Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Νο 22 / 2 Ιουνίου 2010.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΊΝΟΥΝ ΟΙ ΝΈΟΙ.
Γράφει ο Γιώργος Ι. Καζαντζής.
Giorgoskaza.blogspot.com.

 Φώτο Νο 1. Από τα εγκαίνια λειτουργίας του κλειστού γυμναστηρίου (ΕAΚ) το 1979.


 Το πρώτο αθλητικό έργο του Υπουργείου αθλητισμού, ολοκληρώθηκε και κλήθηκε ο Υπουργός αθλητισμού, Αχιλλέας Καραμανλής, να εγκαινιάσει τη λειτουργία του.
Πρόκειται για το κλειστό γυμναστήριο στον παραχωρηθέντα χώρο του παλιού ορφανοτροφείου (κέντρο παιδικής μέριμνας), όπου και το σημερινό κολυμβητήριο.
Στον τεράστιο αυτό χώρο, μαζί με το κλειστό γυμναστήριο, σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν  διάφορα άλλα έργα, όπως, γήπεδο ποδοσφαίρου, διεθνών διαστάσεων, εξωτερικές μπα σκέτες, κερκίδες από τη δυτική πλευρά, και άλλα μικρά  έργα..
Τον κ. Υπουργό και τη συνοδεία του υποδέχτηκαν, ο Δήμαρχος και όλο το Δημοτικό συμβούλιο, οι βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης και μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας, κύρια από νέους.
Στη φώτο μας, μπροστά, ο Υπουργός Αθλητισμού, Αχιλλέας Καραμανλής με το Δήμαρχο, Πέτρο Τόττη και πίσω, αριστερά, ο συντοπίτης μας Βουλευτής, Σταύρος Αθανασιάδης, ενώ στη δεύτερη σειρά ακολουθούν. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , ο γράφων, Γιώργος Καζαντζής, ο Βουλευτής, Γιώργος Παπαδόπουλος, η κυρία, Γιαννούλα Τόττη και πίσω ο Βουλευτής, Θέμης Βύζας.
Μπορεί, φίλες και φίλοι, ο γράφων να  κοίταζε μπροστά του, αλλά, το αριστερό αυτί του δεχόταν τα ενδιαφέροντα κύματα της συνομιλίας Υπουργού-Δημάρχου και αφορούσαν το κολυμβητήριο με την εξής στιχομυθία… “αν, κ. Υπουργέ, είχατε εγκρίνει και το κολυμβητήριο, σήμερα θα το εγκαινιάζατε κι’ αυτό”, .. “μα και τότε, Δήμαρχε μου, σου το είπα, πως, λόγο διπλασιασμού της τιμής του πετρελαίου, δεν θα μπορούσατε  να το λειτουργήσετε λόγο κόστους ”( σχετική χειρονομία κ. Υπουργού), , άλλωστε, στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε και στο θέμα αυτό, αιτιολογώντας την τότε άρνησή του.

Φώτο Νο 2. Στρατός, Πρόσκοποι και Λυκόπουλα στο χώρο αναμονής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, το 1949.


Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αξιοθαύμαστη παρουσία όλων των προς παρέλαση τμημάτων, των σχολείων κ.λ.π. της εποχής, σε σχέση με τη σημερινή, τόσο οι αρχές, όσο και ο λαός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περίμεναν το κλείσιμό της, από τα έξη συστήματα Προσκόπων – Λυκόπουλων  και κυρίως, των στρατευμένων παιδιών των Ενόπλων Δυνάμεων που την κάλυπταν παρατεταμένα και ζωηρά χειροκροτήματα.
Στη φώτο  μας, από αριστερά: Τα άγνωστα μας φανταράκια,  το ΤΙΜ  της σημαίας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με τους, από αριστερά, Θεοφυλάκτου Λάζαρο, το σημαιοφόρο, Ανδρονικίδη Γιάννη, Ορφανίδη Γιώργο με την σάλπιγγα του, Κρυσταλίδη Νέστορα, Φραγκούδη Απόστολο και δίπλα του, ο  παλιός πρόσκοπος του 1922 ( φώτο Νο 3) επανίδρυσης του Προσκοπισμού το 1945 και Τοπικός Έφορος, Γιάννης Παληός, με τον αδελφό του Κουλούσια, σε φώτο Προσκόπων της εποχής.
Διακρίνουμε ακόμα, από αριστερά, το Βάλη ή Βανόπουλο Τάσο, τον Ακριτίδη Τάκη, τον Παυλίδη Στέλιο, το Τζιούφα Μιχάλη, το Βαλκάνη Γιώργο, το Σπύρο Νικολαϊδη, το Γρηγοριάδη Τάκη, τον γράφοντα, Καζαντζή Γιώργο και δίπλα τα Λυκόπουλα, Πέκο Γιωργάκη (Τζότζο),  Κούση Κωστάκη, Εμμανουηλίδη Κωστάκη, Λάκη Παληό και πολλούς άλλους που μας διαφεύγουν τα ονόματά τους. Ζητάμε συγνώμη και πρόθυμοι να διορθώσουμε και να συμπληρώσουμε το αρχείο μας.  

Φώτο Νο 3.  Οι  αδελφοί, Νίκος (Κουλούσιας) και Γιάννης Παληός, από τους πρώτους Προσκόπους της Ίδρυσης του στα  Καϊλάρια (Πτολεμαΐδα) το 1922.





































Φώτο Νο 4. Το τελευταίο μάθημα, της γραπτής δοκιμασίας, των τελειόφοιτων  Γυμνασίου 1962-
1963.


Δεν πρόλαβαν, καλά, καλά, να περάσουν την είσοδο του Γυμνασίου και ο φωτογραφικός φακός του καλού μας φίλου, Γιώργου Γιαννόπουλου, τους πρόλαβε για την τελευταία τους αναμνηστική φωτογραφία.
Έτσι, οι καλοί μας φίλοι, αφού εξασφάλισαν, επάξια, την απολυτήρια επιτυχία τους, με το τελευταία γραπτό τους, εξασφάλισαν και την απαθανάτιση, του τίτλου "του απόφοιτου Γυμνασίου” με όλες τις παραπέρα .. συνέπειές του.
Στη φώτο μας, από αριστερά:
Σειρά 1η, καθιστοί: Χατζόπουλος Νίκος, Λάζογλου Σοφοκλής (Σοφός). Παπαδόπουλος Σωτήρης (Σώτος) και Χατζηλιάδης Λευτέρης.
Σειρά 2η, όρθιοι: Κολιόπουλος Γιάννης, Πέκος Γιώργος, Κυριακίδης Θανάσης, Ταταρίδης Χρήστος, Κωτσίδης Βασίλης και δύο βιαστικοί της .. Ζ΄τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου μας.

Φώτο Νο 5. Η δενδροφύτευση στην Πτολεμαΐδα την περίοδο 1949-1960.


 Τονίσαμε και άλλοτε, πως, οι δημοτικές αρχές των αναφερόμενων περιόδων,  ανέπτυξαν μια έντονη δραστηριότητα  για την φύτευση χιλιάδων δέντρων, κύρια, κατά μήκος των εισόδων στην πόλη, αλλά και κατά μήκος των καναλιών.
Στην προσπάθειά της αυτή βρήκε ένθερμους υποστηρικτές τους καθηγητές και τους μαθητές του Γυμνασίου μας, που, κατά τις ημερήσιες εκδρομές του, αλλά πολλές και τις αργίες, ασχολιόταν με δενδροφυτεύσεις.
Την προσπάθεια αυτή των μαθητριών και μαθητών παρουσιάζει και η φώτο μας Νο 5, σε όλο της το βάθος,  με βιτρίνα τις τέσσερις μαθητριούλες της Ζ΄τάξης, του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, το 1953.
Στη φώτο μας , από αριστερά: Η Λαζαρίδου Στάσα, η Χαλαϊδοπούλου Παρασκευή, με το χαϊδευτικό, Τσιβούλα, η Τσακιρίδου Ελισάβετ (Λίζα) και  η Ναούμ Αρχοντούλα (Τούλα).

ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΌ, στο φύλλο 2011 / 2 Ιουνίου 2010, σελίδα 27, ημέρα Τετάρτη.

Νο 22 / 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου