωμα μεσήλικων νέων το 1955.

Όχι, φίλες και φίλοι, δεν έκανε λάθος ο καλλιτέχνης φωτογράφος, ή φωτογραφικός φακός του που, δεν συμπεριέλαβε τον όγκο των γλεντζέδων, παρά μόνο τους τέσσερις χαμογελαστούς …νεανίες που είχαν τους δικούς τους ειδικούς λόγους, ή σκοπιμότητα να γίνει, έτσι, όπως το ήθελαν, η όπως το γούσταραν, σε τελευταία ανάλυση, οι πελάτες του. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από τα χέρια του 1ου και του τελευταίου που πιάνονται με άλλους, που σημαίνει πως κάποια .. σκοπιμότητα εξυπηρέτησε η μη παρουσία τους στη φώτο μας.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Τσαμαντάνης Γιώργος-αυτοκινητιστής-, ο Καζαντζής-Κεφαλίδης Κώστας-υπάλληλος ΙΚΑ, ο Σαλονικίδης Ανέστης-επιχειρηματίας- και ο Μπάμπας Νίκος-έμπορος-.
Σημειώσεις-Συμπληρώσεις-Διορθώσεις, σύνταξης.
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, φίλες- φίλοι και όχι μόνο, σας ενημερώνουμε, πως, τη σελίδα μας και όχι μόνο, από σήμερα θα την βρίσκετε καθημερινά στο διαδίκτυο με τον κωδικό: Giorgoskaza.blogspot.com.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1205 / 10-02-2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου