Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 12 / 24-03-2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ 1821.


Φώτο Νο 1. Άνδρες των ΤΕΑ Ανατολικού αποδίδουν τιμές στους Αγωνιστές- Ελευθερωτές του 1821.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 1959, όλη η χώρα  και όλοι οι απόδημοι Έλληνες, τίμησαν, με γιορταστικές εκδηλώσεις, τη μνήμη των γενναίων αγωνιστών - μαχητών της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας του 1821.
Στην γειτονική μας Κοινότητα Ανατολικού, η πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Σωτήρας, ενώ, η επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των αγωνιστών της Ελεύθερης Ελλάδος τελέστηκε στο χώρο του μνημείου της Κοινότητας.
Στη φώτο μας, ομάδα οπλιτών του 415 τάγματος ΤΕΑ (Τάγμα Εθνικής Άμυνας) παρουσιάζει όπλα στο άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου και της ψαλμωδίας του Ιερά,  Α  Ι Ω Ν Ι Α  Η  Μ Ν Η Μ Η    Α Υ Τ Ω Ν.
Στη φώτο μας διακρίνουμε τους οπλίτες των ΤΕΑ: Ιωσηφίδη Τάκη, Παυλίδη, Θόδωρο Μωϋσιάδη Απόστολο, Σουμελίδη Νίκο (Ζαμπέτας) και Παπαδόπουλο Κώστα, καθώς και τους κατοίκους του χωριού, Γαβριηλίδη Αριστοκλή, Σπυρίδη Ελισαίο, Μινάκο Μίμη, Κακλίδη Χρήστο, Διαμαντόπουλο Θωμά, Παπαδόπουλο Σάββα, Αραμπατζή Θανάση, Μωϋσιάδη Χαράλαμπο, Παπαδόπουλο Γιώργο, Κουσουντίδη Φώτη και πολλούς άλλους γνωστούς, αλλά, μη αναγνωρίσιμους.
Εκείνο όμως, που μας εντυπωσίασε είναι, πως, κατά τη διάρκεια, τόσο, του Εθνικού Ύμνου, όσο και του αιωνία η μνήμη αυτών, όσοι φορούσαν καπέλα τα έβγαλαν και τα κρατάν στο χέρι και το ερώτημά μας, αν και σήμερα, υπάρχει αυτή η ξεχωριστή τιμή στα δύο αυτά Εθνικό-Θρησκευτικά μας Σύμβολα;;;

Φώτο Νο 2, Αρχές και λαός στην επιμνημόσυνή Δέηση για την Εθνική μας Παλιγγενεσία του 1821.

Πτολεμαϊδα 25 Μαρτίου 1979. Είναι η πρώτη, θα λέγαμε, επίσημη παρουσία της νεοεκλεγείσης Δημοτικής αρχής, 1979-1982, του Δημάρχου, Πέτρου Τόττη, σε  Ιστορικό γιορτασμό Εθνικής επετείου.
 Η φώτο μας,  στο κενοτάφιο της κεντρικής μας πλατεία όπου, οι πολιτικές, στρατιωτικές, Αστυνομικές αρχές και σύμπας ο λαός της πόλης, παρακολουθεί με ευλάβεια και υπερηφάνεια την επιμνημόσυνη δέηση του κλήρου για την ανάπαυση της ψυχής των γενναίων μαχητών της απελευθέρωσης της Πατρίδας μας, από τους Τούρκους, το 1821.
Στη Φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η: Ο συμπολίτης μας Βουλευτής, Σταύρος Αθανασιάδης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, Πέτρος Τόττης και η ηγεσία Στρατού και χωροφυλακής της περιοχής μας.
Σειρά 2η: Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Νίκος Παπαδόπουλος,  Γιώργος Καζαντζής και πίσω του ο Βασίλης Κωτσίδης, Ξενοφών Ρωσσίδης, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Μιχάλης Καλαβρινός, Κωνσταντίνος (Ντίνος) Χατζηεφραιμίδης και στη δεξιά πλευρά, οι λοιπές πολιτικές αρχές και πολλοί συμπολίτες μας.
 Μπορεί, φίλες και φίλοι, η Νομαρχία να είχε την υπευθυνότητα καταρτισμού του γενικού εορταστικού προγράμματος των Εθνικών εκδηλώσεων, αλλά, η συμπλήρωσή του και κυρίως, η σωστή τήρησή του είναι πρόβλημα της τοπικής μας κοινωνίας.
.. “΄Έκαστος εφ΄ ώ ετάχθη”, έλεγαν οι Πρόγονοί μας και περιμένουμε τα συμπεράσματα και τις κρίσεις σας, φίλες και φίλοι.

Φώτο Νο 2α. Στον ίδιο χώρο, η ίδια εκδήλωση το 2009.
Για να σας διευκολύνουμε, αγαπητοί αναγνώστες, δημοσιεύουμε τη φώτο μας Νο 2α που είναι από τον ίδιο χώρο και την ίδια ημερομηνία, αλλά, το έτος 2009.!!
Συγκρίνετε και βγάλτε, φίλες και φίλοι, τα δικά σας συμπεράσματα...










Φώτο Νο 3.  Λυκόπουλα σε παρέλαση το 1951, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.


Τα Λυκόπουλά μας  παρελαύνουν προ των επισήμων  την 25η Μαρτίου 1951.
Στη φώτο μας, ο Μπακίρας (=αρχηγός) , Δήμτσας Γιώργος (Μπαφώνι) χαιρετά τους επίσημους και ακολουθούν οι 7 αγέλες (διμοιρίες) των Λυκόπουλων.
Να υπενθυμίσουμε  τους παλιούς, για να το μάθουν και οι νέοι, πως η παρέλαση την προαναφερόμενη χρονιά, αλλά και κάθε χρόνο, γίνονταν  στον ίδιο δρόμο, στη λεωφόρο, δηλαδή των 10 μέτρων  που, από το 2000, οι εκσυγχρονιστές τον μετέτρεψαν σε  “σαλίγκαρο” των 2,50 μέρων, η δε εξέδρα των επίσημων βρίσκονταν απέναντι από τη σημερινή καφετέρια Λυχνάρι.
Σημειώσεις-Συμπληρώσεις-Διορθώσεις σύνταξης.
Στο προηγούμενο φύλλο (17-3-2010), στη φώτο μας Νο 2 και στη σειρά των όρθιων από αριστερά ο 3ος μαθητής είναι ο Καζαντζής Νίκος (Λάκης) και όχι ο Καραβάνης Γιώργος, που αναφέραμε. Ζητούμε συγνώμη, από το καλό μας ξαδελφάκι, Λάκη Καζαντζή για το ασυγχώρητο σφάλμα μας.
Ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο, από το Ανατολικό, Θανάση Κασαμπαλή, τόσο, για τις φώτο του χωριού, όσο και για την αναγνώριση των ονομάτων τους.
Με ιδιαίτερη χαρά-και ικανοποίηση, φίλες- φίλοι και όχι μόνο, σας ενημερώνουμε, πως, τη σελίδα μας και όχι μόνο, θα την βρίσκετε καθημερινά στο  διαδίκτυο με τον κωδικό: Giorgoskaza.Blogspot.com.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ, στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ,  στο φύλλο 1211 / 24 Μαρτίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη,


Νο 11 / 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου