Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Φώτο Νο 1. 15 Οκτωβρίου 1976 . Εξήντα τέσσερα, χρόνια ελεύθερη Μακεδονία-Ελεύθερα Καϊλάρια( Πτολεμαϊδα).
Έχουν περάσει 64 χρόνια από την ημέρα που οι καμπάνες των Εκκλησιών  ηχούσαν χαρμόσυνα και η γαλανόλευκη Ελληνική σημαία κυμάτιζε σε όλα τα σπίτια, του χωριού Καϊλάρια και όλης περιοχής της Εορδαίας.
Ήταν η 15η Οκτωβρίου 1912, όταν τα νικηφόρα Ελληνικά στρατεύματα απελευθέρωναν την περιοχή μας και μόνο, από τον Βάρβαρο Τούρκο κατακτητή.
Στη γιορτινή αυτή μέρα της  Πτολεμαϊδος, η Εκκλησιαστική, Πολιτική, Στρατιωτική ηγεσία και ο περήφανος λαός μας, αδελφωμένοι, έδωσε το βροντερό παρόν του, για να τιμήσει, τους ήρωες μαχητές-ελευθερωτές της Μακεδονίας μας και ιδιαίτερα, σήμερα, της περιοχής μας, Δοξάζοντας Τον  Παντοδύναμο για τη δύναμη που έδωσε τους μαχητές, να ανάψουμε ένα κεράκι στη μνήμη τους και να τους στεφανώσουμε με δάφνη, να τους δροσίσουμε με ένα δάκρυ ευγνωμοσύνης και να τους διαβεβαιώσουμε, με την παρέλαση των  απογόνων τους, πως, “κ΄ άμες δε γεσόμεθα, πολλώ κάρωνες ”, εάν και όταν χρειασθεί,.
“Ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφο… ” ,-  Παραδειγματική και αιώνα η μνήμη σας.
Στη φώτο μας και επί της εξέδρας, από αριστερά: Οι βουλευτές του, Βύζας Θεμιστοκλής (Θέμης), Αθανασιάδης Σταύρος και Βαγιάτης Ιωάννης,, ο άγνωστός μας Χ;, ο Δήμαρχός μας, Σπανίδης Ανέστης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας, πρωτοσύγκελος, πατέρας Θεόκλητος και σημερινός μας Επίσκοπος, ο Στρατηγός Διοικητής του Α΄ Σ. Στρατού με τους επιτελείς του και πίσω, διακρίνουμε τους Δημοτικούς συμβούλους, Κυδώνα Ζήνων, Ιωαννίδη Γιώργο, Ξανθόπουλο Χάρη και προϊσταμένους διαφόρων υπηρεσιών της πόλης μας και όχι μόνο..
Σημειώνουμε, πως η Δοξολογία πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος και η εξέδρα των επισήμων, για την παρέλαση, επί της λεωφόρου (την εποχή εκείνη) της 25ης Μαρτίου (μπροστά στου Πλεξίδα).

Φώτο Νο 2. Η Εκκλησιαστική επιτροπή της Αγίας τριάδος .
Σημαντική και πολύμορφη η προσφορά των Εκκλησιαστικών επιτροπών στα δρώμενα της Εκκλησίας μας, είναι οι άμισθοι εργάτες, ή, αν θέλετε, οι Δούλοι- με την καλά έννοια της λέξεως-, Του Θεού, θα λέγαμε εμείς, που με την συνεργασία τους με τους Ιερείς αντιμετωπίζουν τις πάσης φύσεως εργασίες για την ομαλή και ευπρεπή λειτουργία του Ιερού Ναού που υπηρετούν.
Είναι αυτοί, που μαζί με τους Ιερείς, θα επωμισθούν το βαρύ έργο της ανέγερσης νέας Εκκλησίας, αν και όταν προκύψει τέτοιο πρόβλημα και ιδιαίτερα στην πόλη μας που χρειάστηκε, επί των ημερών μας, να κατασκευαστούν έξη (6) τεράστιοι και μεγαλοπρεπείς Ναοί και μάλιστα, 2-3 από αυτούς, χρειάστηκε να γκρεμιστούν 1 και 2 φορές, γιατί οι Θρησκευτικές ανάγκες της ραγδαία εξελισσόμενης πόλης μας τι επέβαλαν.
Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την ακριβή  χρονική περίοδό της, όμως, από τα διάφορα στοιχεία μας, η παρουσία της
εντοπίζεται στη 10ετία, 1952-1961.
Στη φώτο μας από αριστερά: Συμεωνίδης Μιλτιάδης-εκπαιδευτικός-, Ορφανίδης Ιωακείμ-βιβλιοπώλης-, ο Αρχιερατικός Επίτροπος και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος, πατέρας, Μεντεσίδης Ευστάθιος, Κεβρεκίδης Θωμάς- γεωργός-, Σαββουλίδης Γιώργος-έμπορος- και Ναούμ Θεόδωρος-έμπορος
.
     Φώτο Νο 3. Ο Γερμανός κατοχικός Φρούραρχος Πτολεμαϊδος το 1944.
Ο λοχαγός, Hauptsturmfuhrer Von Lange, αντικατάστησε το 1944, στα καθήκοντά του, ως κατοχικού φρουράρχου, τον λοχαγό Hauptman Paul Welk.
Λέγεται, πως, η αντικατάσταση του Hauptman Paul ήταν δυσμενής γι΄ αυτόν, λόγο των παρεμβάσεων του για την αποφυλάκιση πολλών κρατουμένων της περιοχής μας και της εν γένει χλιαρής στάσης του στην άσκηση των καθηκόντων του ως φρουράρχου κατοχικής περιοχής, γεγονός που μαρτυρεί και η αποστολή του κατευθείαν στην 1η γραμμή του μετώπου.
 Ο νέος Φρούραρχος, ήταν αξιωματικός καριέρας και Διοικητής λόχου των ες- ες  με εξοπλισμό ελαφρών αρμάτων μάχης.
Ο  λόχος του αποτελούνταν, κυρίως, από νεαρούς Γερμανούς που ήρθαν μαζί του από το ανατολικό μέτωπο.
O λόχος, του Von Lange, ανήκε στη Μεραρχία των ες-ες, και είχε την έδρα της στη Λαμία, η δε δραστηριότητά του περιορίζονταν σε επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας.
Όπως μας πληροφόρησαν, στην επιχείρηση του εγκληματικού μακελειού, του ολοκαυτώματος, της  γειτονικής μας Κλεισούρας, είχε σημαντική συμμετοχή και ο λόχος ες-ες της  Πτολεμαϊδας.

Φώτο Νο 4. Φιλική-μαθητική παρέα στο προαύλιο του Γυμνασίου Πτολεμαϊδος το 1956.
Μια χαρούμενη νότα από μαθητές της  ΣΤ΄, Ζ΄ και Η΄τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος, που θεώρησαν πως δεν πρέπει να χαθεί, με το πέρασμα του αδηφάγου χρόνο, αφού αυτό μπορεί να τους το εξασφαλίσει ο καλλιτέχνης φωτογράφος και καλός τους φίλους, Γιώργος Τσαμαντάνης (Μόγλης), με το . ..πουλάκι που είναι μέσα στο κουτάκι του και δεν χρειάστηκε πολύ ώρα γιατί ήξεραν πως, κάπου εκεί γύρο στριφογυρίζει , γιατί γνωρίζει πολύ καλά τα.. ξεσπάσματα της νιότης.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η: Ο Γεωργιάδης Νίκος, ο Γρηγοριάδης Αντώνης, ο Μαυρικάκης Παρμενίων (Ιών), ο Σαββουλίδης Βασίλης, ο κώμης, GIORTS (Γιωρίκας) Ανδρονικίδης και ο Δάλλας Μιλτιάδης (Μίλτος).
Σειρά 2η: Και στην κορυφή, ο Τσαλιγκόπουλος Ηλία Γιώργος (Τσακ) και ο Γιουβανάκος Γιώργος.

Σημειώσεις- συμπληρώσεις- Διορθώσεις, σύνταξης.   
 Ευχαριστούμε τον καλό μας, “άγνωστο”- και όμως,  γνωστό μας, ανώνυμο (κατά την άποψη του), για τη γενναιότητα του να μας διαθέσει ένα τόσο σπουδαίο οικογενειακό του κειμήλιο, που με αγώνες και .. πράξεις απονεμήθηκε στην οικογένειά του, για την προσφορά τους στις εγκληματικές  πράξεις των ες-ες των  Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής την περίοδο 1941-1944.
Ικανοποιώντας την επιθυμία του το τοποθετούμε στο στήθος του λοχαγού των ες-ες που αναφέρουμε στο σημερινό μας δημοσίευμα, με τη φώτο μας Νο 3.

ΔΗΜΟΣΙΕΦΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1197 / 16 Δεκεμβρίου 2009, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου