Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. No 9 / 3-3-2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑI ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Φώτο Νο 1. Φιλική παρέα στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Χριστοφόρου το 1956.
“Τόπος συνάντησης το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ”, αυτό συμφωνήθηκε από τις δύο φιλικές παρέες των χωριών, Ανατολικό και Καρυοχωρίου, για να μοιράσουν έτσι, δίκαια, την απόσταση της κίνησής τους σε σχάση με την υπέροχη τοποθεσία, που διάλεξαν  να περάσουν όμορφα την καλοκαιριάτική τους μέρα στη δροσόλουστη περιοχή της Αγίας Παρασκευής.
Τόσο δίκαια ήταν η απόφασή τους, ώστε  και τα όργανα μοιράστηκαν εξίσου, το μπουζούκι από το Καρυοχώρι και το ακορντεόν από το Ανατολικό.
Έτσι σχηματίστηκε η γλεντζέδικη φιλική παρέα, των δύο Κοινοτήτων και στρατοπέδευσε στον επιλεγέντα χώρο. Το πρώτο μέλημά τους ήταν, να απαλλαγούν από το βαρύ φορτίο των προς βρώση και πόση υλικών και το δεύτερο, για να στηθούν και να αποθανατίσουν την όμορφη και ευχάριστη παρέα τους, με μια αναμνηστική φωτογραφία, γιατί αργότερα, ποιος ξέρει, σε ποια κατάσταση θα τους οδηγούσε το…  πολύ κέφι και θα χανόταν το σημερινό μας .. δημοσίευμα!!
Στη χαρούμενη και κεφάτη παρέα, της φώτο μας, συμμετέχουν: Ο γνωστός στην περιοχής μας και όχι μόνο, επαγγελματίας καλλιτέχνης τραγουδιστής και μαέστρος της πενιάς του μπουζουκιού, Στέφανος Κουτουκλέρ, από το Καρυοχώρι και ο χρυσοδάκτυλος και σκερτσόζικος ακορντεονίστας,  Θόδωρος Μωϋσιάδης, από το Ανατολικό και ακολουθεί η παρέα με, τη Χρυσούλα Καρπετοπούλου, τη Θούλα Ατζέμογλου, τη Φωτούλα Μωϋσιάδου, τον Καραγιαννάκο Νίκο, τη Δέσποινα Καραγιαννάκου, τον Τάσο Χατζηαθανασίου, το Νίκο Γιαλαμίδη, τον Αργύρη Κεσόγλου, το Γιώργο Χατζηαθανασίου, τον Κώστα Ατζέμογλου, τη Γεωργία Ατζέμογλου, τη Μαρίκα Καραγιάννη και δυστυχώς, αρκετούς άλλους, γνωστούς μας-άγνωστους, από το Καρυοχώρι, που δεν καταφέραμε να μάθουμε τα στοιχεία τους, ευελπιστούμε, όμως, πως, θα μας τα τηλεφωνήσουν, τόσο οι ίδιοι, όσο και συγγενείς και φίλοι τους, εάν και.. εφόσον….

Φώτο Νο 2. Αξέχαστες μαθητικές χειμωνιάτικες αναμνήσεις της 17ης Ιανουαρίου 1947.
Δεν ήταν, φίλες και φίλοι, οι σημερινές χειμωνιάτικες κλιματολογικές συνθήκες, με ελάχιστο ή καθόλου χιόνι, με ελάχιστο κρύο ή και με ήλιο, αλλά, χειμώνες με 40 ή και περισσότερα εκατοστά χιόνι με το παγερό κρύο που το διατηρούσε, πολλές φορές και ένα μήνα, ούτε οι σημερινές συνθήκες ένδυσης και θέρμανσης των κατοίκων και όμως, τα παιχνίδια με το χιόνι (χιονάνθρωποι- χιονοπόλεμος-τσουλήθρες (γλίστρες), δεν έλλειπαν από την καθημερινή ζωή της πόλης μας.
Τα οικογενειακά και φιλικά, συνήθως, σπιτικά γλέντια, με το υπέροχο γνήσιο ντόπιο κρασί και τσίπουρο και τους υπέροχους μεζέδες της εποχής (χοιρινό και κοτόπουλο κ.λ.π.), που, σχεδόν, το σύνολο των οικογενειών διέθεταν, συνδυάζονταν περίφημα, τόσο, με τις μεγάλες γιορτές της  Χριστιανικής μας Πίστης, όσο και με τις πολλές ονομαστικές γιορτές των συγγενών, φίλων και γειτόνων μας και όχι μόνο.
Μπορεί να έλλειπαν, το μεγάλο και φανταχτερό σπίτι, η πολυτέλεια του υπέροχου σαλονιού και των καθισμάτων, τα φανταχτερά πιατικά και μαχαιροπήρουνα, η εντυπωσιακή διακόσμηση, όμως, ήταν παρούσα η μεγάλη καρδιά των συμπολιτών μας που αντικαθιστούσε όλα τα προαναφερθέντα και όχι μόνο. Η λάμψη και μόνο, από το μικρό ηλεκτρικό φωτάκι, η της γκαζόλαμπας, κρατούσε ανοικτή την πόρτα του σπιτιού για να δεχτεί με χαρά και ικανοποίηση τον όποιο επισκέπτη επιθυμούσε να την περάσει !!
 Αυτόν τον χειμώνα, φίλες και φίλοι, του δικού τους παιδικού ενδιαφέροντος, αποθανάτισαν και οι καλοί μας φίλοι της  Ζ τάξης  του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος την 17η Ιανουαρίου (καρδιά του χειμώνα) του 1947.
 Στη φώτο μας, από αριστερά:
Καθιστοί: Πατσινακίδης Γιάννης, Κτενίδης Γρηγόρης, Χατζηπαναγιωτίδης Νίκος και Σαββουλίδης Γιάννης.
Όρθιοι: Μπαλτατζίδης Σταύρος, Παγκούτσος Θανάσης, Πολιτίδου Σοφία, Αδαμίδου Ελένη, Κύρου Βαγγέλης (;) και Εξακουστίδου Κούλα.
 
Φώτο Νο 3. Συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου στον έρανο της αγάπης το 1956.
Όπως γράψαμε και άλλη φορά, η συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου μας, στους κάθε είδους φιλανθρωπικούς εράνους της πόλης είναι σημαντική.
Στη φώτο μας, από αριστερά, ένα από τα πολλά γκρουπ που καλύπτουν την πόλη, είναι οι τελειόφοιτες του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος: Ευδοκία Κτενίδου, Αναστασία Βασιλειάδου, Θόδωρος Κούσης, Θοδώρα Κιουρτσίδου, Δέσποινα Χατζοπούλου και Λίτσα Δητριάδου.
 Τα έσοδα του εράνου είναι για το φιλόπτωχο ταμείο της πόλης και όχι μόνο.

Φώτο Νο 4. Διαδήλωση των μαθητών του Γυμνασίου για την Κύπρο μας το 1964.
Μαθήτριες και μαθητές διέκοψαν τα μαθήματά τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τη δέσμια μαρτυρική Κύπρο.
Η φώτο μας αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνολικού όγκου των μαθητών, παρόμοιο της οποίας δεν γνώρισε η Πτολεμαϊδα.
 Στη φώτο μας διακρίνουμε τους μαθητές: Χαρτοματσίδη, Παπαδοπούλου Νούλα, Μητακάκη Κώστα, Μαυρουδή Ελένη, Λευκόπουλο Αλέκο, Καζαντζή Κυρ. Σάββα, Πατσινακίδη Θέμη, Χατζηπαντελή Λάκη, Τζάμο Θόδωρο, Κωντομήσιο Κώστα, Σαμαλτάνο Χρήστο, Μαλιόπουλο Χρήστο, Μαυρίδη Ονούφριο Αλεξανδρίδη Πέτρο, Σταυρίδη Ζαφείρη, Βοϊτσίδη Θόδωρο και πολλούς μη αναγνωρίσιμους

Σημειώσεις-Συμπληρώσεις-Διορθώσεις, σύνταξης.
Ίσως, πολλοί από τους αναγνώστες μας, να αναρωτιόνται, τη σχέση έχει η τάδε φώτο με το αναγραφόμενο σχόλιό μας; Πολλές φορές, φίλες και φίλοι, η φωτογραφία είναι η αφορμή για να σημειώσουμε ένα μικρό κομμάτι της Ιστορίας της πόλης, ή της περιοχής καλύπτοντας την εποχή της με τις φτωχές μας γνώσεις.
Όπως γράψαμε και άλλοτε δεν είμαστε Ιστορικοί, δεν έχουμε αυτές τις γνώσεις, απλά, πολύ απλά σημειώνουμε κάποια στοιχεία για να τα θυμηθούν οι παλιοί μας φίλοι, αλλά να προσπαθήσουν και οι καλοί μας νέοι να τα διορθώσουν και να τα πλουτίσουν, γιατί λαός χωρίς Ιστορία γρήγορα θα χαθεί στο χάος του μέλλοντος που ακολουθεί.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, φίλες- φίλοι και όχι μόνο, σας ενημερώνουμε, πως, τη σελίδα μας και όχι μόνο, θα την βρίσκετε καθημερινά στο διαδίκτυο με τον κωδικό: Giorgoskaza.blogspot.com.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ, στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1208 / 3 Μαρτίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου