Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 14 / 7-4- 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.Blogspot.com

Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ  Α Ν Ε Σ Τ Η 
  Χ Ρ Ο Ν Ι Α  Π Ο Λ Λ Α                       
Φώτο Νο1. Από την εκδρομή των μαθητών της Β΄ τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου το 1954.
Τα στοιχεία της φώτο μας, οδηγούν στην προτίμηση των μαθητών,  για την ημερήσια εκδρομή τους 1953-1954, την υπέροχη περιοχή, του Αγίου Νικόλα, της γειτονικής μας Νάουσας. Ίσως, ένα ακόμα στοιχείο που τους οδήγησε στην απόφασή τους αυτή να ήταν και η εκδοχή που κυκλοφορεί, πως, το άφθονο νερό που δημιουργεί το ποτάμι, του Αγίου-Νικόλα, είναι το ίδιο με αυτό του, Μεσόβουνου Εορδαίας που διασχίζει υπόγεια, από Δυτικά προς Ανατολικά το όρος Βέρμιο και εκβάλει στην περιοχή, Άγιος Νικόλαος Νάουσας.
Λέγεται, πως, στο παρελθόν, έγιναν διάφορα πειράματα (από τη Δυτική πλευρά), με αντικείμενα πλεούμενα και χρώματα, τα οποία και εμφανίστηκαν από το σημείο εξόδου της Ανατολικής πλευράς ( ποταμός Αγίου Νικολάου).
Αλλά, ότι και αν συμβαίνει, γεγονός είναι, πως, οι μαθητές πέρασαν μια όμορφη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή της Νάουσας επισκεπτόμενοι και άλλα αξιόλογα της περιοχής.
Στη Φώτο μας, από αριστερά:      
Σειρά 1η, από κάτω: Ζυμπά, Τανίδου Σοφία, Μπαλδεράνης Νίκος, Γρηγοριάδης Παναγιώτης και Λελέκης Ζήσης.
Σειρά 2η: Ο γνωστός μας-άγνωστος Χ;, Ο Βασιλειάδης Πέτρος, η φιλόλογος καθηγήτρια. Ευαγγέλου Άννα, , η Παπαδοπούλου Σοφία, η Ιωσηφίδου Ανατολή, ο φιλόλογος συμπολίτης μας καθηγητής, Καζαντζής ή Κεφαλίδης Νίκος, η Αφέντογλου Νίκη, η Αδαμοπούλου Ειρήνη (Ρένα), η Αλεξανδρίδου Τασούλα , και αρκετές άλλες, η, άλλοι, μη αναγνωρίσιμοι.

Φώτο Νο 2. Υποδοχή με γλέντι στην Αρδασσα το 1965.


Συγγενείς-φίλοι και γείτονες, ανεξάρτητα ηλικίας, θέλοντας να τιμήσουν τον άνθρωπό τους και κεμεντζετζή (λυράρη).της Ποντιακής παράδοσης και του χωριού τους, Μαχαιρόπουλο Κώστα (Χαντζάρ), που υπηρετώντας την Πατρίδα, ως σμηνίτης και βρέθηκε κοντά τους με άδεια, τον ετοίμασαν ένα αυθόρμητο και ήρεμο γλεντάκι προς τέρψη, κυρίως, των μεγαλύτερων που είχαν την επιθυμία της νοσταλγίας να ακούσουν , γιατί όχι και να χορέψουν, τους χορούς του αλησμόνητου Πόντου, χωρίς αυτό να αποτελούσε διάκριση για τη συμμετοχή των απογόνους τους.  Το τι επακολούθησε και ποια η εξέλιξη του είναι μια άλλη ιστορία που μόνο οι Αρδασσιώτες ξέρουν να δημιουργούν…
Στη φώτο μας, από αριστερά, η δημιουργός ομάδα μπροστά στο πλινθόκτιστο σπίτι του, Απόστολου Μαχαιρόπουλου, με τα μοντέρνα, για την εποχή, χειροποίητα.. πατζούρια.
Σειρά 1η, κάτω: Η Φολτόπουλου Κυριακή, ο Μαχαιρόπουλος Σάββας, η Μουμπασιρίδου Χ; , ο κεμεντζετζής (λυράρης) σμηνίτης, Μαχαιρόπουλος Κώστας (Χαντζάρ), η Μαχαιρόπουλου Δέσποινα (Ποινή), ο Σαββίδης Κώστας και ο  Μουμπασιρίδης Στέφανος, ο Κρομέτες.
Σειρά 2η:  Η Φολτόπουλου , ο Ξανθόπουλος Ανέστης, η Μαχαιρόπουλου Αμαλία, ο Καραλευθέρης Δημήτρης, ο Μαχαιρόπουλος Απόστολος (Αγροφύλακας), ο Φολτόπουλος Θοδωρής, ο Φολτόπουλος Κυριάκος, η Μαχαιρόπουλου Ουρανία, η Μαχαιρόπουλου –Σαββίδου Ελένη, η Σαββίδου Άννα και η Σαββίδου Ειρήνη.

Φώτο Νο 3. Τελειόφοιτοι Γυμνασίου στον τελευταίο τους μαθητικό τους χειμώνα το 1950. 


Είναι ο τελευταίος τους μαθητικός τους χειμώνας και η σκέψη τους πλανάται γύρο από τα παιδικά τους όνειρά για το “άγνωστο” μέλλον τους, όμως, δεν λησμονούν, πως, σε λίγο θα εγκαταλείψουν τα μαθητικά τους χρόνια και μαζί τους την ανευθυνότητα- μέχρι ένα σημείο- τις χαρές και τις “λύπες” που τα συνόδευαν και μαζί τους όλες και όλους αυτούς που, επί χρόνια τις μοιράζονταν.
 Οι σκέψεις αυτές, όλο και περισσότερο τριγύριζαν στη σκέψη τους και προσπαθούσαν να ανταποκριθούν, με κάποιο γλέντι, κάποια εκδρομούλα και κυρίως, με κάτι ποιο που θα τους κρατήσει ζωντανή τη θύμηση των ποιο ωραίων παιδικών-μαθητικών τους χρόνων.
Έτσι, οι καλοί μας φίλοι, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίας τους παρουσιάζονταν για μια αναμνηστική απαθανάτιση της.
Μια τέτοια ευκαιρία ήταν και ο χειμώνας του 1949-1950 και την εκμεταλλεύτηκαν με μια φώτο, όπως, όπως, στο βόρειο προαύλιο του σχολείου τους.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, όρθιοι: Ο Βάννης ή Βανόπουλος Τάσος, ο Τσατσαγιάννης Γιάννης (Νάκης), δύο αλεξιπτωτιστές μικρότερης τάξης, ο Αμανατίδης Κώστας, ο Ζηκίδης Γιάννης με το κοντό παντελονάκι και πάντοτε ΣΙΚ στο ντύσιμό του, ο Φωτιάδης Γιώργος. ο γνωστός μας-άγνωστος Χ; και ο  μικρός αλεξιπτωτιστής του φακού μας, Χ;.
Σειρά 2η, καθιστοί και ξαπλωτοί: Ο Κύρου Βαγγέλης, ο Γιουβανάκος Γιώργος, ο πρεσβύτερος, ο Τσύρος Δημ. Περικλής, ο Γκέσσας Θανάσης ο γνωστός-άγνωστος Χ; και Καρυπίδης Δαμιανός,    

Φώτο Νο 4. Ποδοσφαιριστές του Θρυλικού ΑΡΗ Πτολεμαϊδος στη γειτονική Φλώρινα το 1951.


Είναι γνωστό, φίλες και φίλοι, πως, η δεκαετία-1950-1960-χαρακτιρίζονταν για το αγνό και καθαρό της ποδόσφαιρο, για το ποδόσφαιρο “της τιμής της φανέλας”, κάτι που το αναφέραμε πολλές στα δημοσιεύματά μας με κάθε λεπτομέρεια.
Τη χρυσή αυτή εποχή του ποδοσφαίρου, η γειτονική μας και φιλική Φλώρινα διέθετε δύο αξιόλογες ομάδες, την “ΕΛΛΑΔΑ”
και το “ΜΕΓΑ   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ”, ας μας συγχωρήσουν οι καλοί μας φίλοι-οπαδοί του Μ. Αλεξάνδρου- που θα δώσουμε μια μικρή υπεροχή στην  ΕΛΛΑΔΑ που, οι ρίζες της προέρχονταν από δύο ποδοσφαιρικά τέρατα που δόξασαν το ποδοσφαιρικό στερέωμα της χώρας διεθνώς, τον επιθετικό Σταφυλίδη-Παναθηναϊκό και Εθνική Ελλάδος- και τον αμυντικό Χατζηβαρδέα-Ολυμπιακό (;) και Εθνική, και τους δύο είχαν τη χαρά να τους γνωρίσουν, οι παλιοί, τον μεν πρώτο στην πόλη μας, τον δε δεύτερο, να …τον δοκιμάσουμε, ως αντίπαλο, εμείς οι παλιότεροι, στο γήπεδο της Φλώρινας.
Στη φώτο μας, από αριστερά, οι ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ: Παραστατίδης Νίκος-αμυντικός (χαφ), Ζεϊμπέκης Βασίλης-τερματοφύλακας, Νικολαϊδης Μιχάλης-επιθετικός- (εξτρέμ αριστερό) και ο γράφων, Καζαντζής Γιώργος-αμυντικός (σέντερ μπακ ), αναπαύονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Φλώρινας, για τον κρίσιμο αγώνα που θα ακολουθήσει σε λίγο, για το πρωτάθλημα της Δυτικής Μακεδονίας..
Ύστερα από ένα υπέροχο και δυνατό παιχνίδι, οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τους βαθμούς με το ισόπαλο αποτέλεσμα τους, με σκορ 1-1.
Το τέλος του αγώνα καλύφθηκε από χειροκροτήματα και για δύο ομάδες, τόσο για την ποιότητα του αγώνα, όσο και για την αθλητική τους συμπεριφορά σε έναν αγώνα μείζονος σημασίας!!!.

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ, στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1213 / 7 Απριλίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.
Νο 14 / 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου