Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 1 / 7 Ιανουαρίου 2009..

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Φώτο Νο 1. Η οικογένεια του Χρήστου Καζαντζή το 1939.
















Είναι η πρώτη οικογενειακή φωτογραφία, του Χρήστου Καζαντζή, με το καινούργιο μέλος της, από το γάμο της πρωτότοκης κόρης τους Ειρήνης με το, Μανώλη Σταγάκη, το 1939.
Ο Μανώλης Σταγάκης, γέννημα και θρέμμα της Κρήτης, υπηρετούσε  στην πόλη μας ως Αγρονόμος, όμως, “έρως ανήκατε μάχαν” και μάλιστα όταν πρόκειται με μια πανέμορφη κοπέλα με τεράστια ψυχικά χαρίσματα και πλούσια κοινωνική δραστηριότητα, χαρακτηριστικά που συμπλέουν και με το δικό του χαρακτήρα, τις αρχές του και την καλοσύνη του, τότε, η μάχη καθίσταται εύκολη και νικηφόρα και για τις δυο πλευρές.
Στη φώτο μας, από αριστερά η νέα οικογένεια του  Χρ. Καζαντζή +1: Η μικρότερη κόρη, Φιφή, η δεύτερη κόρη, Κούλα, ο Χρήστος Καζαντζή, η νεόνυμφος Ειρήνη Καζαντζή-Σταγάκη, ο νιόγαμπρος, Μανώλης Σταγάκης, η Παναγιώτα, σύζυγος Χρήστου Καζαντζή, η νύφη της οικογένειας, Αλίκη Βαριοζίδου Καζαντζή και ο σύζυγός της Σωκράτης Χρ. Καζαντζής.

Φώτο Νο 2.Φιλική παρέα, ωρίμων νεαρών, σε εξοχικό κέντρο της πόλης το 1952.















Την απόμακρη γωνιά του εξοχικού κέντρου διάλεξε η εικονιζόμενη φιλικά παρέα, προφανώς, για να έχει το δικό της ρεπερτόριο τραγουδιών  υπό τους ήχους κιθάρας τους, ή ακόμα να υπήρχε προοπτική διεύρυνσης της παρέα από.. ετερόφυλες υπάρξεις (μακριά από τα βλέμματα της .. κακής κοινωνίας- όσο βέβαια είναι εφικτό!!)
Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο Βούλης Πιπιλιάγκας, ο Γιώργος Αποστολίδης με την κιθάρα του – καλός στο ..γρατζούνισμα-, ο Γιάννης Χατζηγελέκης, Γιώργος Μπάμπας (;), ο Πολυχρόνης Κουλίτσας, ο Μουρτίδης και λίγο πίσω ο Νίκος Μπάμπας

Φώτο Νο 3. Η διάνοιξη των δρόμων από τα χιόνια, στις 8-2-1956.

















 Συμπίπτει, φίλες και φίλοι και όχι μόνο, το περιεχόμενο της, από 8 Φεβρουαρίου 1956 φώτο μας. με τη σημερινή κατάσταση, όπου, η βαρυχειμωνιά και ο παγετώνας έκλεισαν τους δρόμους και έπρεπε η ταλαίπωρη, οικονομικά, δημοτική μας αρχή και η Χωροφυλακή να φροντίσουν για την διάνοιξή τους.
Πως όμως, αφού δεν υπήρχαν τα μηχανικά μέσα της σήμερον, όχι μόνο στο δήμο αλλά  και σε ιδιώτες και στις ανύπαρκτες επιχειρήσεις της εποχής;
Υπήρχε όμως, η καλή διάθεση της νεολαίας μας , της Δημοτικής και Αστυνομικής αρχής και βασικά της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών, που, την εποχή εκείνη διέθετε έναν ολόκληρο στόλο από τρακτέρ και ένα εργατοτεχνικό δυναμικό πρόθυμο να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για τον καθαρισμό των δρόμων, όχι μόνο εντός της πόλης, αλλά και αυτών, της επικοινωνίας, με τα χωριά της επαρχίας μας.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Οι τεχνικοί και χειριστές μηχανημάτων της Ε.Γ.Σ., Νικολαϊδης Κώστας και Τσαχουρίδης Τάκης, ο Δήμαρχος, Χατζηευστρατίου Βασίλης, ο Διοικητής Χωροφυλακής, διακρίνουμε, ακόμα, το κεφαλάκι του Ανθυπασπιστού Χωροφυλακής, γνωστού στην κοινωνία μας, Παυλάκου Μιχάλη, ο Λευκόπουλος Μιλτιάδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βαβούρας Θόδωρος, ο άγνωστός μας ενωμοτάρχης Χωροφυλακής και καθιστός στο μέσον. μπροστά, ο έχων την γενική εποπτεία της επιχείρησης καθαρισμού, Αποστολίδης Γιώργος, επόπτης του Δήμου, ενώ διακρίνεται και μια μικρή ομάδα νεαρών εθελοντών της προσπάθειας Δήμου-Χωροφυλακής.

Φώτο Νο 4. Νικηφόρα επιστροφή του Αρη από την Καστοριά το 1952.
















Μια μικρή διακοπή της νικηφόρας επιστροφής από τον αγώνα, με τον Αρη Καστοριάς, μερικά πειράγματα και πολλά χαμόγελα, πάντοτε είναι ευπρόσδεκτη και επιβάλλεται η απαθανάτιση της για το μέλλον.
Στη Φώτο μας διακρίνουμε, από αριστερά, κάτω: Τον άγνωστό μας Χ;, τον Τάκη (Τσαμένη) Ακριτίδη και τον Καραμανίδη Αλέκο.
Όρθιους τους: Κούση Χ;, Ακριτίδη Αλέκο, Πουγαρίδη Αντώνη-έφορο ιματισμού της ομάδας, Τσαχουρίδη Αλέκο, Παραστατίδη Νίκο, Θεοφανίδη Αιμίλιο-με τη μπάλα στα χέρια, Παντελίδη Αριστείδη (Παντρεμένο) και ομάδα όμορφων κοριτσιών (γνωστών-αγνώστων) που ακολουθούν την ομάδα εμψυχώνοντας τους παίκτες μας στα δύσκολα παιχνίδια.
Ο αγώνας ήταν για το πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας και έληξε με 1-0 υπέρ του δικού μας ΑΡΗ.

Φώτο Νο 5. Μαθήτριες της Β΄ τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος το 1960.

















Μια μικρή ομάδα μαθητριών της 2ας τάξης του Γυμνασίου μας σε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Διακρίνουμε, από αριστερά τις μαθήτριες: Ξανθοπούλου Φίκα, Φραγκουλίδου Έλλη, Μιχαηλίδου Ειρήνη, Νικολαϊδου Αγλαϊτσα, τη φιλόλογο καθηγήτρια, Αυγεροπούλου Άννα και Σαμαλτάνου Αντωνία.

   ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1148 / 7 Ιανουαρίου 2009, σελίδα 23, ημέρα Τετάρτη.


Νο 1 / 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου