Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 7 / 17-2-2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Φώτο Νο 1.Τιμή και δόξα σ’ αυτούς που έπεσαν για την Πατρίδα.
Ψυχοσάββατο 1973 και η διοίκηση χωροφυλακής Εορδαίας θεώρησε καθήκον και υποχρέωσή της να τιμήσει τους ηρωικούς νεκρούς του σώματος της χωροφυλακής (σήμερα, Αστυνομίας) που έπεσαν στα πεδία των μαχών για της Πατρίδας την Ελευθερία.
Έτσι, στο μνημείο της χωροφυλακής, που βρίσκεται στο παλιό πάρκο και μπροστά από το σημερινό κτίριο της Αστυνομίας, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, με την παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Στη φώτο μας, από αριστερά, διακρίνουμε: Την ηγεσία της Χωροφυλακής και του Στρατού, τον αιδεσιμότατο, Δημοσθένη Εφραιμίδη, τον διαφωτιστή των Ενόπλων Δυνάμεων και συμπολίτη μας, Πουλασουχίδη Ανέστη, τον Πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου, Βαβούρα Στέργιο, τον Πρόεδρο του συλλόγου αναπήρων και θυμάτων πολέμου, Μπαρμπαγιάννη Καλέση, τον καθηγητή μαθηματικών, Γεωργιάδη Θεολόγο και πλήθος συμπολιτών μας.

Φώτο Νο 2. Η παρουσία της Εορδαίας στο εκστρατευτικό σώμα της Νότιας Κορέας το 1953.

 Είναι γνωστό στους παλιούς, αλλά, ας το μάθουν και οι νέοι, πως, το 1952-1953, η κομμουνιστική, Βόρεια Κορέα, κατά της Δημοκρατικής, Νότιας Κορέας, με σκοπό να την υποτάξει και να την προσαρτήσει στο κομμουνιστικό μπλοκ.
Στην  αγωνιώδη κραυγή της Νότιας Κορέας, για βοήθεια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), παρενέβη, πλην όμως, οι επιτιθέμενοι δεν συμμορφώθηκαν με συνέπεια, η Διεθνής Κοινότητα (ΟΗΕ) να ζητήσει από τα μέλη του τη αποστολή στρατευμάτων για να αποκρούσουν τον εισβολέα κατακτητή, έτσι και έγινε.
 Στο εκστρατευτικό σώμα που δημιουργήθηκε, από στρατεύματα των δημοκρατικών χωρών, συμμετείχε και η χώρα μας, με στρατό διάφορων ειδικοτήτων που, μάλιστα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ευοίωνη εξέλιξή του.
 Στη φώτο μας, από αριστερά, τρις φίλοι και συμμαθητές στο γυμνάσιο, ο Παπαδόπουλος Θόδωρος, από την Αναρράχη, ο Γούλας Κώστας, από το Εμπόριο και ο Παγκούτσος Θανάσης, από την Πτολεμαϊδα, με τις αντίστοιχες στρατιωτικές ειδικότητες, του Πυροβολικού, της Αεροπορίας και των Διαβιβάσεων, βρήκαν την ευκαιρία, σε μια ανάπαυλα της μάχης, να ανταμώσουν και να φωτογραφηθούν (γιατί, ποιος ξέρει;) στα βουνά της Ν. Κορέας, όπου είχαν στρατοπεδεύσει σε αντίσκηνα (στο βάθος) για λίγη ξεκούραση.   
Πρέπει να διευκρινίσουμε, πως, από την περιοχή μας δεν ήταν οι μοναδικοί, συμμετείχαν και αρκετοί άλλοι, όπως, ο Παναγιώτης Λάζογλου, ο Γιώργος Ορφανίδης, ο Παναγιώτης (Παντζίκας) Σιδηρόπουλος , Απόστολος Τσακίρης , Θόδωρος Σαββουλίδης, Λάζαρος Καζαντζής  και άλλοι που μας διαφεύγουν τα ονόματά τους, όμως, είχαμε και ένα νεκρό, ένα παλικάρι, τον Απόστολο Χριστοφόρου, που έδωσε τη ζωή του στο βωμό της Ελευθερίας των συνανθρώπων του της μακρινής Κορέας. Ας είναι η μνήμη του ΑΙΩΝΙΑ.

Φώτο Νο 3. . Φιλική νεανική παρέα διασκεδάζει στη Μπουάτ, Καλύβα, το 1973.

..“Μα, πως να ξέρετε μάθημα όταν, τα βράδια ξενυχτάτε στα…Πουάτια ”, έλεγε, ο αείμνηστος συμπολίτης μας, φιλόλογος καθηγητής, Πετρίδης Στάθης, όταν κάποιος μαθητής, κατ΄ επανάληψη, συλλαμβάνονταν αδιάβαστος.
Όχι, όχι, φίλες και φίλοι ,τα παιδιά της παρέας, της φώτο μας, δεν ανήκαν στην κατηγορία αυτή, αλλά, πότε, πότε, το τραβούσε ο οργανισμός τους, για κανένα γλεντάκι, έτσι, για να ξεσκάσουν λιγάκι τα.. καημένα!.  
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Παναγιώτης Σαββουλίδης, ο Ιορδάνης (Νάκος) Αδαμίδης, με το ακορντεόν και πίσω του, ο Αλέκος Λευκόπουλος, να τον συνοδεύει στο .. τραγούδι και ακολουθούν, ο Κυριάκος Πετκίδης, ο Αναστάσης (Τάσος) Πουγαρίδης, αφ υψηλού, ο Πέτρος (Πετράκης) Γεωρ. Λαζαρίδης, με τα γυαλιά στο κέντρο του τραπεζιού, ο Τάσος (Φασουλής) Κετσετσίδης, ο Κώστας τσακίρης, ο Ηλίας Μπισκιτσής, ο γνωστός μας, άγνωστος Χ;, ο Αγησίλαος Αλεξανδρίδης, ο Δημήτρης Γ. Καραγιαννάκης (του
ΚΑΠΑ), και ο γνωστός μας, άγνωστος Χ;.

        Φώτο Νο 4. Φιλική παρέα σε ταβερνάκι της πόλης το 1962
Μια φιλική και κεφάτη συντροφιά σε άνετο πολυτελές κέντρο της πόλης, πίνοντας και.. συζητώντας.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Η Αιχμαλωτίδου Σοφούλα (:), ο Ξανθόπουλος Παντελής (Μπεμπούλης), ο Τσαχουρίδης Τάκης, ο Πλεξίδας Χαρίσης, η Ξανθοπούλου (Φίκα) και ο Δάλλας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Φώτο Νο 5. Ένα ευχάριστο αναμνηστικό σμίξιμο, του παρελθόντος με το παρόν, στο χωριό Αρδασσα.

Τρεις Παππούδες, της ξεριζωμένης γενιάς του Πόντου, με το συμπατριώτη τους, Γιώργο, σε περίπατο αναδίφησης του παρελθόντος, ήταν ότι καλλίτερο μπορούσε να φαντασθεί ο τελευταίος, ήταν κάτι που το επεδίωκε από καιρό, γιατί ήθελε να ακούσει από τους θυμόσοφους γέροντες του Πόντου την υπέροχη Ιστορία τους με το δυσάρεστο και σκληρό τέλος της.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Ταργουντζίδης Ανδρόνικος, ο τελευταίος των (Μωικανών) προσφύγων ανδρών της 1ης γενιάς της Αρδασσας, από την Κορώνιξα, που απεβίωσε  στις 7 Μαρτίου 2008, σε ηλικία 103 ετών, ο Γεωργιάδης Νικόλαος, από την Κερασούντα, ο Αντωνιάδης Γιώργος, γέννημα και θρέμμα της γειτονικής μας Αρδασσας και ο Ρωμανίδης Γεώργιος από την Τραπεζούντα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1206 / 17 Φεβρουαρίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου