Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 39 / 3 Οκτωβρίου 2007.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.

Φώτο Νο 1. Καροποιείον η “ΠΡΟΥΣΑ” Αδελφών Χατζηγρηγοριάδη.



















Όπως γράψαμε πολλές φορές, φίλες και φίλοι αναγνώστες, η Πτολεμαϊδα, προ του 1956, ήταν μια “καθαρά” γεωργοκτηνοτροφικήτ πόλης και ως εκ τούτο αποτελούσε ένα από τα βασικά εργαλεία για της δουλειάς του αγρότη, ήταν και ο αραμπάς (κάρο).
Για την αντιμετώπιση του βασικού αυτού γεωργικού εργαλείου, δημιουργήθηκαν αρκετά καροποιεία, τόσο στην άνω και κάτω Πτολεμαϊδα, όσο και στο κέντρο.
Εκείνο, όμως, που ξεχώριζε για την ποιότητα της δουλειάς του, αλλά και την εμφάνιση του, ήταν αυτό της 25ης Μαρτίου (δίπλα από το σημερινό σούπερ Μάρκε Μασούτη των αδελφών Χατζηγρηγοριάδη.
Τα τέσσερα (4) αδέλφια ήταν γνώστες της τέχνης του αραμπά από τη γενέτειρα τους την Προύσα και προφανώς, η έλευσή τους  στα Καϊλάρια (Πτολεμαϊδα) με την μικρή, αλλά, πλούσια πεδιάδα της, να ξεκίνησε με βάση το επάγγελμα τους.
Στη φώτο μας, από αριστερά: Οι αδελφοί, Γιορδάνης και Ιπποκράτης, ακολουθούν τα μαστοράκια, Σπύρος Στεργίου (από το Καρυοχώρι), Χαράλαμπος Χατζηγρηγοριάδης (γιος του Γιορδάνη), Νίκος Κανάκης (από τον Φιλώτα) καο τρίτος αδελφός Παντελής, ενώ, από τη φώτο μας. Απουσιάζει ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Μπαρμπαγιώργος που είχε και το καλλιτεχνικό πόστο της επιχείρησης

Φώτο Νο 2. Αποχαιρετιστήρια αναμνηστική φωτογραφία 10-6-1949.


 “Στους γονείς μου χρωστώ το ΖΕΙΝ και στους δασκάλους μου το ΕΥ ΖΕΙΝ”.
Έτσι, η καλή μας μαθήτρια, Συμεωνίδου Σοφία, αποχαιρετά τους κ.κ. καθηγητές της με ένα μεγάλο , εκ βάθους ψυχής, “ευχαριστώ” για όλα εκείνα τα πνευματικά εφόδια που την προσέφεραν, στη διάρκεια της γυμνασιακής της φοίτησης, στοιχεία γνώσεων, απαραίτητα, που θα την οδηγήσουν στην επιτυχία εκπλήρωσης του στόχου που επεδίωκε, να σπουδάσει οδοντιατρική και τα κατάφερε μια χαρά,. Μπράβο της…
Η ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ της επισφραγίστηκε με την αναμνηστική φωτογραφία, στοιχείο αναλλοίωτο στο φθοροποιό χρόνο..
 Στη φώτο μας, από αριστερά: Ο συντοπίτης μας καθηγητής κ. Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, η μαθήτρια Συμεωνίδου Σοφία, ο Γυμναστής κ. Δημόπουλος Δημήτριος με τον μικρό Γιωργάκη Παπαγεωργίου στην αγκαλιά του, η σύζυγος του κ. Παπαγεωργίου, ο Γυμνασιάρχης κ. Διαούρτας και στο βάθος δεξιά η μικρή μαθήτρια, Αρχοντούλα (Τούλα) Ναούμ, που, προφανώς, να αναπολεί την παρόμοια στιγμή του δικού της αποχαιρετισμού .

Φώτο Νο 3. Μια ωραία συντροφιά φίλων και παραγόντων του θρυλικού Αρη Πτολεμαϊδος το 1954.


Μια όμορφη ποδοσφαιρική παρέα στο κέντρο “ΠΑΛΛΑΔΙΟ” της πόλης μας με  συντροφιά την περίφημη Ελληνική μπύρα ΦΙΞ και θέμα συζήτησης, τι άλλο από την  ευχάριστη πορεία του αγαπημένου της ΑΡΗ, που, ουσιαστικά κατέκτησε το πρωτάθλημα Βορειοδυτικής Μακεδονίας και περιμένει και τυπικά να επικυρωθεί με την απονομή του ΚΥΠΕΛΛΟΥ και των αναμνηστικών μεταλλίων στους συντελεστές του από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.
Πρέπει να σημειώσουμε για τους φίλους, παλιούς και νέους, πως, την εποχή εκείνη όλα τα σωματεία  της βορείου Ελλάδος ανήκαν  στη μοναδική Ποδοσφαιρική Ένωση Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που είχε και την όλη ευθύνη διεξαγωγής των επιμέρους πρωταθλημάτων (Βορειοδυτική, Κεντρική Μακεδονία κ.λ.π.).
Στη φώτο μας Νο 3. από αριστερά: Ο Αλεξάκης Αθανάσιος-μέλος του Δ.Σ και εργάτης του ποδοσφαίρου, ο φανατικός φίλαθλος Αιχμαλωτίδης Γιάννης, ο ΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ της εμφάνισης της ομάδας- έφορος ιματισμού, Πουγαρίδης Αντώνης, ο συνετός ταμίας-η καρδιά της ομάδας (έστω και με μετάγγιση), Σαρηκιάνος Μπαρμπανικόλας και ο μπαρμπέρης της ομάδας, Ανδρεόπουλος- φανατικός οπαδός του Αρη..
Πέντε άτομα + 3 μπουκάλια μπύρα ΦΙΞ = μια ολόκληρη Ιστορία….

Φώτο Νο 4. Η τυπική τελετή ανακήρυξης του ΑΡΗ, ως πρωταθλητού Βορειοδυτικής Μακεδονίας περιόδου 1953-1954.  


Η τυπική ανακήρυξη του Αρη , ως πρωταθλητού Βορειοδυτικής Μακεδονίας επισφραγίζεται με την σχετική τελετή απονομής του κυπέλλου και των μεταλλίων στους συντελεστές ποδοσφαιριστές του, που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου  1955, με την έναρξη της νέας περιόδου 1954-1955.
Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Πτολεμαϊδος, η δε εξέδρα των παραγόντων της Ένωσης και των τοπικών, στήθηκε κάτω από την Ιστορική μουριά που βρίσκονταν στη βόρεια πλευρά του ανοικτού…, από κάθε πλευρά, γηπέδου  της πόλης μας.
Στη φώτο μας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Μιλτιάδης Λευκόπουλος  χαιρετίζει τους εκπροσώπους ΕΠΣΜ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας) και τους επισήμους και αναφέρεται στην πορεία του μεταπολεμικού Αρη, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, η Διοίκηση και οι ποδοσφαιριστές τόσο από οικονομικής, όσο και από την ακαταλληλόλητα του ξέφραγου γηπέδου. Τέλος ο Αντιπρόεδρος  έπλεξε το εγκώμιο του “ευ αγωνίζεστε “των ποδοσφαιριστών, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπιζαν.
Ακολούθησε ο όρκος των αθλητών από τον τερματοφύλακα Χρήστο Χατζησταύρου (ο Ζεϊμπέκης, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, είχε μεταγραφεί στον Αρη Θεσσαλονίκης).
Η ομάδα του Αρη, όπως παρατάχθηκε προ των επισήμων:
Σειρά No 1. Στη σημαία ο Γράφων, Γιώργος  Καζαντζής, ο Χρήστος Χατζησταύρου, άνευ σειράς, οι,  Χρήστος Ορφανίδης, Αλέκος Τσαχουρίδης, Νίκος Παραστατίδης, Γιώργος Πολυχρονίδης, Παντελίδης Αρίστος, Σημαιοφορίδης Οδυσσέας, Σταύρος Φραγκουλίδης, Μουμουλίδης Γιορδάνης  Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος (Τράντος), Παρμενίων Μαυρικάκης, Γιώργος Γιουβανάκος και Καρακασίδης Θεοχάρης.
Ζητάμε συγνώμη, αν παραλείψαμε κανένα συνάδελφο ποδοσφαιριστή, είμαστε όμως στη διάθεσή του για να επανορθώσουμε.
 Στη 2η σειρά: Η συμπαθέστατη Ιστορική ομάδα της Φλώρινας “ΕΛΛΑΔΑ”. που κατέκτησε την 2η θέση, που, δυστυχώς, δεν διακρίνεται στη φώτο μας. 

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ, στο φύλλο 1083 / 3 Οκτωβρίου 2007, σελίδα 23, ημέρα Τετάρτη.
Νο 39/2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου